Το NATO θα χαράξει «δρόμο μεταρρυθμίσεων» για την Ουκρανία ώστε να μπορέσει να προσχωρήσει στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά χωρίς «χρονοδιάγραμμα», δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Θα χαραχτεί «δρόμος μεταρρυθμίσεων για την Ουκρανία», αλλά «δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Σάλιβαν σε δημοσιογράφους ενόψει της έναρξης της συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους. Επίσης ανακοίνωσε συνάντηση αύριο, Τετάρτη, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Σάλιβαν απέκλεισε οποιαδήποτε άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο NATO λόγω της επίθεσης της Μόσχας, σημειώνοντας ότι αυτό «θα οδηγήσει το NATO σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Επίσης έκρινε ότι υπάρχει «πολλή και καλή θέληση» από την πλευρά των συμμάχων που συναντώνται στην σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί «σαφή ένδειξη» από τους Δυτικούς όσον αφορά τις προοπτικές προσχώρησης της χώρας του στο NATO.

«Το θέμα είναι, ποιος είναι ο δρόμος;», συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία», πρόσθεσε, καθώς οι σύμμαχοι εργάζονται πάνω σε ένα τελικό ανακοινωθέν για να βρεθεί διατύπωση που να ικανοποιεί όλον τον κόσμο.

Πέραν του ζητήματος της ένταξης, οι 31 χώρες μέλη του NATO συζητούν μέτρα που αποσκοπούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας, πέραν της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας δύσκολης αντεπίθεσης στις ρωσικές δυνάμεις. Ο Σάλιβαν διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ζελένσκι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ