Με θετική ματιά βλέπει το ΠαΣοΚ πιθανή στήριξη του νομοσχεδίου για τους απόδημους αλλά ζητά πρώτα να ενημερωθεί για τις διατάξεις που περιέχει. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τη Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχει θετική διάθεση για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των εκλογέων εξωτερικού. «Εμείς είχαμε στηρίξει και την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, άλλοι έβαλαν εμπόδια» σημειώνουν οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το μεσημέρι θα υπάρξει συνάντηση της Νίκης Κεραμέως με τους Δημήτρη Μάντζο και Παναγιώτη Δουδωνή προκειμένου να ακούσουν τις προθέσεις της. Στο ΠαΣοΚ επισημαίνουν ότι από την εφαρμογή του νόμου προέκυψαν προβλήματα και παθογένειες που πρέπει να θεραπευτούν. Θέτουν επίσης θέμα του τι θα γίνει με την  επιστολική ψήφο, την εκκαθάριση/επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων, τα εκλογικά τμήματα. Στο ΠαΣοΚ θέλουν να διευκρινιστούν τα σημεία που εξακολουθούν να είναι θολά και να διαπιστώσουν εάν «η κυβέρνηση έχει γνήσια πρόθεση πραγματικής διαβούλευσης και όχι να προχωρήσει με fast track διαδικασίες για να κάνει παιχνίδια η ΝΔ».

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του κυρίου Ανδρουλάκη, από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση που έχουν, η τροπολογία της κυβέρνησης είναι πανομοιότυπη με αυτή που έφερε πριν 1,5 χρόνο ο κύριος Βορίδης. Από τότε όμως έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα, οι ενγεγραμμένοι στους καταλόγους της Λατινικής Αμερικής θα έπρεπε για να ψηφίσουν να ταξιδέψουν στο Χιούστον του Καναδά! Το ίδιο πρόβλημα παρατηρήθηκε και στην Ασία, ενώ στην Αυστραλία που υπάρχει μεγάλος αριθμός αποδήμων τα εκλογικά τμήματα ήταν τόσο λίγα που απαιτούσε «πολύωρα» και πολυέξοδα ταξίδια. «Δεν θέλουμε να υπάρχουν προσκόμματα αλλά δεν χρειάζονται και βιασύνες» επισημαίνουν με νόημα.

Το 2019 το ΠαΣοΚ είχε στηρίξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ψήφο των ομογενών. Κατέθεσε μάλιστα την πρόταση να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη της εκπροσώπησης των αποδήμων, με τουλάχιστον τρεις εκπροσώπους τους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και ενός από αυτούς στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου. Παράλληλα, επέμενε να υπάρξει στο νομοσχέδιο διάταξη για την επιστολική ψήφο.

Η σκιώδης κυβέρνηση

Μέσα στην ημέρα, κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται και η ανάθεση στους βουλευτές των τομέων πολιτικής. Ο κ. Ανδρουλάκης, επί της ουσία θα «δείξε» τη σκιώδη κυβέρνησή του, τα πρόσωπα στα οποία θα πέσει το βάρος να αναδείξουν το ΠαΣοΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή. Στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα παραμείνει, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου η Ευαγγελία Λιακούλη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη ανακοινώσει και τις πρώτες παρεμβάσεις του ΠαΣοΚ στη Βουλή. Θα επαναφέρει τις έτοιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, τους κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των funds και τις 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.