Δεύτερη ημέρα σήμερα για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας και το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνάντηση αυτή, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και ο πρωθυπουργός, μπορεί να χαραχθεί ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, καθιστώντας βέβαια σαφές πως η Ελλάδα δεν κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της.
Στη δήλωση του προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του υπέρ του διαλόγου θέτοντας για ακόμα μία φορά αυτές τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας.
«Οπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο Μητσοτάκης.
Η θετική ατζέντα
Άλλωστε υπάρχει και μία θετική ατζέντα -όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, των ναυτιλιακών υποθέσεων, του περιβάλλοντος κ.α.- που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες.
Τα πρόσωπα της συνάντησης
Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα βρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική του σύμβουλος, Άννα Μαρία Μπούρα. Στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όσο και τον Καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.
Σταθερότητα στο Αιγαίο ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για τις αμυντικές και οικονομικές προτεραιότητες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μια ημέρα μετά την υποστήριξη της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, δήλωσε νωρίτερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.
Μπάιντεν και Ερντογάν συζήτησαν για τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.
«Συζήτησαν επίσης περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς υποστήριξής τους προς την Ουκρανία και της σημασίας της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή τους.