Η Γερμανία θα προσφέρει επιπλέον όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία αξίας σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Το Βερολίνο, που παρέχει στο Κίεβο τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια μετά τις ΗΠΑ, θα παραδώσει κυρίως δύο εκτοξευτές για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, 40 θωρακισμένα οχήματα τύπου Marder και 25 άρματα μάχης Leopard 1 A5 και 20.000 εκτοξευτές πυροβολικού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας.

Επίσης στον κατάλογο βρίσκονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) αναγνώρισης και άμυνας, τακτικό σύστημα drone αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου Luna, νάρκες και τμήματα νοσοκομείου εκστρατείας.

«Χαίρομαι που μπορούμε σήμερα στο Βίλνιους να ολοκληρώσουμε ένα νέο πακέτο (στρατιωτικής βοήθειας) για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στη μάχη της κατά της ρωσικής επίθεσης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους με αφορμή την σύνοδο κορυφής του NATO.

Το πακέτο αυτό «ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες της Ουκρανίας: αντιαεροπορική άμυνα, άρματα μάχης, πυροβολικό» και «ανέρχεται σε σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο Πιστόριους.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τύπους όπλων που το Βερολίνο παρέχει ήδη στις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν εξαπολύσει από τις αρχές Ιουνίου αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Το πιο πρόσφατο πακέτο παράδοσης όπλων από τη Γερμανία στην Ουκρανία είχε ανακοινωθεί στις 13 Μαϊου. Λίγο πριν από την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Γερμανία, το Βερολίνο είχε ανακοινώσει την παροχή όπλων αξίας 2,7 δισεκ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ