Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ξεκίνησε τις επαφές με τα κόμματα για το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.

Το πρωί της Τρίτης η κ. Κεραμμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος κατέθεσε τη πρόταση της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο.

Όπως σχολίασαν σχετικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση είναι «ακριβώς ίδια με το αρχικό νομοσχέδιο του Βορίδη που κατατέθηκε τον 4.2021 και δεν είχε υιοθετηθεί». Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως «το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι σημαντικό» και επιβεβαίωσαν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ του να δοθεί «το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν», καθώς «εκ του αποτελέσματος η πρόταση που τελικά προκρίθηκε με τον νόμο 4648/2019 δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

«Αντίθετα, η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που καταθέσαμε στη Βουλή το 2018 εξασφάλιζε και το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι και ήταν σύμφωνη με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Εξάλλου αυτή η πρόταση είχε κατατεθεί και από τον κ. Γεραπετρίτη το 2017 στην έκθεση της επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου», σημείωσαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως «ένα τέτοιο σοβαρό θέμα απαιτεί χρόνο και χώρο διαλόγου για να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο και πρέπει να συζητηθεί ουσιαστικά και διεξοδικά αν αναζητούμε πραγματικά συνθέσεις που είναι απαραίτητες σε ένα τέτοιο ζήτημα».

«Τέλος, αφού ανοίγει αυτός ο διάλογος, από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους εκλογείς εσωτερικού που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους κάτι που συνετέλεσε στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές, θέμα για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία », κατέληξαν οι εν λόγω πηγές.

Η στάση του ΠαΣοΚ

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να στηρίξει τις νέες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών στην ψήφο των εκλογέων εξωτερικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Χαριλάου Τρικούπη, η κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει στη νομοθετική της παρέμβαση και όλες τις δυσλειτουργίες, που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του προηγούμενου αποτυχημένου νόμου της. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: Στις 15.00 η υπουργός Εσωτερικών θα ενημερώσει την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, (Μάντζος, Δουδωνής). Στη διαβούλευση επανακατατέθηκε η ρύθμιση που είχε φέρει πριν ενάμιση χρόνο ο κ. Βορίδης και δεν περιλαμβάνεται η επιστολική ψήφος, που αποτελεί μια στοιχειώδη μέθοδο. Το ΠΑΣΟΚ είναι παγίως υπέρ της άποψης να διευκολύνεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Το απέδειξε από την πρώτη στιγμή εξάλλου. Η κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει στη νομοθετική της παρέμβαση και όλες τις δυσλειτουργίες, που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του προηγούμενου αποτυχημένου νόμου της. Δηλαδή να επικαιροποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι, να διευκολύνεται η εγγραφή των πολιτών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να εγγυηθούμε την εύκολη πρόσβαση τους στις κάλπες. Για παράδειγμα, οι εκλογείς της Λατινικής Αμερικής υποχρεώνονταν να ταξιδέψουν στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών για να ψηφίσουν. Ανάλογα προβλήματα διαπιστώθηκαν στην Ασία και στην Αυστραλία, ενώ όσοι Έλληνες ζουν στα Βαλκάνια έπρεπε να μεταβούν στη Σόφια αν ήθελαν να ψηφίσουν. Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει έναν νόμο, που θα θεραπεύει όλες τις παθογένειες και όχι προς χάριν πολιτικών εντυπώσεων, να μένουν ξανά ανοιχτά ζητήματα. Προς τι τόση βιασύνη; Απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν πρέπει να καταλήξουμε με νόμους-μπαλώματα. Αλλά να επιδείξουμε τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στη συζήτηση με εποικοδομητικές προτάσεις ώστε να μην καταλήξουμε σε άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τους απόδημους Έλληνες.

ΚΚΕ: Τυχοδιωκτική κίνηση της κυβέρνησης η ψήφος των αποδήμων

Για «επιλεκτική ευαισθησία από μεριάς της κυβέρνησης» στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων έκανε λόγο ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1, καθώς θύμισε ότι «στις πρόσφατες εκλογές δεν έδωσε το δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο εργασίας τους οι εργαζόμενοι στον τουρισμό».

Επίσης σημείωσε ότι «είναι μια τυχοδιωκτική κίνηση, καθώς δεν υπάρχει σε κανένα κράτος η δυνατότητα ψήφου χωρίς κανένα κριτήριο για τους κατοίκους εξωτερικού».

Όπως τόνισε, «υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα πολύ πλατύ εκλογικό σώμα, που θα επηρεάζει το αποτέλεσμα, ενώ δεν θα έχει καμία σχέση με τη χώρα και δεν θα έχει καμία συνέπεια των πολιτικών επιλογών που κάνει».

Υπενθύμισε ότι «με βάση το δίκαιο του αίματος μπορεί κάποιος να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, άρα ακόμα και κάποιος που έχει έναν μακρινό πρόγονο ελληνικής καταγωγής θα μπορεί δυνητικά να εγγραφεί στους καταλόγους, χωρίς να έχει επαφή με την ελληνική πραγματικότητα».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος αποσαφήνισε ότι «είναι άλλο πράγμα οι συναισθηματικοί δεσμοί και άλλο τα ζητήματα της οικονομίας, της κοινωνίας και των εξελίξεων».

«Για να μη διαμορφώνονται λοιπόν πλασματικοί συσχετισμοί, πρέπει να υπάρχουν κριτήρια», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι «ταυτόχρονα δεν υπάρχουν άλλες διευκολύνσεις των μεταναστών και των απόδημων, όπως ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό».
«Βλέπουμε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το τεράστιο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η κατάσταση είναι απαράδεκτη» και ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρξει μείωση τουλάχιστον 50%».

Σημείωσε ότι, «υπάρχει μια μονοπώληση της αγοράς και σχεδόν όλες οι γραμμές είναι επιδοτούμενες από το κράτος», ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατήγγειλε «το καρτέλ που έχει διαμορφωθεί από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που μπορούν να αυξάνουν τα τιμολόγια χωρίς καμία συνέπεια».
Πρόσθεσε ότι «και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες έχουν επιδοτήσει με χρήματα του ελληνικού λαού τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, μετατρέποντας το σύνολο σχεδόν των γραμμών σε «άγονες» και η πρόκληση μεγενθύνεται ακόμα περισσότερο όταν οι εφοπλιστές πληρώνουν φορολογία εθελοντικά και έχουν μηδενικό φόρο στα μερίσματα».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «παρότι ο Τουρισμός είναι η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης, υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας και είναι πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια να κάνει λίγες μέρες διακοπές».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης», είπε, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος.