Μια συγκλονιστική βραδιά μέσα από την οποία έλαμψε η Ελλάδα ήταν η τιμητική εκδήλωση για τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στο κέντρο του παγκόσμιου πολιτισμού, την έδρα της UNESCO στο Παρίσι, την Παρασκευή 16 Ιουνίου.

Το μεγάλο αμφιθέατρο του Διεθνούς Οργανισμού είχε από νωρίς το απόγευμα φωταγωγηθεί με λευκά και μπλε χρώματα προς τιμήν της Ελλάδας και της μοναδικής Ελληνίδας Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία από το 1999 που έλαβε αυτόν τον τίτλο μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται για τα ιδεώδη της UNESCO.

Μια γυναίκα με ένα έργο ζωής που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας και έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη με το Βραβείο Nelson Mandela 2020. Μια Ελληνίδα που αγωνίζεται για την πατρίδα της και για τον κόσμο ολόκληρο, προσφέροντας τον εαυτό της στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Ηταν άλλωστε προσωπική απόφαση της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO κυρίας Οντρέ Αζουλέ να τιμηθεί η 25ετής προσφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη και η απονομή του Βραβείου Nelson Mandela από τον ΟΗΕ στο πρόσωπό της.

Μαριάνα Β. Βαρδινογιάννη, Μπριζίτ Μακρόν.

Από την κορυφαία αυτή στιγμή δεν θα μπορούσε να λείπει η Πρώτη Κυρία της Γαλλικής Δημοκρατίας κυρία Μπριζίτ Μακρόν, η οποία συνδέεται με δεσμούς στενής φιλίας με την κυρία Βαρδινογιάννη. Οπως η ίδια η κυρία Μακρόν δημόσια είπε, γνωρίστηκαν με την κυρία Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο μιας επίσημης επίσκεψης και αυθόρμητα αναπτύχθηκε ανάμεσά τους μια στενή φιλία.

Η ομιλία της κυρίας Μακρόν δεν ήταν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης. Η ίδια ζήτησε την τελευταία στιγμή να μιλήσει, θέλοντας να τιμήσει την αγαπημένη της φίλη.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση η κυρία Μακρόν παρέθεσε γεύμα στο Palais de l’ Élysée, προς τιμήν της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και της κυρίας Μαρέβας Μητσοτάκη.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη.
©Studio Panoulis.

«Με τη Μαριάννα γνωριστήκαμε στο πλαίσιο μιας επίσημης κρατικής επίσκεψης και είναι σπάνιο στο πλαίσιο αυτό να δημιουργηθεί μία φιλία, αλλά αυτό μου συνέβη με τη Μαριάννα! Μία φιλία που δημιουργήθηκε σχεδόν αυθόρμητα, με επαφές συχνές, με επιστολές, τηλεφωνήματα ή και από κοντά. Δεν ξεχνώ ποτέ όταν επισκεφθήκαμε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» στην Ελλάδα, μαζί με την κυρία Μητσοτάκη. Ηταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Είδαμε πώς όλα είχαν μελετηθεί για τα παιδιά και γύρω από τα παιδιά και επιτέλους υπήρχε ένα μέρος (στην Ελλάδα) για να θεραπευτούν όλοι αυτοί οι παιδιατρικοί καρκίνοι και όλα τα παιδιά της Ελλάδας που υποφέρουν από καρκίνο. Είναι μία στιγμή που με άγγιξε πάρα πολύ. Η ζωή της Μαριάννας είναι μια ζωή στραμμένη προς τους άλλους. Μια ζωή για τους άλλους. Και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα μέσα σε στιγμές τόσο βίαιες όπως αυτές που ζούμε αυτή την ώρα στον κόσμο. Είστε ένα φως για εμάς, είσαι ένα φως για εμένα, Μαριάννα, και το γνωρίζεις. Οταν ο πρόεδρος έμαθε πως ερχόμουν εδώ, μου είπε: «Να τη φιλήσεις για εμένα»! Σ’ αγαπάμε και η φιλία σου – γιατί μιλάμε στον ενικό οι δυο μας – είναι πολύτιμη και όταν οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες και ακούω τη φωνή σου στο τηλέφωνο, τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί έχεις αυτή την ικανότητα να κάνεις τη ζωή πιο όμορφη. Σ’ ευχαριστώ, Μαριάννα!» είπε συγκινημένη η κυρία Μακρόν.

Μαρέβα Μητσοτάκη, Μπριζίτ Μακρόν, Οντρέ Αζουλέ, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Μαρία Διαμαντοπούλου,
©Studio Panoulis

Αμέσως μετά την κυρία Μακρόν μίλησε η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, η οποία με ζεστά λόγια ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την προσφορά της στον χώρο του ανθρωπισμού: «Θα ήθελα να απευθύνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Το εξαιρετικό της έργο έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία και μας κάνει πολύ πολύ περήφανους! Μαριάννα, θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε για τη δέσμευσή σου και την τεράστια συμβολή σου για να στηριχθούν τα παιδιά με καρκίνο. Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση του Νέλσον Μαντέλα: «Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο. Είναι στα χέρια σας να κάνετε τη διαφορά». Κι εσείς αγαπημένη μου φίλη, Μαριάννα, συμβάλατε πραγματικά στη βελτίωση αυτού του κόσμου. Σας ευχαριστώ και σας ευχαριστούμε όλοι».

Η αίθουσα του ιστορικού μουσείου Hôtel De La Marine όπου παρατέθηκε το επίσημο δείπνο από την UNESCO.
©Studio Panoulis.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού κυρία Οντρέ Αζουλέ, η οποία είπε πως η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «μετακινεί ακόμα και βουνά για το κοινό καλό»: «Είμαι πολύ χαρούμενη που σας υποδέχομαι απόψε στην UNESCO για μια στιγμή που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό. Το Βραβείο των Ηνωμένων Εθνών Νέλσον Μαντέλα δόθηκε στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη το 2020 και είναι ένα βραβείο εξαιρετικό. Δίνεται από τον ΟΗΕ κάθε πέντε χρόνια και διακρίνει τα άτομα για την εξαιρετική συμβολή τους για τα Ηνωμένα Εθνη και πιστεύω πως αυτό το βραβείο, αγαπητή Μαριάννα, το αξίζετε με το παραπάνω. Τα Ηνωμένα Εθνη σάς τίμησαν το 2020 και εμείς εδώ στην UNESCO έχουμε την τύχη να σας έχουμε στο πλευρό μας και σχεδόν 25 χρόνια. Και, ξέρετε, η UNESCO είναι μια διακυβερνητική οργάνωση, αλλά δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα χωρίς τη διασύνδεση με την κοινωνία των πολιτών. Υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι στον κόσμο οι οποίοι ξέρουν, όπως το γνωρίζετε αγαπητή Μαριάννα, πώς να φέρουν σε επαφή την κοινωνία των πολιτών, καλλιτέχνες, ειδικούς, κοινωνικούς φορείς και κυβερνήσεις και ήμουν μάρτυρας εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ότι εσείς κάνατε ακριβώς αυτό… Μετατοπίσατε βουνά για το κοινό καλό, γιατί έχετε διασυνδέσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και αυτό μάς είναι ιδιαίτερα πολύτιμο εδώ στην UNESCO. Στο βίντεο που παρακολουθήσαμε είδαμε το πάθος σας, την αποφασιστικότητά σας και επίσης τη γενναιοδωρία σας. Μια γενναιοδωρία που είναι πολύ προσωπική, γιατί δεν ξεκουράζεστε ποτέ. Αυτό το Βραβείο που σας απονεμήθηκε, το βραβείο Νέλσον Μαντέλα, έχει το όνομα ενός άνδρα που ήταν επίσης εξαιρετικός. Η δέσμευσή του κατά του απαρτχάιντ για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ήταν μια μακρά δέσμευση με προσωπικές τεράστιες θυσίες, αλλά ωστόσο είχε κι εκείνος αυτόν τον δεσμό με την UNESCO. Αυτόν τον δεσμό γιατί ήταν επίσης Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, πολύ αργότερα, το 2005, αλλά και επίσης γιατί, όταν ήταν φυλακισμένος στο νησί Ρόμπεν, διάβαζε την ιδρυτική πράξη της UNESCO. Αυτή την πράξη που αφορά τις δράσεις της UNESCO ανά τον κόσμο και είναι οι ίδιες που υποστηρίζετε. Είναι ένα επιπλέον κοινό σημείο που έχετε. Είστε μια γυναίκα συνώνυμο της ΕΛΠΙΔΑΣ, όπως είναι και το όνομα του οργανισμού που έχετε ιδρύσει. Εχετε αφιερώσει τη ζωή σας στους πιο αδύναμους, και ειδικά στα παιδιά που χρειάζονται στήριξη. Εχετε προσφέρει ένα τεράστιο έργο στον χώρο της εκπαίδευσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του παγκόσμιου πολιτισμού και του πολιτισμού της πατρίδας σας».

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Μπριζίτ Μακρόν.
©Studio Panoulis

Η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν η κυρία Βαρδινογιάννη ανέβηκε στη σκηνή καταχειροκροτούμενη από το κοινό, στο οποίο κυριαρχούσαν Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO με τους οποίους η κυρία Βαρδινογιάννη συνεργάζεται για 25 χρόνια, ανάμεσά τους ο κορυφαίος μουσικός Ζαν-Μισέλ Ζαρ, η διεθνούς φήμης γλύπτρια Χέντβα Σερ, ο γνωστός συγγραφέας Μετίν Αρντιτί, η γερμανίδα φιλάνθρωπος Ούτε-Ενριέτε Οχόβεν, πολλές ακόμα κορυφαίες προσωπικότητες και βέβαια μέλη της οικογένειας της κυρίας Βαρδινογιάννη που ταξίδεψαν στο Παρίσι για τη σπουδαία αυτή στιγμή.

Οντρέ Αζουλέ, Μαριάννα Β. Βαρδινογιαννη, Ζαν-Μισέλ Ζαρ.
©Studio Panoulis.

«Σήμερα είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Είμαι τόσο συγκινημένη και μου είναι δύσκολο να βρω τις κατάλληλες λέξεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Οντρέ Αζουλέ για αυτή τη μεγάλη τιμή. Με το έργο της και το όραμά της για τον κόσμο είναι πραγματική έμπνευση για εμένα! Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Πρώτη Κυρία της Γαλλικής Δημοκρατίας κυρία Μπριζίτ Μακρόν για την παρουσία της. Αποτελεί ένα παγκόσμιο παράδειγμα καλοσύνης και προσφοράς, είναι μια γυναίκα-σύμβολο για εμένα και για όλη την ανθρωπότητα. Η φιλία μας είναι θησαυρός. Ευχαριστώ θερμά την αγαπημένη μου φίλη κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη που είναι στο πλευρό μου πάντοτε και σήμερα. Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους μου Πρέσβεις Καλής Θελήσεως και ολόκληρη την οικογένεια της UNESCO, για αυτό το εικοσιπενταετές ταξίδι για έναν καλύτερο κόσμο. Από τα βάθη της καρδιάς μου, σας ευχαριστώ!».

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με την κόρη της Χριστιάννα Γουλανδρή και τα εγγόνια της Μαριέττα Γουλανδρή, Μαριάννα Λαιμού και Γιάννη Γουλανδρή.
©Studio Panoulis.

Προς τιμήν της κυρίας Βαρδινογιάννη η Φιλαρμονική Ορχήστρα της UNESCO υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου και «Καλλιτέχνη για την Ειρήνη» Αμίν Κουιντέρ παρουσίασε ειδικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα θαύματα της ελληνικής μουσικής», με έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Αριέττα Λιβανού-Βαρδινογιάννη.
©Studio Panoulis.

Στη συνέχεια ακολούθησε μεγαλοπρεπές δείπνο στο ιστορικό μουσείο Hôtel de la Marine, ένα εμβληματικό κτίριο που δεσπόζει στην Place de la Concorde, και το οποίο άνοιξε τις πόρτες του ειδικά για την UNESCO. Χτίστηκε μεταξύ 1757-1774 από τον Λουδοβίκο ΙΕ΄ και έκτοτε έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ιστορία της Γαλλίας. (Μάλιστα η Κλερ Ντ’ Εστέν, που ήταν παρούσα στο δείπνο, αναφέρθηκε στον αείμνηστο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και στη συμβολή του στην προσπάθεια αναπαλαίωσης του συγκεκριμένου κτιρίου, ενώ έκανε ειδική μνεία στους στενούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στις οικογένειες Βαρδινογιάννη και Ντ’ Εστέν, καθώς και στην αγάπη του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν για την Ελλάδα.)

Το ιστορικό μουσείο Hôtel De La Marine, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του ειδικά για την UNESCO,

Μέσα στον ιστορικό αυτό χώρο, ο Ιάπωνας Artist for Peace της UNESCO, διακεκριμένος βιολονίστας Αϊτζίν Νιμούρα υποδέχθηκε τους καλεσμένους με τον ελληνικό Εθνικό Υμνο προς τιμήν της Ελλάδας και της κυρίας Βαρδινογιάννη. Στο δείπνο παρευρέθηκαν καλεσμένοι από ολόκληρο τον κόσμο σε μια ιδιαίτερα ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν η Νάνα Μούσχουρη πήρε τον λόγο για να συγχαρεί την κυρία Βαρδινογιάννη και ερμήνευσε α καπέλα το τραγούδι «Χάρτινο το φεγγαράκι», κάνοντας τους παρευρισκομένους να δακρύσουν από συγκίνηση.

Στις 11 ακριβώς η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Οντρέ Αζουλέ, κάλεσε όλους τους προσκεκλημένους στο μπαλκόνι του κτιρίου, που έχει απρόσκοπτη θέα στον Πύργο του Αϊφελ, προκειμένου να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα της αλλαγής φωτισμού του μνημείου που πραγματοποιείται εκείνη την ώρα.