Δύο νεκρούς έχουν ήδη αφήσει πίσω τους οι μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα το απόγευμα της Τετάρτης (26/7) σε Βελεστίνο και Αλμυρό Μαγνησίας, απειλώντας πολλούς οικισμούς της Μαγνησίας.

Απανθρακώθηκε γυναίκα

Αρχικά ήταν μια απανθρακωμένη γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε στην τοποθεσία Χοροστάσι. Η σορός βρέθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε τροχόσπιτο, στο οποίο η άτυχη γυναίκα είχε εγκλωβιστεί όταν η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

«Είχαμε ειδοποιήσει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από το τροχόσπιτό τους. Εκκενώθηκε όλη η χαλυβουργία, στείλαμε 112 και μιλήσαμε και τηλεφωνικά με το ζευγάρι γιατί τους γνωρίζαμε, τελικά δεν είχαν φύγει. Βρήκαμε τον σύζυγο να κάθεται στην άκρη σε ένα πεζούλι και μας είπε ότι μάλλον η γυναίκα μου είναι μέσα στο τροχόσπιτο», μετέφερε ο δήμαρχος Αλμυρού, Ευάγγελος Χατζηκυριάκος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε κοντινή απόσταση από τη σορό της γυναίκας βρέθηκε ένας άντρας σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι καλά στην υγεία του και δεν κινδυνεύει.

Έμεινε να σώσει τα ζώα του και κάηκε

Η δεύτερη απώλεια ζωής αφορά κτηνοτρόφο από τον Άγιο Γεώργιο Φερών, κοντά στο Βελεστίνο, του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί από τη στιγμή που άρχισε να καίει η φωτιά. Ο βοσκός θέλησε να φροντίσει το κοπάδι του, οδηγώντας το σε ασφαλές σημείο, αλλά δεν γλίτωσε από τη μανία της φωτιάς με συνέπεια να καεί.

Αντίθετα ο αδερφός του πρόλαβε να διαφύγει και να σωθεί.

Ο Άγιος Γεώργιος Φερών ήταν από τους οικισμούς για τους οποίους είχε ζητηθεί εκκένωση από πολύ νωρίς.

Πώς έχει η κατάσταση σε Βελεστίνο και Αλμυρό

Η κατάσταση στη Μαγνησία παραμένει δύσκολη, παρά τις δυνάμεις που επιχειρούν και τους εθελοντές που έχουν σπεύσει για να βοηθήσουν. Οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή δεν ευνοούν την προσπάθεια κατάσβεσης στα ανοικτά μέτωπα.

Γι’ αυτό και αργά το βράδυ της Τετάρτης οι κάτοικοι έξι χωριών ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, δεδομένης της δύσκολης νύχτας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Βόλου αναφέροντας:

«Η κατάσταση με τις πυρκαγιές δυστυχώς παραμένει ανεξέλεγκτη. Παρακαλούμε τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, έχοντες σοβαρά υπόψη τους ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους (αναπνευστικά προβλήματα) λόγω της επικινδυνότητας και τοξικότητας πολλών υλικών που καίγονται σε εργοστάσια, βιοτεχνίες και χώρους ταφής απορριμμάτων».

Σύλληψη υπόπτου

Όπως έγινε πάντως γνωστό, στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού συνελήφθη άνδρας ύποπτος για εμπρησμό, καθώς έφερε πάνω του εύφλεκτο υλικό.

Αγωνιώδης έκκληση από τον Αχιλλέα Μπέο

«Φύγετε, μην γίνει καμιά ζημιά, να σωθεί ο κόσμος. Έχει δεξαμενές προπανίου στα 20 μέτρα», προειδοποίησε με αγωνία ο δήμαρχος του Βόλου Αχιλλέας Μπέος, μιλώντας στον φακό της ΕΡΤ, την ώρα που περνούσε με το αυτοκίνητό του από τα σημεία της μεγάλης φωτιάς στο Βελεστίνο.

Ο ίδιος κάλεσε πολίτες και τηλεοπτικά συνεργεία, να απομακρυνθούν γρήγορα από το σημείο.

Ο δήμαρχος Βόλου κατέβηκε από το αυτοκίνητό του για να μιλήσει στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, που βρισκόταν την ώρα εκείνη στον «αέρα» ενημερώνοντας για τα μέτωπα της φωτιάς στη Μαγνησία.

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει, καίγεται ο κόσμος, περιουσίες. Αλλά εδώ απομακρυνθείτε, έχει δεξαμενές προπανίου και είναι στα 20 μέτρα η φωτιά, προσπαθούμε να την σβήσουμε. Φύγετε μην γίνει καμία μεγάλη ζημιά, να σωθεί ο κόσμος».

Το ίδιο συνεργείο της ΕΡΤ είχε απειληθεί νωρίτερα από φλόγες που πλησίαζαν επικίνδυνα.

Επιχείρηση απομάκρυνσης εργαζομένων

Παράλληλα, το απόγευμα της Τετάρτης στήθηκε επιχείρηση απομάκρυνσης εργαζομένων από το εργοστάσιο «Γεωργιάδη» στο Σέσκλο, για το οποίο νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης.

Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να βοηθήσουν αρκετούς απ’ όσους βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις, ενόσω κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να βρουν τρόπο αυτόνομης διαφυγής.

Στο νοσοκομείο με εγκαύματα πυροσβέστης

Το μεγάλο μέτωπο στο Βελεστίνο άρχισε να καίει νωρίς το απόγευμα παίρνοντας κατεύθυνση για το Σέσκλο. Γρήγορα εστάλησαν οι πρώτες ειδοποιήσεις για την εκκένωση οικισμών που απειλούνταν σοβαρά.

«Αν συνεχιστεί να φυσάνε έτσι οι άνεμοι, τότε η φωτιά θα φτάσει στη θάλασσα για να σβήσει» έλεγαν οι κάτοικοι, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Εν τω μεταξύ, με σοβαρά εγκαύματα β’ βαθμού σε χέρια, πόδια, πρόσωπο και πλάτη έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου ένας εκ των πυροσβεστών που επιχειρούσαν στο πεδίο της κατάσβεσης. Σε πρώτη φάση γίνεται προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του προκειμένου ακολούθως να διακομισθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, σημείωσε ότι επικρατούν αδιανόητες συνθήκες. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός ζήτησε να ενισχυθούν οι δυνάμεις με μονάδες από όλες τις όμορες περιοχές.

Η φωτιά στην περιοχή Κρόκιο του δήμου Αλμυρού άρχισε να καίει από τις 15:00.

Η τρίτη φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12:30 στην περιοχή Πάλτση του Νοτίου Πηλίου, όπου έσπευσαν αμέσως ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 10 οχήματα, πολλοί εθελοντές, όπως και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων. Με τη συνεισφορά όλων η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και έσβησε πριν πάρει διαστάσεις.

Να σημειωθεί ότι Μαγνησία ανήκε στις περιοχές που περιλαμβάνονταν για την Τετάρτη στον δείκτη επικινδυνότητας με το βαθμό 5, δεδομένων και των ακραία υψηλών θερμοκρασιών συνδυαστικά με χαμηλή υγρασία (κάτω του 14%) ισχυρούς ανέμους των οποίων η κατεύθυνση αλλάζει διαρκώς ευνοώντας τις αναζωπυρώσεις.