Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στη Ρόδο με την κατάσταση να κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη.

Την εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοταρίου ανακοίνωσε, με εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίησή του, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικό μήνυμα έφτασε στα κινητά των κατοίκων από το 112 και τους κατευθύνει προς την περιοχή Γεννάδι.

Σημειώνεται, ότι στην περιοχή Κιοτάρι υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες.

Επίσης, λόγω της φωτιάς σε αρκετές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

Εκκενώθηκαν δύο ξενοδοχειακές μονάδες στο Κιοτάρι

Στην εκκένωση δύο ξενοδοχειακών μονάδων, για προληπτικούς λόγους, που βρίσκονται στην περιοχή Κιοττάρι της Ρόδου προχώρησαν οι τοπικές υπηρεσίες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Οι πελάτες των δύο ξενοδοχείων μεταφέρθηκαν με 30 τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλή περιοχή του νησιού.

Η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στη Ρόδο συνεχίζεται στην περιοχή των Λαέρμων και Λάρδου, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Εκκενώθηκαν τα χωριά Λάρδο και Πυλώνα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, στις 12:25 το μεσημέρι του Σαββάτου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με μήνυμα που έφθασε στα κινητά των κατοίκων της περιοχής μέσω του συστήματος 112 διέταξε και την εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο συνεχίζει να αναπτύσσεται στην περιοχή των Λαέρμων και παραμένει ανεξέλεγκτη.

Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις

Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Ήδη έφτασαν στο νησί 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

ΔΕΔΔΗΕ: Eκ περιτροπής διακοπές ρεύματος – Κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης η φωτιά

Eκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα θα γίνουν εξαιτίας της φωτιάς που καίει κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, γνωστοποιεί ότι εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως μία ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00. Τις συγκεκριμένες ώρες, συστήνεται:

  • Nα αποφεύγεται η χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να μετατίθεται κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής)
  • Nα ρυθμίζεται η θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
  • Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.
  • Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ενεργό συμμετοχή τους στις προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος.