Ευρεία σύσκεψη για τις τοπικές εκλογές πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη και με τη συμμετοχή του Κώστα Σκανδαλίδη που επέστεψε, εσπευσμένα, από την Κω. Ο χρόνος πιέζει, μέχρι τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι συνδυασμοί για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες προς επίλυση.

Ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί τις τοπικές εκλογές ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία για την αναγέννηση του ΠαΣοΚ. Η απόφαση του να «κατεβάσει» δικούς του υποψηφίους και στις 13 περιφέρειες της χώρας δεν έχει να κάνει μόνο με την προσπάθεια καταγραφής του κόμματος, ως η αξιωματική αντιπολίτευση στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, το ΠαΣοΚ στην αυτοδιοίκηση είναι ήδη αξιωματική αντιπολίτευση, οι δυνάμεις του στο χώρο υπερτερούν κατά πολύ αυτών του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του ΠαΣοΚ είναι οι περιφερειακοί του συνδυασμοί να αποτελέσουν τους βραχίονες της ανασυγκρότησης την οποία επιχειρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το παρασκήνιο για Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα

Το τελευταίες μέρες υπάρχουν έντονες ζυμώσεις αλλά και πλούσιο παρασκήνιο σε ότι αφορά τους υποψηφίους του ΠαΣοΚ στους μεγάλους δήμους της χώρας. Στον Πειραιά υπάρχει η «σταθερά» του Γιάννη Μώραλη. Τα πράγματα περιπλέκονται στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση ότι η αναζήτηση έφτασε στο τέλος της και ο «εκλεκτός» της Χαριλάου Τρικούπη θα είναι ο Χάρης Δούκας. Το όνομα του κ. Δούκα έπεσε στο τραπέζι εδώ και καιρό καθώς στριφογύριζε στο μυαλό του Νίκου Ανδρουλάκη. Υπήρξε όμως προβληματισμός λόγω αναγνωρισιμότητας, ο κ. Δούκας δεν είναι γνωστός.

Κυκλοφόρησε, επίσης, ευρέως και το όνομα του Δημήτρη Βερβεσού. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε βολιδοσκόπηση αλλά ο κ. Βερβεσός αρχικά ήταν αρνητικός. Στη συνέχεια, κατά τις ίδιες πηγές, άλλαξε στάση αλλά ζήτησε και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χαριλάου Τρικούπη, όμως, δεν φαίνεται να προκρίνει τέτοιου είδους συνεργασίες. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Ίσως γιατί δεν είναι λίγοι, βουλευτές και στελέχη που εκτιμούν ότι η ενδεδειγμένη υποψηφιότητα για το δήμο της Αθήνας είναι αυτή του Δημήτρη Μάντζου, ο οποίος είναι διστακτικός. Αυτό ίσως να οφείλεται στην πρόθεση του στις επόμενες εκλογές να διεκδικήσει με σταυρό την είσοδο του στη Βουλή, όχι στην Α’ Αθήνας, που ταυτίζεται με το δήμο Αθηναίων αλλά στο βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης η κατάσταση είναι περίπλοκη. Έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Στέλιος Αγγελούδης αλλά η Χαριλάου Τρικούπη έχει μάτια και για την κίνηση που κάνει ο πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη, Σπύρος Πέγκας. Η εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι τελικά θα υποστηριχθεί η κίνηση του κ. Αγγελούδη αλλά οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί. Περίπλοκη είναι η κατάσταση και στην Πάτρα, για την οποία έχουν συζητήσει εκτενώς ο Νίκος Ανδρουλάκης καιο Γιώργος Παπανδρέου. Ένα όνομα που «παίζει» είναι αυτό του Απόστολου Κατσιφάρα, ακούγεται όμως έντονα και το όνομα του πρόεδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, Βασίλη Αϊβαλή, που έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση του να είναι υποψήφιος.

Το «παιχνίδι» στις Περιφέρειες

Περίπλοκη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση και σε κάποιες περιφέρειες. Στην Αττική το τοπίο εξακολουθεί να είναι «θολό». Υπήρξαν καθυστερήσεις και αναζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα συνεπώς η στήριξη της υποψηφιότητας του Γιάννη Σγουρού προβάλει ως μονόδρομος.

Πονοκέφαλος υπάρχει και για την Πελοπόνησο. Τις τελευταίες μέρες ακούγεται το όνομα της Κατερίνας Ταγαρά. Ομως στελέχη του ΠαΣοΚ έχουν, με επιστολή που έστειλαν στον Νίκο Ανδρουλάκη, προτείνει τη στήριξη του Πέτρου Τατούλη. Ζυμώσεις, με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου, υπάρχουν και για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ακούγεται, τις τελευταίες ημέρες το όνομα του πρώην βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντόπουλου.

Στις άλλες περιφέρειες, στο Νότιο Αιγαίο θα είναι υποψήφιος ο Νικηφόρος Παπανικόλας, στη Θεσσαλία ως φαβορί εμφανίζεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτας, στην Ήπειρο ο Στέφανος Ζούμπας. Στην Κεντρική Μακεδονία υποψήφιος θα είναι ο Χρήστος Παπαστεργίου, στην Κεντρική Μακεδονία η Γεωργία Ζεμπελιάδου. Για το Βόρειο Αιγαίο η Χαριλάου Τρικούπη θα επιθυμούσε να είναι υποψήφιος ο Γιώργος Καμίνης που, όμως, φαίνεται να έχει άλλους σχεδιασμούς. «Ανοιχτή» είναι η περιφέρεια του Ιονίου. Στην Κρήτη θα στηριχθεί η υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη.