«Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη μείζονα κρίση ως προς τον εφοδιασμό με τρόφιμα παγκοσμίως που θα προκληθεί», τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακόμη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε τις συνέπειες της απόσυρσης του Κρεμλίνου από τη συμφωνία που είχε υπογράψει με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας και επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Θα προκαλέσει μεγάλη, τεράστια κρίση τροφίμων σε όλο τον κόσμο»

«Αυτό που γνωρίζουμε ήδη είναι πως αυτό θα προκαλέσει μεγάλη, τεράστια κρίση τροφίμων σε όλο τον κόσμο», είπε ο κ. Μπορέλ σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων.

Ο Μπορέλ κατήγγειλε επίσης ότι ο στρατός της Ρωσίας θέτει εσκεμμένα στο στόχαστρο εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών στην Οδησσό, κάτι που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κρίση των τροφίμων.

Η ανακοίνωση από την πλευρά τη Ρωσίας ότι αποχωρεί από τη Συμφωνία για τα Σιτηρά, αν και έφερε αναστάτωση στις αγορές, δεν προκαλεί έκπληξη: αν παρατηρήσει κανείς τις δηλώσεις κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα διαπιστώσει ότι επί της ουσίας πρόκειται για το χρονικό μια προαναγγελθείσας κατάρρευσης…

Εδώ και καιρό η Μόσχα διαμαρτυρόταν ότι οι όροι του Πρωτοκόλλου της Μαύρης Θάλασσας που αφορούν στη Ρωσία δεν τηρούνταν, κάνοντας λόγο για «κρυφές κυρώσεις» που εμποδίζουν τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων.

Παράγοντες της αγορές εκτιμούν ότι η μη ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκ νέου άνοδο των τιμών των τροφίμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ