Θα είναι η νέα Βουλή… one woman show, όπως προσδοκά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία εκτός από καρδούλες διακινεί και απειλές ότι «θα τους αλλάξουμε τα φώτα»; Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που φέρουν την Πλεύση Ελευθερίας εντός Βουλής, η πρόγευση που έχει δώσει η ακτιβίστρια αρχηγός του είναι ότι «δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία». Κάτι που πρακτικά σηματοδοτεί ατέρμονες διαδικαστικές αντιπαραθέσεις και κωλυσιεργίες, ανάλογες με εκείνες που έζησε το Κοινοβούλιο επί των ημερών της ως Προέδρου της Βουλής, φέρνοντας το Προεδρείο αλλά και τα κόμματα – μηδέ του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο προέρχεται, εξαιρουμένου – καθώς και τις υπηρεσίες της Βουλής στα όριά τους.

Με δύο ιδιότητες

Είναι το «κεκτημένο» πάνω στο οποίο η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει «προβάρει» το αντιπολιτευτικό μοντέλο που θα ακολουθήσει εφόσον εισέλθει στη Βουλή που θα προκύψει από τις σημερινές κάλπες. Το έχει κοινοποιήσει η ίδια επικαλούμενη εκτενώς τα προνόμια που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής στους πρώην Προέδρους της. Μόνον που ενδέχεται να εμπλέκει τις δυο ιδιότητες: αυτήν της προέδρου της ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας με εκείνην της πρώην Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές, οι οποίες διαμηνύουν από την πλευρά τους ότι «δεν λειτουργούν προσθετικά ή κατά το δοκούν για κανέναν και δίχως εξαιρέσεις, τα προνόμια που προβλέπει ο Κανονισμός».

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που αμιγώς προσωποπαγή κόμματα ιδιοκτησιακής αντίληψης, όπως κατέδειξε άλλωστε και ο τρόπος που διαμορφώθηκαν οι λίστες υποψηφίων τους προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις από μέρους των εκλεγμένων στις κάλπες της 21ης Μαΐου, θα δοκιμάσουν την κοινοβουλευτική τους τύχη. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το φιλόδοξο εγχείρημα του Γιάνη Βαρουφάκη που έμεινε εκτός Βουλής και «χαροπαλεύει» σήμερα για να διαβεί εκ νέου το κατώφλι του 3%. Κάποιοι ψηφοφόροι του προτίμησαν να κατευθυνθούν προς την αντισυστημική κυρία Κωνσταντοπούλου γυρνώντας την πλάτη στον κοσμοπολίτη ιδρυτή του ΜέΡΑ25. Σύμπτωση: και οι δυο προέρχονται από το ίδιο πολιτικό «μετερίζι» του ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως πολιτικές διαδρομές, αλλά ως επιλογές του αρχηγού του.

Με προσωποκεντρικό προφίλ («Γεια σου. Είμαι η Ζωή. Εχω ένα μήνυμα για σένα. Ο,τι έχω κάνει μέχρι τώρα το έχω κάνει για σένα. Και τώρα έχω οργανώσει την αντιπολίτευση της υπεράσπισής σου» αναφέρει σε πρόσφατο σποτ με φόντο τη θάλασσα και σχηματίζοντας με τα χέρια της τη γνωστή καρδούλα, για την οποία μάλιστα την τρόλαρε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας διερωτώμενος: «Τι έγινε ξαφνικά; Τελειώνουν τα ριάλιτι και είπαν να ασχοληθούν με το κίνημα δήθεν της αγάπης;»). Τυχόν «επιστροφή» της κυρίας Κωνσταντοπούλου αναμένεται να έχει και έναν χαρακτήρα προσωπικής ρεβάνς για όσα της έχουν καταλογιστεί για τη θορυβώδη θητεία της ως Προέδρου, ιδιότητα άλλωστε πάνω στην οποία εδράζεται όλο το αντιπολιτευτικό μοντέλο της.

Προαναγγέλλει παρεμβάσεις

Επικαλούμενη «όλα τα εργαλεία» που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής ως πρώην Προέδρου, έχει προαναγγείλει παρεμβάσεις της βάσει του άρθρου 97, το οποίο προβλέπει ότι οι πρώην πρωθυπουργοί που διετέλεσαν βουλευτές και αρχηγοί κόμματος σε κυβερνήσεις που έλαβαν ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και δεν μετέχουν στην κυβέρνηση, όπως και οι διατελέσαντες Πρόεδροι της Βουλής, ακούγονται όποτε ζητήσουν τον λόγο για χρόνο ίσο με αυτόν που διατίθεται κάθε φορά στους αναπληρωτές εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων για την πρωτολογία τους, δηλαδή για 12 λεπτά. Η ίδια σκοπεύει να παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα: νομοσχέδια, επιτροπές, ακροάσεις φορέων, κοινοβουλευτικό έλεγχο, ακόμα και στις άρσεις βουλευτικής ασυλίας, ενώ θα λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη των Προέδρων κ.λπ.

Το ερώτημα που πλανάται στους διαδρόμους της Βουλής, πάντως, είναι αν όντως στηρίζονται στον Κανονισμό της Βουλής όσα υποστηρίζει η κυρία Κωνσταντοπούλου, κάτι που αμφισβητείται από έμπειρους κοινοβουλευτικούς. «Υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Δεν θα είναι ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής αλλά ως πρόεδρος ΚΟ κόμματος στη νέα Βουλή» σημειώνουν, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορεί να έχει δυο προνόμια», κάτι για το οποίο μάλιστα επικαλούνται σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Κατ’ αναλογία, αναφέρουν το παράδειγμα του κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν έκανε χρήση των προνομίων του ως πρώην πρωθυπουργός, «επειδή δεν μπορούσε». «Δεν λειτουργούν προσθετικά τα προνόμια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Μόνον όταν δεν υπάρχει άλλη ιδιότητα μπορεί να ισχύσουν τα προνόμια ενός πρώην», υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι, επικαλούμενοι και την περίπτωση των υπουργών που είναι εκλεγμένοι βουλευτές αλλά όταν εισηγούνται νομοσχέδια μετά δεν κατεβαίνουν στα βουλευτικά έδρανα για να μιλήσουν και ως βουλευτές. «Οταν συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο ιδιότητες, δεν λειτουργούν με όλες» διευκρινίζεται αρμοδίως, γεγονός που προοιωνίζεται έντονες και εξαντλητικές αντιπαραθέσεις με την αρχηγό της Πλεύσης Ελευθερίας αν διασφαλίσει τη θέση της στα βουλευτικά έδρανα, κάτι που αναμένεται να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τον Κανονισμό της Βουλής και την αυστηρή τήρηση των χρόνων ομιλίας, ασχέτως αν αυτοί καταπατώνται ακόμα και από τους πολιτικούς αρχηγούς, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι πλέον να προσαρμοστούν στους κανόνες.

Με ποινές και πρόστιμα

Το ερώτημα βεβαίως που εγείρεται είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που η κυρία Κωνσταντοπούλου επιμείνει να επικαλείται τα προνόμια της πρώην Προέδρου της Βουλής. «Θα της αφαιρείται ο λόγος, μετά ένας μισθός, μετά ένας δεύτερος, όπως έχει συμβεί άλλωστε και στην απελθούσα Βουλή με βουλευτές που τελικά έγιναν «Παναγίες»…» σχολιάζουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες. Και πράγματι στην προηγούμενη Βουλή και αποζημιώσεις κόπηκαν και πρόστιμα επιβλήθηκαν σε κόμματα, κάτι που δεν έγινε γνωστό. Οπως υπογραμμίζουν οι πιο έμπειροι του Κοινοβουλίου, «οποιοσδήποτε παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής κατά τρόπο προκλητικό και συνεχίζει να παραμένει αδιόρθωτος, το μόνο που θα κατορθώσει είναι… να βελτιώσει τη δημοσιονομική θέση της χώρας» (λόγω των περικοπών της βουλευτικής αποζημίωσής του). Υπάρχει πάντως και ένα ακόμα ενδεχόμενο: της τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής για το οποίο η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει διαμηνύσει ότι «θα πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά όσοι το σκέφτονται» προειδοποιώντας ότι «θα το αντιμετωπίσει και νομικά και κοινοβουλευτικά».