Με χαμόγελα και με διαβεβαιώσεις ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι η πραγματική «αξιωματική αντιπολίτευση» και «η μόνη αντιπολίτευση» στη νέα Βουλή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προδιέγραψε την πρόθεσή της να κάνει «αισθητή» την παρουσία της.

Όπως δήλωσε μετά την νίκη της «θα είμαι η υπεράσπιση των πολιτών και αν είμαστε 8 βουλευτές εγώ κάνω για 100». Κατορθώνοντας να περάσει στο νήμα το κατώφλι του 3% και να μπει στη νέα Βουλή, η κυρία Κωνσταντοπούλου, κέρδισε το «στοίχημα» παρότι τα πρώτα exit polls την εμφάνιζαν να μην έχει διασφαλίσει την είσοδό της, μάχη που εξελίχθηκε σε θρίλερ με θετική, τελικώς, για την ίδια κατάληξη, καθώς διασφάλισε ποσοστό 3,2% (από το 2,89% του Μαΐου 2023).

Με στόχο να φέρει τους πολίτες στην Βουλή «με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες», η κυρία Κωνσταντοπούλου, φιλοδοξεί να παίξει ενεργό ρόλο στο νέο κοινοβουλευτικό τοπίο που αναδείχθηκε από τις κάλπες. Όπως έχει δηλώσει «θα τους αλλάξουμε τα φώτα» και «δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βάσει των όσων έχει προαναγγείλει επικαλούμενη τα προνόμια που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής ως πρώην Προέδρου της Βουλής (το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ) για τέτοια αντιπολίτευση «που δεν έχει ξαναδεί η Βουλή», όπως είπε στο διάγγελμά της μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

Η αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας έχει επικαλεστεί «όλα τα εργαλεία» που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις βάσει του άρθρου 97, το οποίο προβλέπει ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί, που διετέλεσαν βουλευτές και αρχηγοί κόμματος σε κυβερνήσεις που έλαβαν ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και δεν μετέχουν στην κυβέρνηση, όπως και οι διατελέσαντες Πρόεδροι της Βουλής, ακούγονται όποτε ζητήσουν το λόγο για χρόνο ίσο με αυτόν που διατίθεται κάθε φορά στους αναπληρωτές εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων για την πρωτολογία τους, δηλαδή για 12 λεπτά.

Μάλιστα σκοπεύει να παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα: νομοσχέδια, επιτροπές, ακροάσεις φορέων, κοινοβουλευτικό έλεγχο, ακόμα και στις άρσεις βουλευτικής ασυλίας, ενώ θα λαμβάνει μέρος στην Διάσκεψη των Προέδρων κλπ. Όπως, όμως, επισημαίνουν αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες «δεν θα είναι στην Βουλή ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής αλλά ως πρόεδρος Κ.Ο. κόμματος», κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να επικαλείται κατά το δοκούν τα προνόμια που απορρέουν από τον Κανονισμό για τους πρώην προέδρους του Κοινοβουλίου και ταυτόχρονα να είναι πρόεδρος της Κ.Ο. της Πλεύσης Ελευθερίας, κάτι που προϊδεάζει για ατέρμονες αντιπαραθέσεις και διαδικαστικές εντάσεις κατά τα πρότυπα που εισήγαγε η ίδια κατά την θητεία της στο θεσμικό αξίωμα της Προέδρου της Βουλής.