Με την ψήφο τους οι πολίτες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους προς τον Πρωθυπουργό σε δυο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το ποσοστό που πέτυχε ο Κ. Μητσοτάκης είναι τέτοιο που δεν ερμηνεύεται μόνο κάτω από το πρίσμα της έλλειψης εναλλακτικής πρότασης αλλά και των πεπραγμένων της πρώτης του θητείας.

Είναι προφανές πως το έργο της κυβέρνησης της περιόδου 2019 – 2023 αποτιμήθηκε θετικά από το εκλογικό σώμα. Η ψήφος είχε περισσότερο τον χαρακτήρα της νέας εντολής και λιγότερο της δεύτερης ευκαιρίας.

Εξηγείται έτσι γιατί η εκλογική επίδοση κινήθηκε σε επίπεδα άνω του πήχη της αυτοδυναμίας. Συγχρόνως όμως είναι η ίδια η εκλογική επίδοση που ανεβάζει τον πήχη της προσδοκίας.

Οι πολίτες αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτερα, να εργαστεί πιο αποδοτικά και να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες πιο αποτελεσματικά.

Τομείς όπως η Υγεία και η Δικαιοσύνη εξακολουθούν, αντιστοίχως, να μην συνάδουν με ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας και ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Η Υγεία συνεχίζει να ασθενεί, η δε Δικαιοσύνη να καρκινοβατεί.

Σε άλλους τομείς, όπως η Παιδεία, οι μεταρρυθμίσεις έμειναν στη μέση. Η δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας έχει πολλά βήματα να κάνει ακόμη για να απαντήσει στις ανάγκες του 21ου αιώνα και – κυρίως – να προσφέρει ίσες ευκαιρίες.

Ηδη από τις επινίκιες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έδειξε να έχει αντιληφθεί σε ποιο ύψος έχει τοποθετηθεί από τους πολίτες ο πήχης της προσδοκίας.

Μπορεί να υποθέσει κανείς πως το κυβερνητικό σχήμα σχεδιάστηκε με γνώμονα αυτή τη γνώση. Οι υποθέσεις όμως σταματούν κάπου εδώ, με την ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης.

Οι υπουργοί του θα κριθούν για το έργο τους. Ο ίδιος για τις επιλογές του. Και όλοι μαζί εκ του αποτελέσματος.