Χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε τα ονόματα των 351 δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων που απαρτίζουν τον συνδυασμό του.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι επιλογές του θα κριθούν στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα πάντως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητεί ακόμη το πρόσωπο που θα διεκδικήσει τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Ενώ ο έτερος μείζων σχηματισμός της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως τη δική του υποψηφιότητα.

Η ίδια εικόνα καταγράφεται και σε άλλα πεδία της αναμέτρησης του Οκτωβρίου.

Στη ΝΔ, οι κραδασμοί που προκλήθηκαν από την αλλαγή της σκυτάλης στην περιφέρεια Αττικής απορροφήθηκαν από την απόφαση του νυν περιφερειάρχη να συνταχθεί με τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.

Ο ίδιος ο Κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε ατύπως μια τρίτη προεκλογική εκστρατεία με την επίσκεψή του στην περιφέρεια του Β. Αιγαίου, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέχουν από οποιαδήποτε σχετική δραστηριότητα.

Διαμορφώνεται έτσι ένα σκηνικό μιας «κούρσας για έναν» κατά το οποίο ο ένας τρέχει και οι υπόλοιποι είτε παρίστανται τυπικά είτε απουσιάζουν παντελώς.

Καμία εκλογική αναμέτρηση όμως δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Και μπορεί από τις εθνικές κάλπες να προέκυψε ένα πολιτικό σύστημα του ενάμιση κόμματος, αλλά κανένα πολιτικό σύστημα δεν ισορροπεί με έναν ακέραιο και μερικές υποδιαστολές γύρω του.

Καμίας αντιπολίτευσης η δουλειά δεν είναι να πίνει γουλιά – γουλιά, παραδομένη στη μοίρα της, το πικρό ποτήρι της ήττας.