Για τις εσωκομματικές εξελίξεις και τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μίλησε στην ΕΡΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένας εκ των διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιλίτευσης αποκαλύπτοντας ότι περίμενε μεγαλύτερη αναστάτωση και θυμό στη διαδοχή.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την απόφαση που πήρε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος λέγοντας ότι μετά από μια τέτοια ήττα και με τις εκλογές που έρχονται τις ευρωεκλογές του 2024, η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι πρέπει να πας γρήγορα. «Αν θα αφήναμε τις διαδικασίες πίσω θα δούλευε σε βάρος μας», σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».

«Χρειάζεται ένα σοκ ηγεσίας να φανεί στον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ότι αυτό που θέλει η Νέα Δημοκρατία να ξεμπερδέψει και το σύστημα ιδεών ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ειδικού σκοπού για τα μνημόνια και τώρα δεν χρειάζεται”, αν το αφήναμε για πάρα πολύ καιρό, η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι αυτό θα δούλευε εναντίον μας» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «έχει πολύ μεγάλη σημασία στη Βουλή να είναι ο νέος αρχηγός, η νέα αρχηγός. Καταλάβαμε ότι δεν έχουμε καιρό για χάσιμο τώρα».

Ερωτηθείς για το εάν έχει εντοπίζει που οφείλεται η μεγάλη πτώση του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές δήλωσε ότι «θέλει αναστοχασμό» εξηγώντας ότι έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση.

«Όλοι λένε ότι ο τρόπος που χειριστήκαμε την απλή αναλογική μας άφησε ευάλωτους. Όλοι λένε ή οι πιο πολλοί λένε ότι δεν καταλάβαμε ίσως την ψυχολογία των ανθρώπων ότι ήθελε σταθερότητα. Κατά τη δική μου άποψη δεν δώσαμε όσο έμφαση πρέπει μακροπρόθεσμους στόχους για την ανάπτυξη», σημείωσε.

Αν ξοδεύαμε τα 7 δισ. δεν θα πιάναμε τους στόχους

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται για το πλεόνασμα των 37 δισ. που άφησε ως υπουργός οικονομικών που εν πολλοίς οφείλονταν στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ο ίδιος επέμενε στην απόφασή του.

«Όποιος λέει ότι θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε αυτά τα 7 δις (από τα 37) είτε για μειώσεις φόρων είτε για κάποια κοινωνική πολιτική ή κάποια παροχή δεν καταλαβαίνει πως λειτουργούν τα δημόσια λογιστικά γιατί ό,τι ξοδεύεις είναι δαπάνη και σου μειώνει το πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, δε θα φτάναμε στους στόχους και δε θα βγαίναμε στις αγορές. Άρα αυτό δεν είναι θέμα γνώμης. Αυτό είναι να κατανοήσεις πώς δουλεύει ο προϋπολογισμός» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που δέχεται το κόμμα του από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που άσκησε την περίοδο των μνημονίων τόνισε ότι «οι άλλες κυβερνήσεις δεν μας έβγαλαν από τα μνημόνια. Μας χρέωσαν, μας χρεοκόπησαν, εμείς βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο, ρυθμίσαμε το χρέος».