Δεν κινδυνεύουν οικισμοί αυτήν την ώρα από τη φωτιά στα Δερβενοχώρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του σύννεφου από καπνό που έχει τυλίξει την περιοχή, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας.

«Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς», τονίζει ο κ. Περγάλιας, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτήν την ώρα, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τη νύχτα αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τανάγρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά εξελισσόταν αργά γιατί δεν είχε δυνατό αέρα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επενέβησαν αποτελεσματικά και δεν άφησαν τη φωτιά να «ξεφύγει». Ωστόσο, έκαψε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί άλλες ζημιές.

«Δύσκολο έργο στα Δερβενοχώρια»

Δύσκολο χαρακτηρίζεται το  μέτωπο της φωτιάς στα Δερβενοχώρια, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, κάνοντας λόγο για μέτωπο που έχει λάβει διαστάσεις.

«Το μέτωπο είναι στην ευρύτερη περιοχή του Τιτάν. Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες να περιοριστεί» πρόσθεσε ο κ. Βαθρακογιάννης εξηγώντας ότι έχει γίνει προγραμματισμός για τα εναέρια μέσα «ώστε να γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού» μέχρι τη δύση του ηλίου που μπορούν να πετάνε τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που συμμετέχουν σε πυρόσβεση, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παρόλα αυτά το μέτωπο που εξελίσσεται στη νοτιοδυτική περιοχή της Πάρνηθας με μέτωπο προς Μαγούλα είναι σε καλύτερη εικόνα σε σχέση με το βράδυ της Δευτέρας. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής η φωτιά που είναι σε εξέλιξη εξελίσσεται σε έντονο ανάγλυφο, προσθέτοντας ότι «έγινε καλή δουλειά το βράδυ από τις επίγειες δυνάμεις».

«Η φωτιά παραμένει μεγάλη και κρίσιμη. Είναι σε αρκετά καλή κατάσταση στην κατεύθυνση προς την ενδοχώρα της Βοιωτίας. Το ανησυχητικό είναι στην κατεύθυνση προς Αττική προς την Οινόη και τη Μαγούλα» είπε ο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σπανός λέγοντας ότι η καμένη έκταση – με επιφύλαξη – ξεπερνά τα 15.000 στρέμματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για «το πιο δύσκολο μέτωπο» εξηγώντας ότι υπάρχει ένα «πολύ ενεργό μέτωπο νοτίως του εργοστασίου του Τιτάνα που κανει αναζωπυρώσεις».

Η μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά είναι μεγάλοι, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθεί η ένταση των φαινομένων με τα μέγιστα να εντοπίζονται νωρίς το απόγευμα.

Μήνυμα του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των Δερβενοχωρίων στις 10:48, με οδηγίες προστασίας για την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τους καπνούς που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Καλή εικόνα σε Κουβαρά, Κερατέα και Λουτράκι

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς σε Κουβαρά, Κερατέα και Λουτράκι, ενώ την ίδια ώρα οριοθετήθηκε και το πύρινο μέτωπο στο Καπαρέλλι. Αντίθετα  ενεργές παραμένουν οι πυρκαγιές σε Καλύβια και Δερβενοχώρια όπου και ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την κυβέρνηση, η εικόνα από τις πυρκαγιές έχει ως εξής:

  • Καλύτερη, σαφώς, είναι η εικόνα σε Κουβαρά-Κερατέα και μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις. Πρόβλημα υπάρχει λίγο βόρεια προς Καλύβια όπου τώρα γίνονται εναέριες ρίψεις. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Με το πρώτο φως επιχειρούν 2 Ε/Π ΑΒ-214 και ένα Ε/Π S-64.
  • Καλύτερη, επίσης, είναι η εικόνα στο Λουτράκι, είναι καλή στο δυτικό μέτωπο, έχει οριοθετηθεί νότια στην ΕΟ Αθηνών-Πατρών, ενώ υπάρχει ενεργό κομμάτι βόρεια της Καλλιθέας, όπου έγινε η κυρία προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 3 τράκτορες στο πρώτο κυμα, ενώ θα ακολουθήσουν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 2 CL-215.
  • Ενεργά μέτωπα στα Δερβενοχώρια παρά τις πρωινές εναέριες ρίψεις.
Το βράδυ είχε εξαπλωθεί το μέτωπο πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή. Κινήθηκε γρήγορα και τη νύχτα, πέρασε το κανάλι του Μόρνου και έφτασε στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Τελικά αναχαιτίστηκε βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Η προσπάθεια συνεχίστηκε τη νύχτα και εστιάστηκε για να μην ανοίξει πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα S-64, 2 CL-415, 2 CL-215 και 2 Air Tractors στο πρώτο κύμα και 3 S-64 στο δεύτερο.

Καπαρέλλι: Έχει οριοθετηθεί, παραμένουν δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής από το μέτωπο των πυρκαγιών

Έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές, πραγματοποίησε σήμερα 18 Ιουλίου 2023 στις 07:35, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Καλημέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών δόθηκε ολονύχτια μάχη από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας. Σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή των πληρωμάτων, προκειμένου να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των φορέων και έχουν προωθηθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις από Περιφέρειες της Ελλάδας.

Πρώτη προτεραιότητα, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

Στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας αντιμετωπίστηκαν πολλές ενεργές εστίες. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάσπαρτες καύσεις 230 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 76 οχήματα και από αέρος επιχειρούν 3 ελικόπτερα ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 2.

Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας η πυρκαγιά είναι σε ύφεση.

Στην Καλλιθέα Λουτρακίου αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο και έχουν κινητοποιηθεί 4 ακόμη αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στα Δερβενοχώρια είναι σε εξέλιξη. Τα μεσάνυχτα, εκδόθηκε από το 112 δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής των Δερβενοχωρίων πλησίον κανάλι Μόρνου και τους ενημέρωσε για την πυρκαγιά στην περιοχή τους. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές, συνδρομή παρέχουν, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ, Εθελοντές Πυροσβέστες, Εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας και υδροφόρες των Περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας και του Λουτρακίου έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Για όποια εξέλιξη, θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ»

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι πληγέντες

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις φωτιές της 17ης Ιουλίου 2023, ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα:

  1. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).
  2. Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας.