Πιο κοντά στην προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και στην αναβάθμιση όσων ήδη διαθέτει βρίσκεται η Τουρκία μετά την αλλαγή στάσης στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευελπιστεί να πάρει ως αντάλλαγμα τα μαχητικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να είναι θετικός ειδικά και μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Βίλνιους με τις σχέσεις των δύο χωρών να μπαίνουν σε νέες βάσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει με τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συννενόηση με το Κογκρέσο, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. «Δεν έχει εκφράσει καμία επιφύλαξη για αυτό. Σκοπεύει να προχωρήσει με τη μεταφορά», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Πάντως ακόμη και στην περίπτωση που η Άγκυρα ξεπεράσει και τις εντάσεις του Κογκρέσου και ειδικά του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν θα μπορεί άμεσα να παραλάβει νέα αεροσκάφη καθώς η γραμμή παραγωγής στο Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνα είναι ήδη φορτωμένη με πολλές παραγγελίες.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη τα F-16 έχουν ζήτηση αφού 148 χώρες έδωσαν παραγγελίες. Ανάμεσα στις χώρες που παρήγγειλαν F-16 είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως, η Ταϊβάν (που τα θέλει όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα λόγω Κίνας), η Σιγκαπούρη, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν.

Έτσι, η παραγωγή των τουρκικών F-16 θα μπορεί να ξεκινήσει με μια μετριοπαθή εκτίμηση μετά από τρία χρόνια. Δεν αποκλείεται βέβαια η σειρά να αλλάξει ανάλογα με τις προτεραιότητες.

Ασχέτως με το χρονοδιάγραμμα των τουρκικών F-16, η Ελλάδα φροντίζει για την συνεχή αναβάθμιση της ΠΑ.

Έτσι, η χώρα μας θα διαθέτει από το 2027 83 F-16 στην έκδοση Viper, ενώ ακόμη 38 Block 50 αναμένεται να αναβαθμιστούν σε Block 52+. Στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται ακόμη 32 παλαιότερα Block 30 (που και αυτά αναμένεται να αναβαθμιστούν) , 24 Mirage 2000-5, 33 F-4E (τα θρυλικά Φάντομ) ενώ μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει παραλάβει 16 από τα 24 Rafale και αναμένει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση τουλάχιστον 20 F-35.