Η ατζέντα της ημέρας: Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ – Ο επικείμενος καύσωνας – Τα «παζάρια» στο ΝΑΤΟ

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης το Σάββατο, η κυβέρνηση πλέον ανεβάζει στροφές και φέρνει τα πρώτα νομοσχέδια στη Βουλή, πριν κλείσει για το καλοκαίρι, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να λάβει αποφάσεις για την επόμενη μέρα του κόμματος.

1

Εβδομάδα αποφάσεων για την Κουμουνδούρου

  • Συνέρχεται η ΠΓ: Εβδομάδα εξελίξεων όσον αφορά την «επόμενη μέρα» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με τις διεργασίες να ξεκινούν με την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος το μεσημέρι, με την σκιά του Αλέξη Τσίπρα να εξακολουθεί, όπως είναι λογικό έπειτα από 15 χρόνια στα ηνία του κόμματος, να πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου.
  • Τι ακολουθεί; Έπειτα, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος της εβδομάδας (15-16 Ιουλίου). Εκεί θα είναι και το ορόσημο και αναμένεται να δούμε και τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου.
  • Πόσοι ενδέχεται να είναι οι «μνηστήρες»: Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες, οπότε και ο πρώτος γύρος θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος μια εβδομάδα μετά ώστε ο νέος ή η νέα πρόεδρος να ανέβει στη ΔΕΘ και να κάνει την πρώτη εμφάνιση και ομιλία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με βάση τις εκτιμήσεις των εμπειρότερων παραγόντων, πιθανότερο την Κυριακή να δούμε τελικά μόνο τρεις υποψηφιότητες.
2

«Φρούριο» το Βίλνιους ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

  • Ξεκινούν οι διεργασίες: Θερμή αναμένεται να είναι αυτή εβδομάδα σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς αύριο ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Ποιοι οι στόχοι; Αθήνα, Άγκυρα αλλά και Ουάσιγκτον προσδοκούν η κάθε μία ξεχωριστά διαφορετικά οφέλη. Η Ελλάδα θα θέσει τις κόκκινες γραμμές, η Τουρκία θα δείξει το καλό της πρόσωπο στη Δύση για τα F-16 και οι ΗΠΑ στοχεύουν η Τουρκία να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, Μπάιντεν και Ερντογάν πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των F-16 αλλά και η ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
  • Επιστολή «μπλόκο» για τα F-16: Την ίδια ώρα, αμερικανοί βουλευτές με επιστολή τους στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τονίζουν ότι δεν πρέπει η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ να γίνει με αντάλλαγμα την πώληση των F-16 που θέλει η Άγκυρα χωρίς δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε αυτά να μην χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Ελλάδας.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις

  • Τι έρχεται από το 2024: Στα οικονομικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, τα οποία έχουν ορίζοντα τετραετίας, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων, με τις φοροελαφρύνσεις να ξεκινούν από 1/1/24.
  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο: Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000€ για οικογένειες με παιδιά για 700.000 φορολογούμενους, με όφελος 90€ για οικογένεια με ένα παιδί, όφελος 220€ με δύο ή περισσότερα παιδιά. Επιπλέον, έρχεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ασφαλισμένα σπίτια έναντι φυσικών καταστροφών, ενώ οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ απαλλάσσονται μόνιμα από φαρμακευτικές δαπάνες.
  • Το «τέλος» του επιτηδεύματος: Προβλέπεται επίσης σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο θα μειωθεί κατά 20% το 2024, κατά 30% το 2025 και 50% το 2026, ενώ από την 01/01/2025 θα εφαρμοστεί η μείωση τεκμηρίων κατά 30%.
4

Έρχεται καύσωνας με 40+ βαθμούς Κελσίου

  • «Φούρνος» η χώρα: Καύσωνας με διάρκεια και ένταση φτάνει στην Ελλάδα από την Τετάρτη 12 Ιουλίου και θα κορυφωθεί το διήμερο της Παρασκευής 14 και του Σαββάτου 15 Ιουλίου. Μάλιστα, αύριο αναμένεται από την ΕΜΥ, σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά, το Έκτακτο Δελτίο για τον επικείμενο καύσωνα.
  • Πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου: Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα αγγίξουν τοπικά τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.
  • Έσπασε το ρεκόρ: Εβδομάδα με παγκόσμιο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για όλο τον πλανήτη ήταν η προηγούμενη, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να σπάει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ του 2016, σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία. Η πιο θερμή ημέρα που καταγράφηκε παγκοσμίως ήταν η Πέμπτη 6 Ιουλίου, με 17,23 βαθμούς μέση παγκόσμια θερμοκρασία.
5

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων

  • Σε διαβούλευση σήμερα: Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης για την άρση των εμποδίων σχετικά με την ψήφο των αποδήμων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου.
  • Τι αλλάζει; Το νομοσχέδιο καταργεί όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων καθώς το σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει στον τόπο διαμονής του. Ουσιαστικά, ανοίγει ο δρόμος ώστε όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι όμως εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία απ’ όπου και αν κατοικούν.
  • Τι απαιτείται; Για να περάσει το νομοσχέδιο, χρειάζονται 200 ψήφοι βουλευτών. Το 2021, 190 βουλευτές είχαν ψηφίσει τη σχετική διάταξη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τώρα φαίνεται ότι διαμορφώνεται μία ευρύτερη συναίνεση.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr