Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, με το κατασβεστικό έργο της Πυροσβεστικής να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολο, ενώ παράλληλα έχει εξαπλωθεί και το πύρινο μέτωπο προς την Οινόη. Λόγω των τελευταίων αυτών εξελίξεων αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση των οικισμών Πανόραμα, Πουρνάρι, Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Μάνδρας με μήνυμα του 112 που στάλθηκε στους κατοίκους. 

Στην ευρύτερη  περιοχή των Δερβενοχωρίων επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς με την συνδρομή και των Ενόπλων Δυνάμεων προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς Μαγούλα, Μάνδρα και Ελευσίνα. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, 140 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα. Η φωτιά στα Δερβενοχώρια μαίνεται και καίει παρθένο δάσος σε ένα πολύ δύσβατο σημείο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν.

Αυτή την ώρα οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δυσχαιρένουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών, καθώς και εκείνες των πτητικών μέσων, λόγω των ισχυρών καυτών ανέμων.  Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στα Δερβενοχώρια, η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.  Κλειστές οι έξοδοι 1 και 2 της Αττικής οδού για Μάνδρα και Μαγούλα, λόγω της μεγάλης φωτιάς που έχει ξεσπάσει στα Δερβενοχώρια και ενισχύεται διαρκώς.

Μήνυμα του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των Δερβενοχωρίων στις 10:48, με οδηγίες προστασίας για την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τους καπνούς που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies»

Η φωτιά στα Δερβενοχώρια έχει ελεγχθεί στα νότια στην περιοχή του Τιτάνα και οι επιχειρήσεις των επίγειων εστιάζουν στην ανατολική και στη δυτική πλευρά της περιμέτρου της φωτιάς, καθώς υπάρχει πυκνό δάσος. Την ίδια ώρα οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω της πυκνότητας του δάσους και του δύσβατου της περιοχής.

Καθώς τα μέτωπα της φωτιάς δεν κοπάζουν η Ελλάδα ζήτησε ευρωπαϊκή συνδρομή σε μέσα και ήδη αναμένεται να φτάσουν δύο canadair από τη Γαλλία και άλλα δύο από την Ιταλία.

Συγκεκριμένα τέσσερα canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει, σε ανάρτησή του στο twitter, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Ειδικότερα, ο κ. Λέναρσιτς σημειώνει: «Μετά από αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή της Αττικής, κινητοποιούμε δύο Canadair από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στη Γαλλία και δύο Canadair από τον στόλο μας του rescEU στην Ιταλία, που αναμένεται να φθάσουν ακόμη και σήμερα. Οι Ευρωπαίοι προτοποθετημένοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία βοηθούν ήδη».

Αναζωπύρωση Λουτράκι – Εκκένωση οικισμών

Στην προληπτική εκκένωση δυο οικισμών στο Λουτράκι και συγκεκριμένα των Αγίου Χαραλάμπου και Πανόραμα, προχωρούν οι Αρχές λόγω της φωτιάς που παρουσίασε επιδείνωση τις τελευταίες ώρες. Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται πάνω από την Καλλιθέα Λουτρακίου και κινείται νότια νοτιοανατολικά, πάνω από την εθνική οδό. Οι ριπές ανέμων μεταδίδουν τη φωτιά με αποτέλεσμα οι καύτρες να μεταφέρονται σε άκαυτο περιβάλλον.

Από το πρωί της Τρίτης (18/7) ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, δίνουν αγώνα με τις αναζωπυρώσεις στην περιοχή όπου δόθηκε ολονύχτια μάχη.

Ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας του Λουτρακίου αντιμετωπίζουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται, κυρίως στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους, προκειμένου να μην πάρουν έκταση και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν και τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ όσον αφορά τις ζημιές που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά, η επίσημη καταγραφή αναμένεται να ξεκινήσει μόλις τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, όπως επίσης αποθήκες και αγροικίες.

Η νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Νεότερη ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών και ειδικότερα για τα μέτωπα που μαίνονται στα Δερβενοχώρια και στο Λουτράκι όπου δόθηκε εντολή για εκκένωση οικισμών,  παραχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι της  Τρίτης (18/7).

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Αρτοποιό «η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας είναι σε ύφεση. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε πολλές ενεργές εστίες αλλά και πολλές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου και ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ενημερώνει διαρκώς τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά που απασχολεί το μεγαλύτερο αριθμό επίγειων και εναέριων μέσων είναι αυτή που εκδηλώθηκε χθες στα Δερβενοχώρια. Αυτή τη στιγμή το μέτωπο παρουσιάζει δυναμική και κατευθύνεται προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα, γι αυτό και εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς τη Μάνδρα».

Ακόμα ανέφερε ότι η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα. Σε αυτή την πυρκαγιά επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούν έντεκα αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αποδέχτηκε το αίτημα βοήθειας προς τη χώρα μας και θα διατεθούν για συνδρομή στην αεροπυρόσβεσης τέσσερα αεροσκάφη, δύο από Ιταλία και δύο από Γαλλία. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας της επικράτειας παραμένουν σε επιφυλακή και συνδράμουν στις πυρκαγιές» κατέληξε.