Από την Αττική, τη Ρόδο και την Κέρκυρα στο Βελεστίνο, στον Αλμυρό και στη Λαμία. Στην πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού, όπως τη χαρακτήρισε επισήμως η Πυροσβεστική εξαιτίας και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, κι ένα 24ωρο μετά την απώλεια των δύο ιπτάμενων στην Κάρυστο, οι νεκροί στο μέτωπο των πυρκαγιών αυξήθηκαν κατά δύο.

Η γυναίκα που απανθρακώθηκε στο Χοροστάσι Αλμυρού ήταν η χρονικά η πρώτη απώλεια στη διάρκεια της Τετάρτης (26/7). Εγκλωβισμένη στο τροχόσπιτό της, εξαιτίας και των κινητικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, εντοπίστηκε νεκρή από τους πυροσβέστες.

Ο 45χρονος κτηνοτρόφος που έχασε τη ζωή του στον Άγιο Γεώργιο Φερών πάσχιζε να φροντίσει το κοπάδι του. Ο αδερφός του είχε φύγει νωρίτερα, αλλά ο ίδιος όχι, ψάχνοντας τρόπο να σώσει τα ζώα του.

Σε αρχικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρθηκε πως ο άτυχος άνδας που έχασε τη ζωή του ήταν ο ίδιος με τον άνδρα που καταγράφηκε να περιφέρεται απεγνωσμένα σε χωράφια, ζητώντας βοήθεια από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

«Κινδυνεύει να καεί ένα κοπάδι προβάτων. Είναι εγκλωβισμένα, βλέπετε τον βοσκό που προσπαθεί, φωνάζει εδώ και πάρα πολύ ώρα στους πυροσβέστες να τον βοηθήσουν αλλά αντιλαμβάνεστε όταν οι ανθρώπινες ζωές απειλούνται, η προτεραιότητα είναι εκεί», μετέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ στο ρεπορτάζ από το πύρινο μέτωπο. «Ίσως να είναι τα πράγματα δύσκολα και για τον ίδιο, ίσως πρέπει κάποιος να τον απομακρύνει. Θα καεί, θα γίνουμε μάρτυρες ενός κακού σήμερα. Δεν λέει να αφήσει τα ζώα του και να φύγει», συνέχισε.

Λίγο αργότερα και η ίδια με τον καμεραμάν χρειάστηκε να διακόψουν τη σύνδεση γιατί οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά.

Λίγο αργότερα η ρεπόρτερ ανέφερε πως ο κτηνοτρόφος ήταν ο νεκρός που βρήκαν οι πυροσβέστες σκανάροντας την περιοχή, καθώς τα ίχνη του είχαν χαθεί.

«Θερμά συλλυπητήρια για τον κτηνοτρόφο που κάηκε. Τον κτηνοτρόφο που του φωνάζαμε να φύγει από τα πρόβατα γιατί θα τον έπιανε η φωτιά. Η κάμερα τον έχει απαθανατίσει την ώρα που προσπαθούσε να σώσει τα πρόβατά του και τον αδελφό του να τον τραβάει. Μόλις τώρα συνειδητοποίησα και ταυτοποίησα τον άνθρωπο που φωνάζαμε να φύγει γιατί θα καιγόταν», ανέφερε η δημοσιογράφος μετά την τραγική είδηση του θανάτου του.

Θέλοντας να διορθώσει το λάθος, η ΕΡΤ εξέδωσε την Πέμπτη ανακοίνωση, αναφέροντας: «Η ΕΡΤ οφείλει να αποκαταστήσει την αλήθεια σχετικά με ρεπορτάζ, που προβλήθηκε στο Δελτίο Ειδήσεων των 21:00 χθες (26/7/2023) και αφορούσε τον τραγικό θάνατο του κτηνοτρόφου, στην μεγάλη πυρκαγιά της Μαγνησίας.

Από λάθος πληροφόρηση, ο θάνατος του άτυχου κτηνοτρόφου συσχετίστηκε με πλάνα, που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα στην τηλεόραση και απεικόνιζαν άλλο άτομο, που προσπαθούσε να σώσει τα ζώα από το ποιμνιοστάσιό του. Όπως λανθασμένα ειπώθηκε στο Δελτίο Ειδήσεων, επρόκειτο για τον άτυχο κτηνοτρόφο που έχασε την ζωή του, κάτι που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Η συσχέτιση των δύο προσώπων οφείλεται σε λανθασμένη πληροφόρηση, υπό την πίεση των εξελίξεων του ρεπορτάζ. Η Δημόσια Τηλεόραση ζητά συγγνώμη για την αναστάτωση που μπορεί να προκάλεσε ένα τέτοιο λάθος, στον άνθρωπο που εικονίζεται στα πλάνα και την οικογένειά του».