Την «απόλυτη πεποίθησή του» ότι η Τουρκία θα άρει την αντίθεσή της ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το σημαντικότερο είναι να έχουμε μια σαφή απόφαση της Τουρκίας ότι θα επικυρώσει, θα υποβάλλει το πρωτόκολλο ένταξης (στο κοινοβούλιο)», είπε ο ίδιος.

Χθες Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε– έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Στόλτενμπεργκ και τον σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον– να άρει τις πολύμηνες αντιρρήσεις του ενόψει της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

«Ιστορική η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, είναι καλό για την Τουρκία και τη Σουηδία»

«Αυτό είναι καλό για τη Σουηδία, είναι καλό για την Τουρκία και είναι καλό για ολόκληρο το ΝΑΤΟ και επίσης είναι καλό για την περιοχή της Βαλτικής. Αυτή η σύνοδος κορυφής είναι ήδη ιστορική πριν ακόμη ξεκινήσει», σχολίασε ο Στόλτενμπεργκ.

Σε ό,τι αφορά την ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner, ο Στόλντεμπεργκ είπε ότι η Συμμαχία δεν έχει παρατηρήσει κάποια κίνηση των μισθοφόρων της στην Λευκορωσία–τον σύμμαχο της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου η Πολωνία ξεκίνησε να μετακινεί περισσότερους από 1.000 στρατιώτες στα ανατολικά της χώρας εν μέσω ανησυχίας στην χώρα αυτή μέλος του ΝΑΤΟ ότι η παρουσία μαχητών της Wagner στην Λευκορωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ένταση στο σύνορό της.

«Οι σύμμαχοι θα στείλουν σαφές και θετικό μήνυμα στην Ουκρανία»

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα ξεκαθαρίσουν κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους με ποιον τρόπο θα μπορέσει η Ουκρανία να ενταχθεί μελλοντικά στη Συμμαχία, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αναμένω ότι οι σύμμαχοι θα στείλουν ένα σαφές, ενιαίο και θετικό μήνυμα προς την κατεύθυνση της ένταξης (στη Συμμαχία) της Ουκρανίας», είπε ο ίδιος προσερχόμενος για την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ δεν έχει δει αλλαγή στη θέση της Ρωσίας για τα πυρηνικά παρά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι εγκαθιστά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία.

«Η ρητορική της Ρωσίας για τα πυρηνικά είναι παράτολμη και επικίνδυνη. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τι κάνει η Ρωσία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποιες αλλαγές στην θέση της Ρωσίας ως προς την εγκατάσταση πυρηνικών που να απαιτεί κάποια αλλαγή από πλευράς μας, αλλά θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής.

Οι διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία θα συμπληρώσουν τις αποφάσεις για την μελλοντική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ που θα γίνουν κατά την σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους, πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

«Κάποιοι σύμμαχοι διεξάγουν διμερή και πολυμερή διάλογο με την Ουκρανία στο πλαίσιο του να υπάρχει συνεχιζόμενη στήριξη για την Ουκρανία (…) . Αυτό θα συμπληρώσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ», κατέληξε.