Ο ύπνος είναι απαραίτητος τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Πιθανότατα το έχετε ήδη διαπιστώσει μιας και αρκεί μια νύχτα αϋπνίας για να μειωθούν τα επίπεδα της ενέργειάς μας και να αυξηθούν αρνητικά συναισθήματα, όπως η ευερεθιστότητα και η νευρικότητα.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι και η θέση στην οποία κοιμόμαστε, στο πλάι, ανάσκελα ή μπρούμυτα επηρεάζει τα επίπεδα ευεξίας.

Ενώ κάθε στάση ύπνου έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ορισμένες στάσεις μπορεί να είναι καλύτερες για εσάς από άλλες, ανάλογα με τους στόχους ή τις ανησυχίες σας σχετικά με την υγεία σας.

Πώς επηρεάζει την υγεία κάθε στάση ύπνου;

Ενώ μπορεί να μην της δίναμε ιδιαίτερη σημασία στις πρώτες δεκαετίες της ζωής μας, όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο πολύ μπορεί να επηρεάσουν την ενέργεια και την ευεξία μας. Τα θετικά και τα αρνητικά κάθε στάσης ύπνου, περιλαμβάνουν:

Ανάσκελα

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο ύπνος ανάσκελα (ακουμπώντας στην πλάτη σας) είναι ίσως η καλύτερη στάση για τη συνολική ευεξία, επειδή διατηρεί το βάρος σας ομοιόμορφα κατανεμημένο σε ολόκληρο το σώμα σας ενώ κοιμάστε.

Υπέρ

Τα άτομα με πόνο στον αυχένα και κάποια είδη πόνου στην μέση μπορεί να νιώσουν ότι ο ύπνος ανάσκελα προσφέρει ανακούφιση, καθώς η στάση συμβάλλει στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης.

Επιπλέον τα άτομα με ρινική συμφόρηση λόγω αλλεργιών ή ασθενειών που στηρίζουν το πάνω μέρος του σώματός τους ενώ κοιμούνται ανάσκελα μπορεί να αισθανθούν μεγαλύτερη ανακούφιση από ό,τι αν κοιμούνται σε άλλες στάσεις.

Κατά

Τα άτομα με ορισμένα είδη πόνου στην μέση μπορεί να διαπιστώσουν ότι αυτή η στάση μπορεί να τον εντείνει. Για να το αποφύγετε, δοκιμάστε να στηρίζετε τα γόνατά σας με ένα μαξιλάρι που επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να αποκτήσει τη φυσική της καμπυλότητα. Αυτό αφαιρεί την πίεση από την μέση και μπορεί δυνητικά να μειώσει τον πόνο.

Ο ύπνος ανάσκελα αντενδείκνυται για όσους ροχαλίζουν ή έχουν υπνική άπνοια αλλά και παλινδρόμηση οξέος.

Στο πλάι

Περισσότερα φαίνεται πως είναι τα άτομα που προτιμούν να κοιμούνται στο πλάι, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Υπέρ

Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να ανοίξει τους αεραγωγούς σας, κάτι που βοηθά στην ανακούφιση του ροχαλητού και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της υπνικής άπνοιας. Είναι επίσης καλό για την ανακούφιση του πόνου στη μέση. Εάν υποφέρετε από πόνο στην μέση ή το ισχίο, το να βάζετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας σε αυτή τη θέση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά με το κεφάλι ψηλά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την παλινδρόμηση οξέος, αν και ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μπορεί να την επιδεινώσει.

Από την άλλη, ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μπορεί να είναι καλύτερος σύμφωνα με έρευνα για όσους έχουν καρδιακά προβλήματα.

Ο ύπνος στο πλάι θεωρείται επίσης η ιδανική θέση για τις εγκύους καθώς ανακουφίζει από την πίεση της εγκυμοσύνης στο σώμα και επιτρέπει καλύτερη ροή αίματος.

Κατά

Παρά τα πολλά θετικά του ύπνου στο πλάι, υπάρχουν και αρκετά μειονεκτήματα. Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στους ώμους, αν και μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε αυτό το πρόβλημα επιλέγοντας ένα μαξιλάρι και ένα στρώμα που διασφαλίζει ότι οι γοφοί και οι ώμοι σας μένουν κάτω από το ύψος της μέσης.

Επιπλέον, εάν δεν αλλάζετε θέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πίεση που δημιουργείται από την παραμονή στο ένα πλευρό για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κυκλοφορίας του αίματος, προκαλώντας μούδιασμα στα χέρια σας, ένα πρόβλημα που είναι άβολο και διαταράσσει τον ύπνο.

Μπρούμυτα

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ύπνος μπρούμυτα (ακουμπώντας στο στομάχι σας), θεωρείται μία από τις χειρότερες στάσεις ύπνου.

Υπέρ

Αν και ο ύπνος μπρούμυτα δεν συνιστάται για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να περιορίσουν το ροχαλητό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Johns Hopkins Medicine.

Κατά

Ο ύπνος μπρούμυτα θεωρείται η χειρότερη στάση γιατί οδηγεί στη χειρότερη στάση του σώματος. Όταν κοιμάστε ακουμπώντας στο στομάχι σας, πρέπει να γυρίσετε το κεφάλι σας στο πλάι για να αναπνεύσετε, κάτι που βγάζει τη σπονδυλική σας στήλη εκτός ευθυγράμμισης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στον αυχένα και στη μέση.

Μπορεί να έχει επίσης αποτέλεσμα να «γυρίζετε» περισσότερο για να βρείτε την πιο άνετη θέση, κάτι που μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου.