Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, ενώ η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου δεν έχει ελεγχθεί ακόμη, με νέες αναζωπυρώσεις σε Άγιο Χαράλαμπο και Πανόραμα

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη μάχη της κατάσβεσης. Προς το σκοπό αυτό ανακλήθηκαν όλες οι άδειες του προσωπικού του πυροσβεστικού Σώματος.

Στη Μάνδρα, μέσα στον οικισμό της Νέας Ζωής, έφτασαν οι φλόγες  ενώ έχει δοθεί εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Νέα Ζωή, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Πουρνάρια, καθώς η πύρινη λαίλαπα κινείται δυτικά, με τις φλόγες να απειλούν εργοστάσιο στη Μαγούλα. Η φωτιά στα Δερβενοχώρια διένυσε μια απόσταση 2,5 χιλιομέτρων σε 20 λεπτά, ενώ πλησιάζει την Εθνική Οδό.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, για την πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στα Δερβενοχώρια, έχουν διαπιστωθεί ζημιές και οι πυροσβέστες σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν απεγκλωβισμούς σε αρκετές περιπτώσεις.

Ειδικότερα, σε συγκλονιστικό βίντεο που αναρτήθηκε από την αστυνομία, μοναχές ακούγονται να ψέλνουν και στη συνέχεια ένας αστυνομικός συνομιλεί με μία μοναχή, προκειμένου να την πείσει να εκκενώσουν μοναστήρι στη Μάνδρα που απειλείται από τις φλόγες.

Σε άλλο βίντεο, ανδρες της ΕΛ.ΑΣ, προσπαθούν να απομακρύνουν πολίτες από εργοστάσιο ξυλείας στη Μάνδρα την ώρα που οι φλόγες πλησιάζουν το σημείο.

Κοντά στα διυλιστήρια  η φωτιά

Την ίδια ώρα οι φλόγες που ξεκίνησαν από το Λουτράκι πλησιάζουν τα διυλιστήρια, καθώς μήνυμα από το 112 έφθασε στους κατοίκους της Γλυκιάς Ζωής, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα διυλιστήρια της Motor Oil.

Μάλιστα, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες (δηλαδή μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2024) για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της φωτιάς που έχει κατακάψει ολόκληρα στρέμματα και σπίτια.

Παράλληλα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν και τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς στο Λουτράκι, ενώ όσον αφορά τις ζημιές που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά, η επίσημη καταγραφή αναμένεται να ξεκινήσει μόλις τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, όπως επίσης αποθήκες και αγροικίες.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια

Λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας.

Ειδικότερα κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:

  • Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.
  • Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.
  • Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.
  • Στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.
  • Στην οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λεωφόρο Καταδρομών.