«Με την ενότητα, με τη δημοκρατική συμμετοχή, με τον σεβασμό των Ελλήνων του εξωτερικού μεγαλώνουμε την Ελλάδα και την κάνουμε ισχυρότερη», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος, ζητώντας από όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «αποτελεί ισχυρό εθνικό, πατριωτικό, δημοκρατικό συμβολισμό η επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να ξεκινήσουμε το νομοθετικό έργο της νέας τετραετίας με το νομοσχέδιο που αίρει όλα τα εμπόδια και τις προϋποθέσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού», σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος αναστοχασμού για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, που τιμάται σήμερα, από την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου στις 24 Ιουλίου».

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, τόνισε ότι πλέον «επιτέλους οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό -σπουδάζουν ή εργάζονται- ακόμα και όσοι απλά ταξιδεύουν και τους βρίσκει εκτός της πατρίδας η εκλογική διαδικασία, θα μπορούν να ψηφίσουν. Χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, εκτός από το να κάνουν την αίτηση να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους». Παράλληλα κάλεσε τα κόμματα που στην Επιτροπή έδειξαν επιφυλάξεις ή καταψήφισαν να επανεξετάσουν τη στάση τους, λέγοντας πως «είναι πραγματικά ακατανόητη η φοβική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και η πολύ βαριά ιδεοληπτική άποψη του ΚΚΕ» καθώς «δεν πρέπει κανείς εκπρόσωπος του λαού μας να λείπει από αυτό το προσκλητήριο ευθύνης».

Ο βουλευτής της ΝΔ, ανέφερε πως «σήμερα κάνουμε πράξη την απάλειψη κάθε διάκρισης απέναντι στους Έλληνες του εξωτερικού με πατριωτική, εθνική και δημοκρατική ευθύνη. Και αυτό οφείλεται σε όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές που θα ψηφίσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησής μας», διευκρινίζοντας πως «δεν μιλάμε για εκχώρηση δικαιώματος ψήφου. Μιλάμε για διευκόλυνση. Μιλάμε για Έλληνες με δικαίωμα ψήφου, που αν έπαιρναν το αεροπλάνο για τον τόπο καταγωγής τους θα ψήφιζαν κανονικά. Τους διευκολύνουμε και τους δίνουμε τη δυνατότητα να κρατήσουν ισχυρούς τους δεσμούς με την πατρίδα. Γιατί, είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι του Ελληνισμού στις χώρες όπου ζουν. Πολλοί από αυτούς πρωτοπορούν, μας κάνουν όλους περήφανους», γι’ αυτό και «λέμε δυνατά «ναι» στη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, γιατί μαζί μπορούμε περισσότερα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του αναφέρθηκε και στις καταστροφικές πυρκαγιές εκφράζοντας «την αλληλεγγύη του σε όλους τους ανθρώπους, που έχουν πληγεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά και την ευγνωμοσύνη του στα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛ.ΑΣ., στους εθελοντές, σε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Θ. Ξανθόπουλος: Όλοι θέλουμε οι κάτοικοι του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές- Θα πρέπει όμως να έχουμε πλήρη συνείδηση του τι διακυβεύεται

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει και με τροπολογία μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που αντιμετωπίζει και όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους από μια ανεξέλεγκτη διεύρυνση του εκλογικού σώματος, τόνισε ο εισηγητής της μειοψηφίας Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης διεύρυνσης του εκλογικού σώματος «εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία που διαιρεί την υφήλιο σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ο πολίτης με μια βεβαίωση της προξενικής αρχής ότι είναι κάτοικος της περιφέρειας αυτής, θα εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και θα ψηφίζει τους εκπροσώπους του».

Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό «έχει ένα εμβληματικό αλλά και πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο» και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ προσερχόμαστε «με πλήρη συνείδηση του τι διακυβεύεται, ποιο είναι το  περιεχόμενο και κυρίως τις δυνατότητες που ανοίγονται στην ελληνική κοινωνία και για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού».

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, επισήμανε ότι στις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στο Νόμο στον πυρήνα τους είχαν «την ουσιαστική σχέση του πολίτη με την χώρα, τις λειτουργικές σχέσεις του ψηφοφόρου με την πατρίδα». Η σημερινή τροποποίηση, είπε ότι «έρχεται με κατεπείγουσες διαδικασίες αγνοώντας στην πραγματικότητα την συνταγματική πρόβλεψη για την αναζήτηση των ευρειών συγκλίσεων που απαιτούνται για ένα τέτοιο μείζον θέμα». Τόνισε πως «όλοι μας θέλουμε οι κάτοικοι του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές. Είναι το δικαίωμα του πολίτη να εκφράζεται. Μια δίοδος διατήρησης της εθνικής συνείδησης, οξυγόνωσης και τόνωσης των δεσμών με την Ελλάδα για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Ο κ. Ξανθόπουλος, ανέφερε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι μόνο η ψήφος, είναι σχολεία, είναι οι ελληνικές κοινότητες» γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Παρατήρησε ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι «δεν μιλάμε για εκχώρηση ψήφου σε κάποιους που δεν έχουν το δικαίωμα αυτό αλλά για να μην χρειάζονται να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν» είπε ότι αυτό «είναι η μισή αλήθεια καθώς το άλλο μισό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι με το ελληνικό δίκαιο της ελληνικής ιθαγένειας υπάρχει σε βάθος χρόνου ένας κίνδυνος να διευρυνθεί το εκλογικό σώμα με ανθρώπους που δεν έχουν καμία οργανική, ουσιαστική και λειτουργική σχέση με την πατρίδα αλλά μια καταγωγή αίματος που τους νομιμοποιεί να ψηφίσουν».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης διεύρυνσης του εκλογικού σώματος «εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία που διαιρεί την υφήλιο σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ο πολίτης με μια βεβαίωση της προξενικής αρχής ότι είναι κάτοικος της περιφέρειας αυτής, θα εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και θα ψηφίζει τους εκπροσώπους του. Έτσι ο κάτοικος που διαμένει π.χ. στην Αμερική θα ψηφίζει απευθείας τον εκπρόσωπό του, όπως ισχύει σήμερα σε πολλές χώρες. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει και το θέμα της εκλογής και της αντιπροσώπευσης και δεν επιτρέπει σε βάθος χρόνου αλλαγές σε αυτό το επίπεδο της ανεξέλεγκτης διεύρυνσης». Έτσι οι Έλληνες εξωτερικού «δεν θα  εμπλέκονται στις εσωτερικές έντονες αντιπαραθέσεις» και αυτή είναι η διαφορά μας με την πρόταση της κυβέρνησης.

Ο κ. Ξανθόπουλος, επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ενώ με το νομοσχέδιο αυτό δείχνει μια σπουδή για τους Έλληνες του εξωτερικού από την άλλη «δεν έχει καμία πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για τους Έλληνες του εσωτερικού που διαμένουν την ημέρα των εκλογών σε άλλη περιφέρεια» για αυτό όπως είπε καταθέτουμε και μια άλλη τροπολογία όπου προβλέπει ότι «οι Έλληνες πολίτες που είναι στο εσωτερικό και για λόγους εργασίας ή άλλους λόγους και κωλύονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους».

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε πως από την στιγμή που θέλουμε οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν χωρίς περιορισμούς θα πρέπει όλοι να το προσπαθήσουμε από κοινού «εμείς κάναμε τα βήματα που μας αναλογούν, ας το κάνει και η κυβέρνηση».

Ο κ. Ξανθόπουλος, παράλληλα, αναφερόμενος στις καταστροφές από τις πυρκαγιές, ανέφερε ότι «σήμερα οι σκέψεις όλων μας είναι στους πληγέντες, τα στελέχη της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο πεδίο, στους εθελοντές και στους κατοίκους. Δοκιμάζεται η κοινωνία μας από αυτές τις πυρκαγιές και ουσιαστικά βάλλεται η κοινωνική συνοχή». Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε ότι «θα συζητήσουμε για τις ευθύνες, τις πλημμέλειες για το τι δεν πήγε καλά, αλλά μετά, τώρα είναι η ώρα της μάχης» και σχολίασε πως «η πολύ διαφημισμένη προετοιμασία και ετοιμότητα πήγε άπατη. Και αυτό είναι ένα σημείο που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Χρειάζονται πολύ γενναίες τομές, μεγάλες συγκλίσεις και σχεδιασμοί προοπτικής γιατί η κλιματική κρίση είναι παρούσα και οι διαρκείς και εκτεταμένες πυρκαγιές δεν αποτελούν αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και ούτε και βάθρο για να αναδεικνύουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Αντίθετα αποτελεί ευκαιρία για περίσκεψη και για πολύ σοβαρή συζήτηση, γιατί αυτή την πατρίδα την παραλάβαμε από τους γονείς μας και θα την παραδώσουμε στα παιδιά μας, ελπίζω  καλύτερη από ότι την παραλάβαμε».

Π. Δουδωνής: Η θέση μας για τους απόδημους είναι θέση αρχής και όχι συγκυριακή και μεταβαλλόμενη- Η ψήφος μας δεν είναι λευκή επιταγή

«Το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ξεπερνά κατά πολύ την έννοια της συγκυρίας, καθώς αφορά στον ελληνισμό εκτός των συνόρων και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τους όρους της τρέχουσας πολιτικής διαπάλης αλλά με το βλέμμα και την προσοχή στο να χτίσουμε για το μέλλον της χώρας μας και των αποδήμων μας πάνω σε γερά θεμέλια», τόνισε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Ο κ. Δουδωνής, υπογράμμισε πως «εμείς έχουμε δηλώσει καθαρά στην εθνική αντιπροσωπεία ότι θα ψηφίσουμε το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Η ψήφος μας όμως δεν είναι λευκή επιταγή. Και θα ήθελα ωστόσο να ακούσετε τις ενστάσεις μας σε ζητήματα ιδιαίτερης κρισιμότητας όχι για τη δική μας ωφέλεια, αλλά για το καλό των θεσμών και της λειτουργίας της δημοκρατίας».

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι για ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα δυστυχώς «επέλεξε να το χειριστεί με έναν τρόπο παντελώς συγκυριακό, εισάγοντας ένα ζήτημα συνταγματικής ύλης εκ του προχείρου», καθώς έφερε μια θερινή διάταξη, αποσπασματική και εμβαλωματική». Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε να «δούμε τη μεγάλη εικόνα» υπό το πρίσμα της συνταγματικής πρόβλεψης της ευρείας συναίνεσης που σημαίνει ότι θα πρέπει να είχε «προηγηθεί μια γόνιμη συζήτηση και διάλογος μεταξύ των κομμάτων. Με χρόνο και χώρο ώστε να επιτυγχάνονται συνθέσεις. Με καλή πίστη από όλες τις πλευρές και συνδιαμόρφωση των κρίσιμων παραμέτρων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δικαιολογημένα ενστάσεις».

Συναίνεση, είπε ο βουλευτής «δε σημαίνει να βγαίνει ο πρωθυπουργός και στο τελευταίο λεπτό της δευτερολογίας του επί των προγραμματικών δηλώσεων να πετά ως πυροτέχνημα και να προτάσσει ως κομματικό λάβαρο ένα ζήτημα για το οποίο το Σύνταγμα απαιτεί μια ευρύτερη συνεννόηση» καθώς «αυτό δεν είναι συναίνεση, αυτό είναι αλαζονεία και προχειρότητα».

Ο κ. Δουδωνής υπενθύμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόσο στη διακομματική επιτροπή του 2019 όσο και κατά τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια τόσο της νομοθετικής πρωτοβουλίας του 2019 όσο και της νομοθετικής πρωτοβουλίας του 2021, τήρησε την ίδια προσέγγιση αρχών: είμαστε υπέρ της άρσης των περιορισμών και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά σημείωνε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ότι το νομοσχέδιο είναι η αρχή και όχι το τέλος της διαδρομής, ότι συνιστά ένα minimum και όχι την πλήρη αξιοποίηση των εργαλείων που έθετε στη διάθεσή μας το Σύνταγμα και η ίδια η πραγματικότητα». Εμείς, είπε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ «ήμασταν που επιμείναμε να υπάρχει προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα». Τόνισε ότι απαιτείται «μια λύση νομοτεχνικά και πραγματολογικά ευρύτερη αυτής που προτείνετε σήμερα. Και για αυτή τη λύση το πρώτο βήμα είναι η απογραφή των εκτός επικρατείας εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Για να μην έρθετε προ των επόμενων εθνικών εκλογών να κάνετε τα ίδια που επιχειρήσατε και προ των εκλογών του Μαΐου. Και πάνω από όλα, για να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στους αποδήμους, να ακούσουμε της σκέψεις και τους προβληματισμούς τους». Επίσης, παρατήρησε πως η άρση των περιορισμών δημιουργεί «κατά τη νομική επιστήμη ένα δημοκρατικό νομοθετικό κεκτημένο. Με άλλα λόγια, δε μπορούν να επανέλθουν οι περιορισμοί και οποιαδήποτε αντικατάσταση του νόμου θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμου αποτελέσματος και περιεχομένου διάταξη».

Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως εμείς έχουμε «εκπεφρασμένη θέση για την ψήφο των αποδήμων. Είναι μια θέση αρχής κι όχι μια θέση συγκυριακή και μεταβαλλόμενη. Κι η θέση μας αυτή, ότι η άρση των προϋποθέσεων του νόμου 4648, με άλλα λόγια του κριτηρίου της διαμονής στη χώρα καθώς και του «τιμοκρατικού» κριτηρίου της φορολογικής δήλωσης είναι προς όφελος του αποδήμου ελληνισμού και της εκπροσώπησής του, είναι η πυξίδα μας για την ψήφο στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Δεν είναι μια θέση ούτε απαντητική ούτε, πόσω μάλλον απολογητική στη δική σας πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία πρόχειρη και εν πολλοίς ερειδομένη σε μια λογική εκλογικού ωφελιμισμού. Για αυτό θα ψηφίσουμε θετικά στο νομοσχέδιο. Ψηφίζουμε θετικά γιατί δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, αλλά κινούμαστε με μόνο γνώμονα τις αρχές μας. Η ψήφος μας όμως δεν είναι λευκή επιταγή. Δίδεται δε με την υπόμνηση ότι δε θα ανεχθούμε ούτε θα συμπράξουμε σε πρωτοβουλίες που για το χατήρι της συγκυρίας θα υπονομεύουν μακροπρόθεσμα σημαντικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ποιότητα των θεσμών στη χώρα και θα δώσουν την εικόνα ενός αξιόπιστου πολιτικού συστήματος. Και να το ξεκαθαρίσουμε: δε θα δεχθούμε άλλους αιφνιδιασμούς στο υπάρχον νομικό καθεστώς».

Γ. Γκιόκας: Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και θα ενημερώσει τον λαό για τους κινδύνους αυτής της ρύθμισης

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και εδώ στη Βουλή και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό, αλλά να εξηγήσουμε και στους απόδημους, τι κινδύνους διαμορφώνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενάντια σε όλα αυτά που η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει». Αυτό ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.

Ο κ. Γκιόγκας σημείωσε πως η κυβέρνηση, με την κατάργηση των κριτηρίων και των προϋποθέσεων στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, διαμορφώνει ένα εκλογικό Σώμα «εν δυνάμει ανυπολόγιστο, απροσδιόριστο», ένα εκλογικό Σώμα «που θα συμπεριλαμβάνει και ψηφοφόρους που δεν έχουν κανέναν απολύτως οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα, ψηφοφόρους που μπορεί να μην έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, ψηφοφόρους που διαμορφώνουν κριτήριο, αντίληψη και συνείδηση με βάση τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες άλλων χωρών, άλλων κοινωνιών στις οποίες ζουν και με τις οποίες έχουν συνδέσει τη ζωή τους. Και το πιο σημαντικό, ψηφοφόροι που δεν θα υφίστανται καμία απολύτως συνέπεια από την όποια πολιτική τους επιλογή».

Ο βουλευτής αποσαφήνισε πως «κανένας δεν αμφισβητεί την αγάπη των αποδήμων για την Ελλάδα. Είναι άλλο, όμως, ένας συναισθηματικός και ψυχικός δεσμός και άλλο ο πραγματικός κοινωνικός και ο οικονομικός δεσμός που θα έπρεπε να υπάρχει για την απόδοση ενός δικαιώματος». Έθεσε ως βασικό στοιχείο να υπάρχει συνδετική σχέση δικαιώματος και υποχρέωσης και αυτό δεν είναι μία αντίληψη του ΚΚΕ, είναι η ίδια η λογική του αστικού δικαίου και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως υπογράμμισε.

Ο κ. Γκιόκας μίλησε για υποκρισία της κυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, καθώς η πολιτική τους ήταν αυτή που τους έδιωξε από τη χώρα. Όπως τόνισε, με βάση το καθεστώς της ιθαγένειας, που βασίζεται στο δίκαιο του αίματος, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να διευρυνθεί και από τις 800.000 που είναι σήμερα μπορεί να φτάσει τα δύο και τρία εκατομμύρια.

«Η καθαρή θέση του ΚΚΕ είναι μια συνεπής θέση αρχών και δεν πρέπει να συγχέεται με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να ψηφίζουν αυτοί, τα τρία εκατομμύρια, να εκλέγουν κάποιους απόδημους, απλά το αποτέλεσμα αυτής της ψήφου να μη συμπεριλαμβάνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Και μάλιστα με τη δικαιολογία πως η ομογένεια δεν πρέπει να εντάσσεται στις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις», επεσήμανε ο αγορητής του ΚΚΕ και κατέληξε: «Εμείς λέμε πως θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένα κριτήρια όπως υπάρχουν σε πάρα πολλές χώρες, και μάλιστα πιο αυστηρά από αυτόν τον νόμο του 2019».