Το Ιδρυµα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συµµετέχει στην «Πρωτοβουλία 1821-2021». Ποια είναι η φυσιογνωµία της;

«Η «Πρωτοβουλία 1821-2021» συγκροτήθηκε πριν από τρία χρόνια από τα σηµαντικότερα Ιδρύµατα της χώρας, µε αφορµή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Η Εθνική Τράπεζα απευθύνθηκε στα 16 Ιδρύµατα προκειµένου από κοινού να προσεγγίσουµε δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την εµβληµατική αυτή επέτειο.

Με τη συνεργασία αυτή, τα κοινωφελή ιδρύµατα, διατηρώντας τη φυσιογνωµία και τους στόχους µας, στηρίζουµε δράσεις οι οποίες συνδέονται µε αυτούς αλλά κυρίως επιθυµούµε να αναδείξουµε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα παράδειγµα ενότητας. Πρόκειται για µια ιδιωτική, ανεξάρτητη και διακριτή πρωτοβουλία, µε ισότιµη συνεργασία και µε κοινή κινητήριο δύναµη την αγάπη για την πατρίδα µας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερµά την Εθνική Τράπεζα που δηµιούργησε τις συνθήκες για να ενώσουµε τις δυνάµεις µας σε αυτή την κατεύθυνση, η οποία αποτελεί και µια σηµαντική πρωτοπορία, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ξανά στη χώρα µας. Πιστεύω πως η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας έπαιξε σε αυτό σηµαντικό ρόλο: ήταν η πρώτη τράπεζα του νέου ελληνικού κράτους, ιδρύθηκε το 1841 από έναν µεγάλο φιλέλληνα της Γενεύης, τον Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδο, και διοικήθηκε από τον Γεώργιο Σταύρο, µέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Θα ήθελα ακόµα να εκφράσω τη βαθιά εκτίµησή µου στους προέδρους των Ιδρυµάτων της «Πρωτοβουλίας» για τη µεγάλη διαχρονική εθνική προσφορά τους στην πατρίδα αλλά και για την άριστη συνεργασία µας στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.

Και βέβαια ένα µεγάλο ευχαριστώ στον κ. Ιωάννη Μάνο, σύµβουλο της Εθνικής Τράπεζας και συντονιστή της «Πρωτοβουλίας 1821-2021″, για τις µεγάλες και άοκνες προσπάθειές του για να υλοποιηθεί αυτό το κοινό όραµα και για την πολύ τιµητική πρόταση να συµµετέχω µέσα από το Ιδρυµά µου σε αυτή τη σηµαντική εθνική προσπάθεια. Αποτελεί για εµένα δέσµευση να συνδράµω µε όλες µου τις δυνάµεις στον κοινό αγώνα για την ανάδειξη της χώρας µας σε διεθνές επίπεδο».

Ποιοι είναι οι στόχοι της «Πρωτοβουλίας» και ποιο είναι το περιεχόµενο των δράσεών της;

«Η ιστορία µας, και οι αξίες της ελευθερίας και της δηµοκρατίας που τη διατρέχουν, αποτελούν τη δύναµη και την έµπνευσή µας.  Στόχος µας είναι να τιµήσουµε την ιστορική µνήµη, τους ήρωες που πρωτοστάτησαν και αγωνίστηκαν στην απελευθέρωση της χώρας µας, εκείνους που δηµιούργησαν φιλελληνικά κινήµατα και συνέδραµαν στην Επανάσταση και στην Απελευθέρωση.

Η ιστορία µας είµαστε εµείς. Στόχος µας λοιπόν είναι, πάντα µε αίσθηση του µέτρου, να συνδέσουµε την ιστορική πορεία του τόπου µας µέσα στους αιώνες µε το σήµερα αλλά και το αύριο της Ελλάδας. Να δώσουµε ένα παράδειγµα ενότητας και συνεργασίας, µε βάση το αξίωµα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έµπνευσης για το µέλλον.

Γι’ αυτό λοιπόν οι δράσεις µας, πέρα από την ιστορική τους διάσταση, έχουν και έναν µελλοντικό προσανατολισµό. Εδώ και τρία χρόνια, σε συνεργασία µε θεσµικούς φορείς, πανεπιστήµια, µουσεία, ερευνητικούς και επιστηµονικούς οργανισµούς, διαµορφώθηκε ένα πρόγραµµα µε περισσότερες από 140 δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στη διαµόρφωση αυτών των προγραµµάτων συµµετέχουν εκατοντάδες επιστήµονες κάθε κλάδου, που συνεργάστηκαν µε έναν επιστηµονικό αλληλοσεβασµό, αναδεικνύοντας µια ενωτική αντίληψη.

Οι δράσεις αυτές περιλαµβάνουν συνέδρια, εκθέσεις, µουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές δράσεις, ψηφιακές δράσεις, ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράµµατα καθώς και υποτροφίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα η πρώτη επετειακή εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας» στο εξωτερικό: η συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου, σε συνεργασία µε τη London Symphony Orchestra. Τη στιγµή που ήχησε ο εθνικός µας ύµνος στον ναό St. Luke του Λονδίνου ήταν µια µοναδική στιγµή εθνικής υπερηφάνειας και ρίγους, όπου µέσα από τη µουσική καταφέραµε να ακουστεί ο Ελληνισµός σε ολόκληρο τον κόσµο!».

Πόσο επηρέασε η πανδηµία τον σχεδιασµό της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»;

«Στην Ελλάδα, όπως και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, διανύουµε µια πολύ δύσκολη περίοδο. Ζούµε σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Η πανδηµία επιβάλλει νέους κώδικες συµπεριφοράς, διαφορετικούς κανόνες στον τρόπο που επικοινωνούµε µεταξύ µας αλλά και στην κάθε µας πράξη. Αλλάξαµε πολλά γιατί έτσι έπρεπε να γίνει, αλλάζουµε και εµείς. Σε αυτή τη συγκυρία πάνω από όλα πρέπει να είναι ο Ανθρωπος, η αξία της ανθρώπινης ζωής. Τα µεγαλύτερα κοινωφελή ιδρύµατα της χώρας δεν µπορούν να είναι µακριά από την κοινωνία. Αυτή τη δύσκολη ώρα ο ένας να σταθεί στο πλευρό του άλλου, µε αίσθηµα ευθύνης και αλληλεγγύης. Οι ανησυχίες και οι αγωνίες των ανθρώπων να βρίσκονται στην πρώτη γραµµή των σχεδιασµών µας. Στόχος µας δεν είναι ο εντυπωσιασµός και η προβολή. Αποκλειστική µας επιδίωξη ήταν και είναι να συνεισφέρουµε σε αυτή την εµβληµατική ιστορική επέτειο. Παράλληλα µε την αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών του λαού µας και της πορείας του τόπου, η επέτειος αυτή δηµιουργεί την ανάγκη ενός έλλογου αναστοχασµού ως προς το µέλλον, µε όχηµα τον διάλογο, τη γνώση, την ενότητα και το κύρος που προφέρουν τα κοινωφελή ιδρύµατα της χώρας συνεχίζοντας τη συνεργασία τους. Είναι µια άυλη επένδυση για το µέλλον, για τις επόµενες γενιές, µε µοναδικό σκοπό ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα µας. Για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Ελληνα».

Το έργο του Ιδρύµατος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι αφιερωµένο στα ανθρώπινα δικαιώµατα, στην παιδεία, στην ανθρωπιστική προσφορά, στον πολιτισµό. Με ποιον τρόπο σκέφτεστε να συµβάλετε στις δράσεις της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»;

«Το γεγονός πως το Ιδρυµά µας συµµετέχει στη σπουδαία αυτή εθνική, ενωτική προσπάθεια αποτελεί µια µεγάλη τιµή. Οταν δέχθηκα από τον κ. Μάνο την πρόταση να αποτελέσω µέρος αυτής της πρωτοβουλίας, ένιωσα µεγάλη συγκίνηση. Η πρωτοβουλία αυτή έχει έναν πολύ ιδιαίτερο συµβολισµό: 16 διαφορετικά Ιδρύµατα ενώνουµε τις δυνάµεις µας για έναν κοινό σκοπό: να τιµήσουµε την Ιστορία µας, µε το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον! Αυτή η ένωση δυνάµεων στέλνει ένα ιδιαίτερο µήνυµα ότι ο δρόµος για ένα καλύτερο µέλλον περνά µέσα από τη συνεργασία, την ενότητα και την αλληλεγγύη. Το Ιδρυµά µας, και εγώ προσωπικά, θα συµβάλουµε µε όλες µας τις δυνάµεις στην κοινή προσπάθεια µε δράσεις στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Το Ιδρυµά µας έχει ως πρωταρχικό στόχο τη δηµιουργία ενός καλύτερου κόσµου, µέσα από τη στήριξη κυρίως της νέας γενιάς, των παιδιών. Μέσα από µια σειρά πολυδιάστατων δράσεων επικεντρωνόµαστε στην παιδεία, στην ειρήνη, στην υγεία, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην προσφορά. Στόχοι και δράσεις απόλυτα συνυφασµένοι µε τους σκοπούς της «Πρωτοβουλίας 1821-2021″ που δηµιουργήθηκε για να τιµήσει την Ιστορία, έχοντας στραµµένο το βλέµµα στο µέλλον».

Μεταξύ των δράσεων της «Πρωτοβουλίας», υπάρχουν και δράσεις που διοργανώνονται στο εξωτερικό (Ηνωµένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερµανία, Ιταλία, Ελβετία κ.ά.). Μεταξύ των δράσεων στη Γαλλία, υπάρχει µία εµβληµατική παρέµβαση που έχει αναλάβει το Ιδρυµά σας. Ποια είναι αυτή;

«Το Ιδρυµά µας έχει αναλάβει, σε συνεργασία µε την UNESCO, τη διοργάνωση µιας µεγάλης εκδήλωσης που θα πραγµατοποιηθεί µε την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των 192 χωρών-µελών της, στην έδρα της στο Παρίσι, τον Νοέµβριο του 2021.

Η εκδήλωση αυτή, µε τίτλο «Η Ελλάδα και ο πολιτισµός της», γίνεται σε συνεργασία µε τη γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay – µια σπουδαία προσωπικότητα, λάτριδα του ελληνικού πνεύµατος και πολιτισµού. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λάβουν τον λόγο κορυφαίες προσωπικότητες παγκόσµιας εµβέλειας, παρουσία όλων των αντιπροσωπειών των κρατών-µελών αλλά και σηµαντικών εκπροσώπων του πνεύµατος, του πολιτισµού και της διπλωµατίας. Σκοπός µας είναι να αναδείξουµε τις αιώνιες αξίες του ελληνικού πολιτισµού: τη δηµοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασµό στα ανθρώπινα δικαιώµατα. Γιατί αυτές είναι οι µοναδικές αξίες που µπορούν να µας δείξουν τον δρόµο για ένα πιο φωτεινό αύριο και ταυτόχρονα η παγκόσµια παρακαταθήκη της χώρας µας σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Πώς βλέπετε την επόµενη ηµέρα της πανδηµίας;

«Πάντοτε πίστευα και πιστεύω πως ακόµα και µέσα από τις πιο µεγάλες δυσκολίες µπορεί να γεννηθεί το φως και η ελπίδα. Η πραγµατικότητα που ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει είναι πολύ σκληρή και έχει επηρεάσει τις ζωές µας σε κάθε επίπεδο: ανθρώπινο, κοινωνικό, οικονοµικό. Θέλω όµως να πιστεύω πως όταν όλο αυτό τελειώσει η κοινωνία µας, και εµείς οι ίδιοι, θα είµαστε καλύτεροι. Μέσα σε αυτή τη σκοτεινή πραγµατικότητα που βιώνουµε αναπτύχθηκε ένα κύµα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Μια στροφή όλων µας, και πολύ περισσότερο της νέας γενιάς, σε όσα πραγµατικά έχουν αξία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι µέσα σε αυτή τη συγκυρία διαπιστώνουµε µια µεγάλη ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες µας, στην ιστορία µας, σε όλα όσα αποτελούν τον πυρήνα της ύπαρξής µας.

Με οδηγό αυτές τις αξίες πρέπει όλοι µαζί, ενωµένοι, να προσπαθήσουµε να κερδίσουµε το στοίχηµα του µέλλοντος. Αυτό αποτελεί για όλους µας µια µεγάλη πρόκληση, αλλά και µια µεγάλη ευκαιρία».