Η ιστορία που θα σας διηγηθώ σήμερα, έχει να κάνει με το καλύτερο παιδί της Αριστεράς (όπως όλοι τον αποκαλούν), τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιώργο Χουλιαράκη, σημερινό σύμβουλο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Του πρότειναν λοιπόν να διδάξει Πολιτική Οικονομία στο μεταπτυχιακό στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλα όμως που εισέπραξε ένα μεγάλο «όχι» από καθηγητές που πρόσκεινται στον Γιάννη Βαρουφάκη: «Μόνον πάνω από το πτώμα μας θα διδάξει», είπε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες και (γνωστούς) οπαδούς του κ. Βαρουφάκη. Αν καταλάβατε καλά οι λεγόμενοι αριστεροί απαγόρευσαν να μιλήσει σε ένα πρώην υπουργό της δικής τους κυβέρνησης. Έλα όμως που καιροί αλλάζουν. Γιατί την επομένη ο κ. Χουλιαράκης δέχθηκε πρόταση από δεξιούς (ναι δεν διαβάσατε λάθος) από δεξιούς καθηγητές να διδάξει Εφαρμοσμένη Οικονομία σε ένα άλλο τμήμα του Πανεπιστημίου. Μάλιστα η απόφαση των καθηγητών ήταν «ομόφωνη και μετά χαράς». Πώς αλλάζουν, θα πείτε, οι καιροί;

***

Τι δουλειά κάνουν οι 300 της Βουλής

Το κόμμα των δικηγόρων, οι 17 δημοσιογράφοι (αφού η δημοσιογραφία οδηγεί παντού φτάνει να την εγκαταλείψεις νωρίς), ο ναυτεργάτης, ο οικοδόμος, ο διπλωμάτης, η διατροφολόγος οι αγρότες, ο μάνατζερ ποδοσφαίρου, οι πολιτικοί μηχανικοί (όπως για παράδειγμα είναι ο Τσίπρας), ο γνωστός μετεωρολόγος που μας προειδοποίησε για τον καύσωνα και πολλοί άλλοι, αποτελούν το παζλ των βουλευτών του σημερινού Κοινοβουλίου. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τι δουλειά κάνουν και οι 300 της Βουλής, οι εκπρόσωποι του έθνους:

Αναλυτικά στοιχεία για την επαγγελματική προέλευση των βουλευτών παρουσιάζει το ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής «Επί του Περιστυλίου» που έχουν ενδιαφέρον. Οι δικηγόροι έχουν την πρωτοκαθεδρία. Και όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, αν υπήρχε «κόμμα των δικηγόρων» θα ήταν το ισχυρότερο με 83 έδρες. Ακολουθούν, οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που φτάνουν τους 40, οι οικονομολόγοι (22), οι δημοσιογράφοι (17), οι πολιτικοί μηχανικοί (16), οι πανεπιστημιακοί (16). Επίσης, έχουμε τις εξής επαγγελματικές κατηγορίες: μηχανολόγοι – μηχανικοί 9, εκπαιδευτικοί 8, πολιτικοί επιστήμονες 8, στρατιωτικοί- σώματα ασφαλείας 6, δημόσιοι υπάλληλοι 6, ελεύθεροι επαγγελματίες 7, γεωπόνοι 5, φαρμακοποιοί 4, λογιστές 4, ιστορικοί 4, ψυχολόγοι 4, μουσικοί 3. Τέλος, με μικρότερη επαγγελματική αναλογία στα βουλευτικά έδρανα κάθονται: αγρότες 2, στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων 2, χημικοί μηχανικοί 2, αρχιτέκτονες 2, ηλεκτρολόγοι μηχανολόγοι 2, τοπογράφοι 2, κοινωνιολόγοι 2, ηθοποιοί 2, σύμβουλος επιχειρήσεων 1, δασολόγος 1, διατροφολόγος 1, βιοχημικός 1, επικοινωνιολόγος 1, διπλωμάτης 1 , σκηνοθέτης 1, μηχανικός εμπορικού ναυτικού 1, ναυτεργάτης 1, οικοδόμος 1, αισθητικός 1, μάνατζερ ποδοσφαίρου 1, μηχανικός πληροφορικής 1,μηχανικος τηλεπικοινωνιών 1, επιχειρηματίας 1, φυσικοθεραπευτής 1, κοινωνική λειτουργός 1, μετεωρολόγος 1, ιδιωτικός υπάλληλος 1, ξενοδοχοϋπάλληλος 1, ναυτιλιακός υπάλληλος 1.

***

Όταν ο Μητσοτάκης έθεσε το θέμα τουρκικού προξενείου

Και όμως αναφορά στην Ροδόπη και στο τουρκικό προξενείο έγινε κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βίλνιους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Όπως η στήλη πληροφορείται από αξιόπιστη πηγή, ο Πρωθυπουργός έθιξε το θέμα της ανάμειξης του τουρκικού προξενείου στις εκλογές, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να κτίσουμε καλύτερες σχέσεις με τις μειονότητες και με τον κ. Ερντογάν να λέει ότι η αναφορά για εμπλοκή του τουρκικού προξενείου τον ενόχλησε. Το θέμα είναι ότι, το τουρκικό προξενείο είχε πάντα ανάμειξη στις εκλογές, αλλά σε αυτές τις εκλογές της 21ης Μαΐου, έριξε όλο το βάρος του σε συγκεκριμένο κόμμα. Μπορεί η Ροδόπη να αναφέρθηκε, αλλά όπως έμαθα δεν έγινε καθόλου αναφορά στην Χάγη. Πάντως, για να ξέρετε ότι όλο το βάρος της εφεξής πορείας για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων πέφτει στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Και οι δύο, όπως ειπώθηκε, από Αθήνα και Άγκυρα, είναι εξωκοινοβουλευτικοί, αναλαμβάνουν για πρώτη φορά τέτοιο πόστο, είναι στενοί συνεργάτες των Μητσοτάκη και Ερντογάν και άρχισαν από τώρα να ετοιμάζουν την επόμενη συνάντησή τους, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως επίσης προετοιμάζουν και την κοινή συνεδρίαση υπουργικών συμβουλίων στη Θεσσαλονίκη (υπό τον πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο), όπου θα παραστούν και οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Ανάπτυξης και Τουρισμού των δύο χωρών καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

***

Πρώην εκπρόσωπος επανέρχεται ως διευθυντής υπουργού

Αλλαγές στο επιτελείο του υπουργού Εξωτερικών. Προϊστάμενος του διπλωματικού γραφείου του Γιώργου Γεραπετρίτη τοποθετήθηκε ο πρώην εκπρόσωπος τύπου, πρέσβης Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, μέχρι πρότινος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη. Στο γραφείο επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκε ο Στράτος Ευθυμίου, ο οποίος παλαιότερα κατείχε (ως δεύτερος) πάλι αυτήν τη θέση, όταν όμως υπουργός ήταν ο κ. Κοτζιάς. Η Πηνελόπη Τσιλίκα είναι διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του υπουργού.

***

Η νέα πρέσβης στην Ουάσιγκτον και ο Ρώσος πρύτανης των διπλωματών

Αφού είμαστε στον διπλωματικό τομέα υπάρχουν και οι παρακάτω εξελίξεις: Όταν η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου τοποθετήθηκε υφυπουργός Εξωτερικών, έμεινε κενή η θέση της στην Ουάσιγκτον, όπου προαλείφεται, όπως οι πληροφορίες αναφέρουν, η πρέσβης μας στην Μόσχα η Κατερίνα Νασίκα, η οποία να σημειώσω ότι πέρασε επιτυχώς όλη την φουρτούνα της επιδείνωσης των ελληνορωσικών σχέσεων, του πολέμου στην Ουκρανία, των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών. Τη θέση της πιθανότητα να αναλάβει ο δεύτερος στην πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, αλλά όπως μαθαίνω εκκρεμεί και νέα τοποθέτηση στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα. Και κάτι ακόμα, ο αρχαιότερος πρέσβης στην Ελλάδα, και πρύτανης του διπλωματικού σώματος, ο πρέσβης της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος αποχωρεί και ξέρετε ποιος αναλαμβάνει πλέον πρύτανης; Δηλαδή ποιος είναι αρχαιότερος πρέσβης; Ο πρέσβης της Ρωσίας Αντρέι Μάσλοβ (περιπλέκεται η κατάσταση προφανώς θα πείτε.

***

Η υποψηφιότητα Ευκλείδη

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως είπε: «Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό, δημιουργικό κράτος, που δημιουργεί πλούτο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παραμείνει αριστερό κόμμα, στις εκλογές είχαμε θολή ταυτότητα». Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Τσακαλώτου παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός. «Θέλω», είπε μεταξύ άλλων «ένα κόμμα που ξαναβρίσκει την αξιοπιστία του, με τις δικές μας αξίες, προτάσεις, την ικανότητα να ακούμε και σταθερότητα».

***

Αρση ασυλίας Ρένας Δούρου

Αρχή με την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Ρένας Δούρου θα κάνει η Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη (12.00). Το σχετικό εισαγγελικό αίτημα έφτασε χθες στο Κοινοβούλιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά την τραγωδία στο Μάτι. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει διακοπεί έως τις 24 Ιουλίου καθώς η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής είναι πλέον βουλευτής και θα πρέπει να αρθεί η ασυλία της. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στην Ολομέλεια, ενώ η ίδια με επιστολή της στον Κώστα Τασούλα έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας της προκειμένου να προχωρήσει η διεξαγωγή της δίκης που είναι σε εξέλιξη. Για να προχωρήσει η διαδικασία γοργά, το εισαγγελικό αίτημα εισάγεται απευθείας στην Ολομέλεια, δυνατότητα που παρέχεται από τον Κανονισμό της Βουλής, καθώς ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής –όπως και καμία άλλη επιτροπή –η οποία γνωμοδοτεί προηγουμένως επί των άρσεων ασυλίας των βουλευτών που ζητεί η Δικαιοσύνη.

***

Στον Γράμμο ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στον Γράμμο βρίσκεται από την Πέμπτη ο Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο “32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης” της ΚΝΕ. Οι νεολαίοι του ΚΚΕ έχουν κατασκηνώσει σε έναν καταπράσινο και δροσερό χώρο στο Νεστόριο της Καστοριάς, δίπλα στα νερά του Αλιάκμονα. Όπως λένε, η πρωτοβουλία τους συνδυάζει την ιστορική γνώση με την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας.

Μάλιστα, σήμερα Σάββατο ο Κουτσούμπας θα πραγματοποιήσει την πρώτη του ομιλία σε ανοιχτή εκδήλωση μετά τις εκλογές, στον χώρο όπου βρισκόταν το Νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στον Γράμμο, στα νοτιοανατολικά του υψώματος της Σκάλας, για την αποκάλυψη και ανάδειξη του οποίου το ΚΚΕ έχει πραγματοποιήσει αρκετές “αποστολές” το τελευταίο διάστημα. Μαθαίνω μάλιστα, ότι την Παρασκευή ο Γραμματέας του ΚΚΕ επισκέφθηκε το παλιό στέλεχος του ΚΚΕ, με πολύχρονη παρουσία στα αυτοδιοικητικά της Θεσσαλονίκης Αγάπιο Σαχίνη, ο οποίος διατηρεί έναν ξενώνα στον Γράμμο, τον οποίο έχει διακοσμήσει με δικά του έργα τέχνης. Ο κ. Σαχίνης μυήθηκε στα μυστικά της τέχνης του κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του τα χρόνια της δικτατορίας, όπου και διδάχτηκε από καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως ο Γ. Φαρσακίδης.

***

Η Καλυψώ και ο Οδυσσέας του Προεδρικού

Η Καλυψώ, η γάτα του Προεδρικού Μεγάρου και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου βρήκε συντροφιά. Βρήκε τον Οδυσσέα, ένα πανέμορφο ασπρόμαυρο γατάκι, πολύ κοινωνικό, πλησιάζει τους ανθρώπους ακόμα και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Ανέβηκε, μου λέει στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Προεδρικό, στα πόδια του, γουργούρισε και ήπιε από το νερό του, δείχνοντας την κοινωνικότητά του. Ενώ η Καλυψώ ήταν ένα αδέσποτο γατάκι από την Κάρπαθο, ο Οδυσσέας, ειδικός στο να εκμαιεύει χάδια από οποιοδήποτε επισκέπτη του Προεδρικού ήταν, εδώ και καιρό ένοικος της αυλής του Προεδρικού.