Η ατζέντα της ημέρας: Αυτό συνέβη στη Νέα Αγχίαλο – Το «Κίνημα της Πετσέτας» – Πρώτο δείγμα για την Εθνική μπάσκετ

Το αποκαλυπτικό πόρισμα της ΕΔΕ για ό,τι συνέβη στις στρατιωτικές αποθήκες της Νέας Αγχιάλου απασχολεί έντονα την εσωτερική επικαιρότητα, ενόσω το «Κίνημα της Πετσέτας» στην Πάρο έχει αρχίσει να πανηγυρίζει τις πρώτες νίκες του. Όπως νίκη πέτυχε και η Εθνική μπάσκετ στο πρώτο φιλικό της ενόψει Παγκοσμίου.

1

Αποκαλυπτικό το πόρισμα για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο

  • Παραδόθηκε το πόρισμα: Η επίδοση του πορίσματος στο ΓΕΕΘΑ και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, θα αποτελέσει την έναρξη της διαδικασίας για την απόδοση ευθυνών σε όσους δεν μερίμνησαν έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε πολεμικό σκηνικό.
  • Οι παράγοντες που οδήγησαν στην έκρηξη: Σύμφωνα με το πόρισμα που προέκυψε από την ΕΔΕ, τρεις ήταν οι παράγοντες που ευνόησαν την πρόκληση εκρήξεων. Οι πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης που ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς, η μη έγκαιρη και δυναμική παρέμβαση της Πυροσβεστικής, καθώς η καταλυτική επίδραση των αναχωμάτων.
  • Τι ακολουθεί: Το γεγονός πως οι υπόγειες αποθήκες έμειναν άθικτες δεν μετριάζει τις συνέπειες. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κινείται προς την κατεύθυνση των διευρυμένων επιθεωρήσεων ασφαλείας και πυρασφάλειας σε υπηρεσίες, μονάδες και συγκροτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων για τη βελτίωση και επαύξηση των υφιστάμενων μέτρων όπου απαιτηθεί.
2

Οι πρώτες νίκες για το «Κίνημα της Πετσέτας»

Παρέμβαση της Κυβέρνησης: Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προειδοποίησε για εντατικούς ελέγχους σε παραλίες που έχουν καταπατηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα. «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, με το Υπουργείο να κάνει λόγο για κυρώσεις. Ήδη στην παραλία της Μικρής Σάντα Μαρία της Πάρου ξηλώθηκαν όσες είχαν τοποθετηθεί εκτός πλαισίου.

Επενέβη ο Άρειος Πάγος: Μετά και τις αντιδράσεις πολιτών, κυρίως δεν τις οργανωμένες στην Πάρο, με πρωτοβουλία της νέας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδεϊλίνη, ζητήθηκε από τις αρμόδιες κατά τόπο εισαγγελικές αρχές η αυστηρή τήρηση του νόμου και επισημάνθηκε η ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε παραλίες.

Τι αναφέρει ο νόμος: Σύμφωνα με την εγκύκλιο που είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Μάιο βάσει του νόμου 2971/2001 η κατάληψη χώρου της παραλίας «για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ξαπλωστρών, ομπρελών, λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, καθώς και τραπεζοκαθισμάτων προϋποθέτει ως αυτονόητη συνθήκη ότι εξασφαλίζεται πάντα η ελεύθερη διέλευση του κοινού προς τον αιγιαλό και την παραλία. Και, άλλωστε, ως κοινόχρηστα πράγματα, επί των οποίων έχει την αποκλειστική κυριότητα το Δημόσιο, πρέπει να εννοήσουμε όχι μόνο τον αιγιαλό και την παραλία, αλλά και την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης, και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Φουλάρουν τα κόμματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο «πονοκέφαλος» της ΝΔ για τα αντάρτικα: Η Νέα Δημοκρατία θα δώσει κρίσιμες μάχες στις Περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, μάχες που, παρά την αισιοδοξία για άλλη μια εκλογική επικράτηση, δεν ευνοεί η ύπαρξη των «αντάρτικων συνδυασμών». Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Αττική με τον Γιώργο Πατούλη που οπισθοχώρησε, στα Ιόνια Νησιά, στο Βόρειο Αιγαίο, στη Στερεά Ελλάδα και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα κατέλθουν υποψήφιοι από τον χώρο της κεντροδεξιάς διεκδικώντας ψήφους από την ίδια δεξαμενή.

Σε σύγχυση ο ΣΥΡΙΖΑ: Ενδεικτικό της κατάστασης που παρατηρείται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το «αλαλούμ» που επικρατεί στην Αθήνα. Το κενό ηγεσίας, οι προσωπικοί ανταγωνισμοί και η γενικότερη ασυνεννοησία παρατείνουν την εκκρεμότητα επιλογής υποψηφίου στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τη στιγμή που ούτε την Τετάρτη βγήκε λευκός καπνός. Πολλά πλέον θα κριθούν από τις ισορροπίες και τις συμμαχίες εντός κόμματος.

Το αργό βήμα του ΠαΣοΚ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η προετοιμασία για να έχει το ΠαΣοΚ τους δικούς του συνδυασμούς στις Περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους γίνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς. Αποτέλεσμα αυτού είναι στο παρασκήνιο να εκδηλώνεται «μουρμούρα» που στρέφεται προς τα μέλη της επιτροπής και τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο.

4

Αντιδράσεις στην Τουρκία για το Disney+

  • Το επίμαχο πρόγραμμα: Κυβερνητικές φωνές προέκυψαν στην Τουρκία με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που επρόκειτο να προβληθεί στην πλατόφμα της Disney+. Προς το παρόν η Walt Disney δεν έχει ορίσει ημερομηνία μετάδοσης και με δεδομένο ότι προϋπήρχαν ήδη αντιδράσεις από φορείς Αρμενίων πως δοξάζεται ένας γενοκτόνος δικτάτορας εκφράζονται ανησυχίες ότι το ντοκιμαντέρ δεν θα συμπεριληφθεί στα διαθέσιμα προγράμματα.
  • Τι λένε τα δημοσιεύματα: Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, η Walt Disney αποφάσισε να ακυρώσει την προβολή του ντοκιμαντέρ, με ορισμένες πηγές να επισημαίνουν πως στην απόφαση αυτή έπαιξαν κομβικό ρόλο παρασκηνιακές κινήσεις της ANCA.
  • Η «θολή» ανακοίνωση της Walt Disney: Η επίσημη θέση της εταιρίας παραγωγής πάνω στο θέμα ήταν πως «αναθεώρησε τη στρατηγική διανομής περιεχομένου για να προσεγγίσει ευρύτερο κοινό» και αποφάσισε να μεταδώσει μια ειδική έκδοση του ντοκιμαντέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX στην Τουρκία και στη συνέχεια το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί ως δύο ξεχωριστές ταινίες σε κινηματογραφικές αίθουσες.
5

Πρώτο δείγμα θετικό και χαμόγελα για την Εθνική μπάσκετ

Φιλική νίκη στη Λουμπλιάνα: Με φρεσκάδα και ενέργεια η Εθνική επικράτησε 98-91 της Σλοβενίας στο πρώτο φιλικό που έδωσε κατά την προετοιμασία της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Παρά το γεγονός πως το ματς ήταν αμφίρροπο, οι διεθνείς ανταπεξήλθαν περίφημα και επιβλήθηκαν στην έδρα της παρέας του Ντόντσιτς, παρά την απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Τα πρώτα βιολιά του Ιτούδη: Ο Κώστας Παπανικολάου πήρε το όπλο του και με έξι εύστοχα τρίποντα σε ισάριθμες προσπάθειες ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής στο παιχνίδι. Ειδική μνεία για τον Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος στο ντεμπούτο του με τα γαλανόλευκα προσέφερε 17 πόντους και 6 ασίστ, την ώρα που ο Ντίνος Μήτογλου στην επανεμφάνισή του σε παιχνίδι ύστερα από 16 μήνες απραξίας έδειξε πόσο του έλειψε το μπάσκετ σκοράροντας 13 πόντους.

Το επόμενο παιχνίδι: Η Εθνική θ’ αντιμετωπίσει εκ νέου τη Σλοβενία, το απόγευμα της Παρασκευής (4 Αυγούστου) στο ΟΑΚΑ σε μια αντίστροφή ρόλων γηπεδούχου – φιλοξενούμενου. Το τζάμπολ έχει προγραμματιστεί για τις 19:00 και στο πλαίσιο του παιχνιδιού θα τιμηθεί ο ανυπέρβλητος Νίκος Γκάλης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr