Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες στη Σουηδία διερεύνησε τον αντίκτυπο μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη στην ποιότητα του ύπνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση junk food, η ποιότητα του βαθύ ύπνου στους συμμετέχοντες επιδεινώθηκε σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Η μελέτη

Σε ένα περιορισμένο μέγεθος δείγματος που αποτελούταν από μια ομάδα 15 υγιών ανδρών, δόθηκαν δύο διαφορετικά μενού να ακολουθήσουν: Ένα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη και ένα με χαμηλή για μία εβδομάδα αντίστοιχα.

Οι ερευνητές κατέγραφαν τα πρότυπα ύπνου των συμμετεχόντων σε εργαστηριακό περιβάλλον χρησιμοποιώντας μια τεχνική παρακολούθησης του ύπνου που ονομάζεται πολυϋπνογραφία. Εξέτασαν τη διάρκεια του ύπνου, καθώς και τα διαφορετικά στάδια και τα μοτίβα του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των αργών κυμάτων.

Τι διαπιστώθηκε

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η διάρκεια του ύπνου δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των δύο διατροφών, ούτε η δομή. Ωστόσο, παρατήρησαν ότι η διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων χαρακτηριστικών ύπνου κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιελάμβαναν την ισχύ δέλτα, η οποία είναι ένα μέτρο των αργών εγκεφαλικών κυμάτων. Αυτές οι αλλαγές υποδηλώνουν ότι η ποιότητα του βαθύ ύπνου μειώθηκε εξαιτίας της εν λόγω διατροφής.

«Tα στοιχεία αυξάνονται την τελευταία δεκαετία σχετικά με τη σχέση ύπνου και μεταβολικής νόσου», δήλωσε η Δρ. Χάλπεριν, επικεφαλής ιατρός στη Form, μια εταιρεία που παρέχει ιατρική θεραπεία για την παχυσαρκία και τις σχετικές μεταβολικές παθήσεις. «Ο κακός ύπνος επηρεάζει αρνητικά τις ορμονικές και μεταβολικές παραμέτρους και αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης βάρους και μεταβολικών ασθενειών. Ταυτόχρονα, η αύξηση βάρους αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχών ύπνου όπως η υπνική άπνοια. Επομένως, η σχέση αυτή είναι πολύ περίπλοκη και υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν είναι κατανοητά».

Οι περιορισμοί της μελέτης

Οι ειδικοί επισημαίνουν τους περιορισμούς στη μελέτη, όπως:

Το μικρό μέγεθος δείγματος μόνο 15 ατόμων.
Το γεγονός πως ήταν όλοι άνδρες.
Το γεγονός πως ήταν όλοι σε νεαρή ηλικία.
Το γεγονός ότι μελετήθηκαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Επομένως, περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να επικυρωθούν αυτά τα ευρήματα.

Ωστόσο, η Δρ. Χάλπεριν σημείωσε ότι «αυτή η μελέτη είναι σημαντική επειδή παρέχει μια νέα εικόνα για το πώς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή που καταναλώνουμε, επηρεάζουν τον ύπνο μας, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει τη συνολική μας υγεία. Αυτές είναι πρώιμες ενδείξεις ότι μια πιο ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας με πολύ συγκεκριμένους τρόπους και επομένως τις ρυθμιζόμενες από τον ύπνο παραμέτρους υγείας, όπως η γνωστική λειτουργία και η έκκριση ορμονών».

Η διατροφή επηρεάζει τον ύπνο ή το αντίστροφο;

«Ανεξάρτητα από τη σειρά που επηρεάζονται διατροφή και ύπνος, μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία μας, όπως απώλεια βάρους, καλύτερη υγεία της καρδιάς, πρόληψη χρόνιων ασθενειών κτλ., που επιβάλλεται, χωρίς ακραίους περιορισμούς, να είναι η πρώτη και κύρια επιλογή μας», καταλήγουν οι ειδικοί.