Μπορεί άραγε η 7η Τέχνη να δώσει νέα πνοή σε ένα μικρό χωριό με μόλις μια χούφτα μόνιμους κατοίκους; Η απάντηση είναι ναι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τριήμερο φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου με τίτλο Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό που διοργανώνεται εδώ και οχτώ χρόνια στον Παρθενώνα, ένα πανέμορφο, μικρό ορεινό χωριό στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Αλλά καλύτερα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σκαρφαλωμένος στους πρόποδες του Ιτάμου, ο Παρθενώνας Χαλκιδικής κουβαλά ιστορία μερικών αιώνων. Το χωριό ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και μέχρι και το 1970 έσφυζε από ζωή. Είχε παιδιά κι ένα υπέροχο πετρόκτιστο δημοτικό σχολείο. Όλα αυτά άλλαξαν πριν από πενήντα χρόνια όταν οι κάτοικοι άρχισαν σταδιακά να το εγκαταλείπουν προκειμένου να εγκατασταθούν στον Νέο Μαρμαρά, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, που προσέφερε περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης. Και κάπως έτσι, στις αρχές του ΄80 ο Παρθενώνας ερήμωσε εντελώς.

Μερικά χρόνια αργότερα, πρώην κατοίκων του χωριού αποφασίζουν να ιδρύσουν τον πολιτιστικό σύλλογο «Ο Παρθενών», ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στις προσπάθειες αναστήλωσης και αναπαλαίωσης όλων των σπιτιών του χωριού σύμφωνα με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, μιας και ο Παρθενώνας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός.

Ο Φώτης και ο Χρήστος Πολίτης, ο Στράτος Αλεξόπουλος, η Μάγδα Βλάχου και ο Άγγελος Μαλλίνης βρίσκονται πίσω από αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία.

Ολη αυτή η προσπάθεια έθεσε τα θεμέλια ώστε αρκετά χρόνια αργότερα μια παρέα παιδικών φίλων που κατάγονται από το χωριό – ο Φώτης και ο Χρήστος Πολίτης, ο Στράτος Αλεξόπουλος, η Μάγδα Βλάχου και ο Άγγελος Μαλλίνης – να βρουν πρόσφορο έδαφος για να μπορέσουν να στήσουν στην πέτρινη πλατεία του χωριού ένα μικρό κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Από το 2015 και την πρώτη διοργάνωση έχουν περάσει οκτώ χρόνια και η όμορφη αυτή πρωτοβουλία έχει πλέον γίνει θεσμός. Κάθε Ιούλιο, το χωριό αναβιώνει, ξεχειλίζει από κόσμο – ντόπιους, κατοίκους των γύρω χωριών αλλά και επισκέπτες – που έρχεται για να απολαύσει υπέροχες προβολές στο ομορφότερο ενδεχομένως χωριό της Χαλκιδικής σήμερα.

Κάθε Ιούλιο, το χωριό αναβιώνει, ξεχειλίζει από κόσμο που έρχεται για να απολαύσει υπέροχες προβολές στο ομορφότερο χωριό της Χαλκιδικής.

Το αγαπημένο σινεφίλ ραντεβού του καλοκαιριού είναι και πάλι έτοιμο να υποδεχτεί φέτος παλιούς και νέους φίλους στη φιλόξενη πλατεία του Παρθενώνα Χαλκιδικής από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου. Το 8ο Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό φέτος κάνει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα που έχει θεματικό του άξονα τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Την πλατεία και τα σοκάκια του χωριού θα πλημμυρίσουν ιστορίες ανθρώπων που τολμούν να είναι ο εαυτός τους ενάντια σε κάθε κοινωνικό στερεότυπο· που δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Το Φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα με την επική «Παναγία των Παρισίων», συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Disney. Μια σκοτεινή ανάγνωση του κλασικού μυθιστορήματος του Βίκτωρος Ουγκώ, με τη δύναμη της αγάπης του Κουασιμόδου για την Εσμεράλντα απέναντι στην ψυχρή κυριαρχία του Φρόλο και ένα σκληρό παιχνίδι εξουσίας και έρωτα στο μεσαιωνικό Παρίσι.

Ακολουθεί ο «Μπίλι Έλιοτ, Γεννημένος Χορευτής» του Stephen Daldry, η συγκινητική ιστορία ενός αγοριού που «γίνεται άντρας» με τους δικούς του όρους, πραγματοποιώντας το όνειρό του, κόντρα στην κυρίαρχη κουλτούρα της πατριαρχίας και τις στερεοτυπικές προκαταλήψεις για το φύλο.

Τη σκυτάλη παίρνει ο «Ψαλιδοχέρης» του Tim Burton, ένα από τα πιο αγαπημένα «παραμύθια» των 90ς για έναν «διαφορετικό» άνδρα που αναζητάει μια αγκαλιά που «δεν θα πονάει», αφού τα χέρια του έχουν λεπίδες που κόβουν, όχι περισσότερο όμως από τα βλέμματα όσων τον περιφρονούν και τον αντιμετωπίζουν σαν απειλή.

Τέλος, το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την προβολή του αριστουργήματος του κλασικού αμερικανικού κινηματογράφου «Σκιές και Σιωπή», το πλέον αντιρατσιστικό δράμα των 60s, με τα διαχρονικά του μηνύματα για την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις προκαταλήψεις.

Το πρόγραμμα προβολών θα πλαισιώσουν τρεις αντιπροσωπευτικές ελληνικές μικρού μήκους ταινίες των τελευταίων χρόνων, το φορτωμένο με διακρίσεις «Χρυσόψαρο» του Γιώργου Αγγελόπουλου, το βραβευμένο στο Φεστιβάλ των Καννών «Στον Θρόνο του Ξέρξη» της εικαστικού Εύης Καλογηροπούλου και το τιμημένο με το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας «Pendulus» του Δημήτρη Γκότση.

Το αγαπημένο σινεφίλ ραντεβού του καλοκαιριού είναι και πάλι έτοιμο να υποδεχτεί φέτος παλιούς και νέους φίλους.

Πρόγραμμα & Ώρες Προβολών

Παρασκευή 7 Ιουλίου

21:00 | Χρυσόψαρο (2017) – μικρού μήκους

21:15 | Η Παναγία των Παρισίων (The Hunchback of Notre Dame) (1996)

23:00 | Μπίλι Έλιοτ, Γεννημένος Χορευτής (Billy Elliot) (2000)

Σάββατο 8 Ιουλίου

21:00 | Στον Θρόνο του Ξέρξη (2022) – μικρού μήκους

21:30 | Ο Ψαλιδοχέρης (Edward Scissorhands) (1990)

Κυριακή 9 Ιουλίου 

21:00 | Pendulus (2022) – μικρού μήκους

21:30 | Σκιές και Σιωπή (To Kill A Mockingbird) (1962)

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του Parthenώn Film Festival στο Facebook και στο Instagram.