Η ανταπόκριση και η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος απασχόλησαν χθες την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου με την συμμετοχή της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), της ΔΕΗ και των διαχειριστών του συστήματος (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ).

Στόχος είναι η καλή προετοιμασία όλων των φορέων καθώς ο καύσωνας θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος από την χρήση των κλιματιστικών και θα ανεβάσει την ζήτηση. Όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή σύσκεψη τα μέγιστα φορτία τις μέρες του καύσωνα θα φτάσουν τα 9.300 MW από 7.335 MW που είναι σήμερα, ωστόσο εκφράστηκε η άποψη ότι το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες αξιοποιώντας στο μέγιστο τις ΑΠΕ αλλά και όλες τις διαθέσιμες μονάδες.

Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί κατά τους ειδικούς ότι τα κτίρια έχουν μια θερμική αδράνεια καθώς πρόκειται για την πρώτη μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας κάτι που σημαίνει ότι τα δομικά υλικά δεν έχουν πυρώσει ακόμη και άρα μπορούν να συμπεριφερθούν καλύτερα. Σίγουρα όμως θα δυσκολέψει τις συνθήκες η διάρκεια του καύσωνα, η οποία θα εκτινάξει την ζήτηση και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Για την αποτελεσματική ανταπόκριση του συστήματος τις νυχτερινές ώρες που δεν έχει ήλιο και πιθανώς και αέρα αν επικρατήσει άπνοια θα είναι στην διάθεση του ΑΔΜΗΕ και οι δύο νέες μονάδες, Πτολεμαίδας 5 της ΔΕΗ με καύσιμο λιγνίτη και του Αγίου Νικολάου της Μυτιληναίος με φυσικό αέριο. Και οι δύο βρίσκονται σε στάδιο πιλοτικής λειτουργίας. Υπολογίζεται από το ΥΠΕΝ ότι οι φωτοβολταικοί σταθμοί που τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 γιγαβάτ (GW) ηλεκτρικής ισχύος.

Καθησυχαστικός παρά τις συνεχείς βλάβες και τα προβλήματα εμφανίστηκε χθες και ο ΔΕΔΔΗΕ, λέγοντας ότι οι ανάγκες στα νησιά θα καλυφθούν με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, τα οποία επιστρατεύονται για να διευκολύνουν τα προβλήματα επάρκειας που παρατηρούνται τους θερινούς μήνες λόγω αυξημένης ζήτησης στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.