Τις αντοχές των πολιτών αλλά και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού θα δοκιμάσει ο καύσωνας «Κλέων» που ετοιμάζεται να εισβάλει με 45άρια στην καθημερινότητα μας. Η κυβέρνηση τελεί υπό καθεστώς «κόκκινου συναγερμού» καθώς το παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα.

Στις 11:00 το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, καθώς και των Γενικών Γραμματέων Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ελένης Γιώτη και του Γενικού Διευθυντή Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνου Αγραπιδά.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν, επίσης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ο Διοικητής της ΕΜΥ Ταξίαρχος Μπαρσάκης Σπυρίδων, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός.

Πώς θα κινηθούν κρατική μηχανή και αυτοδιοίκηση

Κατά τη σύσκεψη αναμένεται να εξεταστούν οι τρόποι συντονισμού της δράσης όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Αναμένεται, εκτός των άλλων, να υπάρξει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να περιορίσουν τις δραστηριότητες τους και να αποφύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Αναμένεται επίσης να ζητηθεί από Περιφέρειες και Δήμους να ενεργοποιήσουν σχέδια απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πάρκα, άλση και δασικές περιοχές.

Το υπουργείο Εργασίας από χθες με εγκύκλιό του απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να λάβουν κατάλληλα μέτρα όπως αλλαγές στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες. Υπάρχει, επίσης πρόνοια για τηλεργασία προκειμένου να αποφευχθεί η μετακίνηση ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Χθες, υπήρξε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος ενόψει του παρατεταμένου κύματος καύσωνα που αναμένεται να έχει διάρκεια 6 ημέρες.

Το βασικό συμπέρασμα της έκτακτης σύσκεψης ήταν ότι δεν αναμένονται προβλήματα στην κάλυψη του φορτίου.

Δείτε αναλυτική πρόγνωση των επόμενων ημερών

Στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εντάσσει η ΕΜΥ τον καύσωνα που ονομάστηκε Cleon και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά:

1. Την Τετάρτη (12-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

 • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
 • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
 • στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

 • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
 • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
 • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

 • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
 • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.
 • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15-7-2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

 • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.
 • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.
 • Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

5. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16-7-2023), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.