Ολονύκτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Ρόδο προκειμένου να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στο νησί. Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής (21/07), δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού Λάερμα και κινδύνεψαν πυροσβέστες και εθελοντές.

Υπενθυμίζεται ότι η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουν καεί 30.000 στρέμματα από παρθένα δάση με πυκνή βλάστηση, χωρίς ωστόσο να έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές ή οικισμοί.

Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ έχουν ενισχυθεί και πρόκειται να ενισχυθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πεζοπόρα τμήματα και οχήματα, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Το βασικό μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται αυτή την ώρα κοντά στο φράγμα του Γαδουρά και στο χωριό Λάερμα. Για να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στα Λάερμα δόθηκε σκληρή μάχη στη διάρκεια της νύχτας ενώ το χωριό εκκενώθηκε χθες το βράδυ για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι κάτοικοί του.

Μήνυμα 112 και εκκένωση του χωριού Λαέρμα

Ειδικότερα λίγο πριν τις 10:30 στάλθηκε μήνυμα του 112  στους κατοίκους για εκκένωση της περιοχής Λάερμα προς Αρχάγγελο.

Την εκκένωση του χωριού Λάερμα ανακοίνωσε και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης κατόπιν εντολή της Πυροσβεστικής, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Η εκκένωση αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους λόγω του ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει αναπτυχθεί από τις αναζωπυρώσεις ισχυρό και ανεξέλεγκτο μέτωπο.

Όπως ανέφερε η τοπική εφημερίδα «Η Ροδιακή», ο πρόεδρος της κοινότητας Λαέρμων, Αναστάσιος Πατούνας, δήλωσε ότι η φωτιά «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έντασης 6 με 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, χωματουργικά μηχανήματα επιχείρησαν για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών γύρω από το χωριό.

«Δύσκολη επιχείρηση»

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση η οποία είναι σε εξέλιξη, καθώς δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα στο βόρειο κομμάτι και ο έντονος αέρας κατέβασε τη φωτιά προς τα Λάερμα, γι’ αυτό και εστάλη το μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του χωριού.

Πρόσθεσε ότι το μέτωπο τώρα κινείται έξω από τα Λάερμα προς τα ανατολικά του νησιού της Ρόδου.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν στην περιοχή καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας και ενισχύονται συνεχώς, καθώς υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν αυτή την ώρα 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρο και 35 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις και τα εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα συνδράμουν δύο ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Παράλληλα, στο νησί αναμένεται η άφιξη 31 Σλοβάκων πυροσβεστών με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 οχήματα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται η σημερινή μέρα (22/7), καθώς η Ρόδος, μαζί με τη Σάμο και την Ικαρία, είναι στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 4), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Βελτιωμένη η κατάσταση σε Δυτική Αττική και Λακωνία

Από την άλλη πλευρά αισθητά βελτιωμένη είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Δυτικής Αττικής όπου παρέμειναν και τη νύχτα ισχυρές επίγειες δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς που υπάρχουν και τυχόν αναζωπυρώσεις.

Παρόμοια κατάσταση και στην Λακωνία, όπου αντιμετωπίστηκαν χθες όλες οι αναζωπυρώσεις.