Την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να γίνει μια πόλη πράσινη και ασφαλής και να συντονιστεί με τη χώρα που αλλάζει ώστε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα τονίζει σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Αγγελούδης.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα του Βήματος, ο κύριος Αγγελούδης προσθέτει πως η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται έναν υπάκουο δήμαρχο, ούτε έναν μόνιμο αντιρρησία προς την κεντρική εξουσία αλλά έναν δημιουργό λύσεων, που κινητοποιεί ενωτικά, αθροίζει δυνάμεις και διεκδικεί μαχητικά την εφαρμογή τους.

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα λάθη και παραλείψεις της σημερινής διοίκησης αναφέρει ενδεικτικά τον τομέα της καθαριότητας, τις συγκοινωνίες και την εν γένει νοοτροπία του σημερινού δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Τέλος, ιεραρχεί τα προβλήματα της πόλης και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης στα πλαίσια του εφικτού.

Ποιοι είναι οι στόχοι της παράταξης σας για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης; 

Θα το πω, όπως το νιώθω, να ξαναγίνει η πόλη που αγαπήσαμε και αγαπάμε. Μία πόλη καθαρή, πράσινη, ασφαλής και ανθρώπινη. Να ξαναγίνει η Θεσσαλονίκη των πλατειών, της γειτονιάς και της παραλίας. Του πολιτισμού, της χαράς, της νιότης, της αισθητικής. Της Γνώσης και της καινοτομίας. Μια πόλη ζωντανή, φωτεινή, λειτουργική, που νοιάζεται για την καθημερινότητα των ανθρώπων της. Μια πόλη που θέλεις να ζεις, να δημιουργείς και να επισκεφτείς. Ξεκινάμε από τα αυτονόητα που  λείπουν και δυσκολεύουν αφόρητα τη ζωή  όλων όσων μένουν, εργάζονται ή επισκέπτονται την πόλη μας. Έχουμε δουλέψει σκληρά έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι με ένα λεπτομερές σχεδιασμό για το έργο μας από την πρώτη κιόλας μέρα.

Ξεκινάμε από τα επείγοντα για να προχωρήσουμε στα μεγαλύτερα. Δεν έχουμε ούτε μια ώρα για χάσιμο, οι Θεσσαλονικείς δεν είναι απλώς κουρασμένοι μα και θυμωμένοι από τα μεγάλα λόγια, τις ψεύτικες υποσχέσεις και την αναποτελεσματικότητα. Τους χρωστάμε πολλά.

Τις επόμενες ημέρες καταθέτουμε τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας στη δημόσια συζήτηση. Τέλη Αυγούστου θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες τις τεκμηριωμένες θέσεις μας, Αυτό θέλουν οι πολίτες, αυτό απαιτείται για την πόλη. Και έτσι θέλουμε να κριθούμε.

Η παράταξη σας περιλαμβάνει στελέχη που προέρχονται από διάφορες πολιτικές παρατάξεις. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με κάποια πιθανή κομματική στήριξη; 

Είμαστε δημοτική κίνηση από την κοινωνία και έτσι θα παραμείνουμε. Είμαστε η «Ομάδα για την Θεσσαλονίκη» που δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει την πόλη, αγκαλιάζει κάθε πολίτη που την αγαπά και θέλει να βοηθήσει οτιδήποτε την κάνει καλύτερη. Πιστεύουμε ότι τις μεγάλες αλλαγές μόνον οι ομάδες τις πετυχαίνουν. Απευθυνόμαστε σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, σε όποιον κομματικό χώρο του δημοκρατικού τόξου κι αν βρίσκονται. Και θέλουμε από όλα τα κόμματα να στηρίξουν τα έργα και τις επενδύσεις που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη για να πάει μπροστά. Η πόλη μας δεν χρειάζεται ούτε έναν υπάκουο δήμαρχο ούτε έναν μόνιμο αντιρρησία προς την κεντρική εξουσία. Χρειάζεται ένα δημιουργό λύσεων, που κινητοποιεί ενωτικά, αθροίζει δυνάμεις και διεκδικεί μαχητικά την εφαρμογή τους. Και ασφαλώς με συναίσθηση του επείγοντος …

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη/παραλείψεις της διοίκησης Ζέρβα και πως σκοπεύετε εσείς να πράξετε διαφορετικά;

Ότι  υποσχέθηκε να κάνει τη δουλειά του Δημάρχου και δεν την έκανε.

Ότι ανέλαβε την καθαριότητα υπό την εποπτεία του, στο ξεκίνημα της θητείας του και η πόλη είναι περισσότερο βρώμικη από ποτέ. Ότι δεν προχώρησε κανένα μεγάλο έργο και άφησε αβοήθητες τις γειτονιές. Ότι η αδιαφάνεια και η απουσία λογοδοσίας είναι μόνιμες πρακτικές.

Παρά τις αρχικές προσδοκίες, κλείστηκε στο δημαρχιακό μέγαρο και εκεί ολοκλήρωσε τις φιλοδοξίες του για την πόλη.

Δείτε για παράδειγμα, από τα 70 απορριμματοφόρα του δήμου λειτουργούν μόλις τα 24. Και τα πανάκριβα λεωφορεία που πήραμε από την Λειψία, τα περισσότερα είναι ακινητοποιημένα. Η Πλατεία Ελευθερίας έγινε εμβληματικό σημείο αδράνειας. Το κυκλοφοριακό γίνεται ολοένα και χειρότερο. Στη νέα Παραλία έπρεπε να περάσουν 41 μήνες για να υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσουν κάποια στιγμή τα έργα συντήρησης και επισκευές. Και τώρα οι γνωστές ασφαλτοστρώσεις λίγο πριν τις εκλογές. Και προσέξτε: έρχεται έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, όπου οι τουρίστες μας βγάζουν κίτρινη κάρτα για τους ξεχειλισμένους κάδους για την προσβασιμότητα, για τις δημόσιες τουαλέτες.

Δυστυχώς για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ζέρβας υπήρξε ένας αόρατος αλλά θορυβώδης δήμαρχος. Απών στη δουλειά και προσηλωμένος στην εικόνα.. Και με τη βεβαιότητα ότι η πόλη του χρωστάει…

Ποια ιεραρχείτε ως σημαντικότερα ζητήματα της Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή; 

Νομίζω ήδη αναφέρθηκα στα μείζονα, αυτά που αφορούν στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Όλα όσα ορίζουν την λειτουργικότητα της πόλης.

Μεγάλο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Θεσσαλονίκη υποφέρει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο Θερμαϊκός απειλείται. Είναι προβλήματα που ασφαλώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από το Δήμο, αλλά πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα.

Ένα δεύτερο θέμα στο οποίο θα δώσουμε προτεραιότητα είναι αυτό ασφαλώς της εγγύτητας στα κέντρα των αποφάσεων. Η Θεσσαλονίκη είναι τόσο μακριά και τόσο κοντά στα κέντρα εξουσίας όσο το επιτρέπει η έλλειψη της δικής μας διεκδικητικότητας. Έχω ήδη ανακοινώσει την πρόθεση μου για τη λειτουργία ενός Γραφείου του δήμου Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, ώστε να διεκδικούμε κονδύλια, ενδιαφέρον, προσοχή για την πόλη μας.

Το τρίτο, και ασφαλώς πολύ σημαντικό είναι το ζήτημα της ολοκλήρωσης του Μετρό. Και όταν λέω ολοκλήρωση δεν εννοώ ασφαλώς μόνο τη βασική γραμμή. Είναι χρέος και ευθύνη του δημάρχου της πόλης να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση ώστε το ταχύτερο δυνατό το Μετρό να φτάσει μέχρι το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ανατολικά και να επεκταθεί μέχρι τη Σίνδο στα δυτικά.

Τέταρτο, η αξιοποίηση τριών βασικών πυλώνων, του Τουρισμού, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, για να πετύχουμε την ποθούμενη εξωστρέφεια, να φέρουμε πλούτο στην πόλη. Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει να είναι άλλο στην άγονη γραμμή, πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουμε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Πέμπτο, η ανάπτυξη της θαλάσσιας συγκοινωνίας. Δεν είναι δυνατό μια πόλη με αυτό το θαυμάσιο θαλάσσιο μέτωπο να συνεχίσει να έχει γυρισμένη την πλάτη της στη θάλασσα.

Και έκτο, η δημιουργία ενός ισχυρού και αποτελεσματικού κοινωνικού δικτύου που θα υποστηρίζει όλους τους ευάλωτους και πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Πρόσφατη δημοσκόπηση σας φέρνει στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Θεωρείτε ότι μπορείτε να διατηρήσετε αυτή τη δυναμική και να περάσετε στο δεύτερο γύρο των εκλογών;

Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι αυτή που γίνεται στην κάλπη. Και πριν την κάλπη, σημαντικό είναι το αίσθημα και η ανταπόκριση που λαμβάνεις στις περιοδείες, στις γειτονιές, στις πλατείες και στις τοπικές αγορές. Η πόλη είναι έτοιμη να δώσει τη δύναμή της για να προχωρήσει γρήγορα στην αλλαγή σελίδας. Δεν θέλει να κοιτάζει πίσω, καταλαβαίνει ότι η χώρα αλλάζει και πως και η Θεσσαλονίκη πρέπει να συντονιστεί μαζί της για να πετύχει όσα χρειάζεται να γίνουν∙ ότι τώρα είναι η ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί. Μετά από πολλά χρόνια η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να διεκδικήσει το μέλλον της ως μια σύγχρονη μητρόπολη του κόσμου. Και η «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», ως μέρος αυτής της αισιόδοξης Θεσσαλονίκης, γίνεται η φωνή της για να το πετύχουμε.