Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα Τετάρτη (28/6) ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον κ. Γεραπετρίτη προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο ΥΠΕΞ συζήτησαν σε φιλικό κλίμα και συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους σε δυο εβδομάδες.

Το -όχι ανέλπιστο- τηλεφώνημα από την τουρκική πλευρά, για τον νέο Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, αν και πραγματοποιήθηκε στα τυπικά πλαίσια, εμπεριέχει ένα θετικό στοιχείο, σε πρώτη φάση, αυτό της συνάντησης των δυο πλευρών κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται, ότι αυτή θα είναι και η πρώτη ουσιαστική διμερής επαφή Αθήνας – Άγκυρας σε ανώτατο επίπεδο, μετά το πέρας των προεκλογικών περιόδων και την ανάθεση των χαρτοφυλακίων στις νέες διπλωματικές ηγεσίες των δυο χωρών.

Ο  Χακάν Φιντάν, αποτέλεσε «έκπληξη» που επελέγη από τον Ερντογάν στη νέα κυβέρνηση της Άγκυρας, όμως καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι η επιλογή αυτή μόνο κάτι τέτοιο δεν αποτέλεσε, καθώς ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ εκτός από την πολύχρονη επιτυχημένη θητεία στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), είναι και ένας από τους πιο «έμπιστους» ανθρώπους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν.