Στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών εισέρχεται και επισήμως το ΠαΣοΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη δίνει ιδιαίτερο βάρος στις κάλπες που θα στηθούν τον Οκτώβριο, για την εκλογή των τοπικών αρχόντων, καθώς φιλοδοξεί να εμφανιστεί ως «αξιωματική αντιπολίτευση» σε ένα χώρο, στον οποίο πάντως διαθέτει υπεροπλία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την συγκρότηση της ομάδας μάχης στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες ανακοινώνει σήμερα την επιτροπή που θα αναλάβει να συντονίσει την εκλογική μάχη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επικεφαλής της επιτροπής θα είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο κ. Σκανδαλίδης, επί της ουσίας, θα αναλάβει τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος με πρώτο σταθμό τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν και οι Νίκος Σαλλαγιάννης, Μανώλης Όθωνας, Βαγγέλης Αργύρης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Ιωάννης Τσίμαρης, Χριστίνα Σταρακά και άλλα στελέχη.

Η τακτική που προκρίνουν οι επιτελείς του η Χαριλάου Τρικούπη είναι να εμφανιστεί το ΠαΣοΚ με δικούς του υποψηφίους στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας όπου οι τοπικές εκλογές έχουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται σημασία στις περιφέρειες που μπορεί να «χτυπηθούν» και φυσικά στην περιφέρεια Αττικής αλλά και στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οι πρώτες ζυμώσεις

Στις ζυμώσεις των στελεχών του κόμματος εκτιμάται ότι πέραν της Κρήτης μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διεκδικήσει τις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι η Αττική. Ήδη έχει ανακοινώσει την κάθοδό του ο Γιάννης Σγουρός αλλά η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει καταλήξει στη στήριξη του καθώς εξετάζει άλλες περιπτώσεις. Και στην Αττική, θεωρείται σχεδόν απίθανη η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στους μεγάλους δήμους με δεδομένη την παρουσία του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά, το ενδιαφέρον στρέφεται στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Στέλιος Αγγελούδης χωρίς όμως, μέχρι στιγμής, να του έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τη Χαριλάου Τρικούπη. Για την Αθήνα υπάρχουν συζητήσεις για ένα νέο πρόσωπο της νέας γενιάς για το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει τον Κώστα Μπακογιάννη στον δεύτερο γύρο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει ανοίξει τη σχετική συζήτηση.