Η πολιτική συζήτηση όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, τον τελευταίο καιρό είχε επικεντρωθεί στους παραγκωνισθέντες της Πλεύσης Ελευθερίας, στις «προσβάσεις» της «Νίκης» στο Άγιο Όρος και στην «Παναγία Γκέισα» του Κυριάκου Βελόπουλου.

Έτσι, φαίνεται πως οι «Σπαρτιάτες» μας έπιασαν στον ύπνο και μέσα σε τρεις εβδομάδες κατάφεραν όχι μόνο να μπουν στη Βουλή, όχι μόνο να βγουν 5ο κόμμα αλλά και να γίνουν ο νέος ισχυρός πόλος της ακροδεξιάς.

Ένα κόμμα που οι δημοσκοπήσεις δεν του έδιναν παραπάνω από 2%, πως κέρδισε μερίδα των πολιτών, σε τέτοιο βαθμό που φαίνεται να κατακτά 12 έδρες στη Βουλή.

Ένα κόμμα που έχει μετατρέψει διαμέρισμα στελέχους του, σε ανεπίσημα γραφεία του κόμματος. Δηλαδή, ένα κόμμα στη Βουλή χωρίς γραφεία.

Ένα κόμμα, «Δούρειος Ίππος», που στους κόλπους του κρύβει τον Ηλία Κασιδιάρη, αφού ο ίδιος αποφάσισε να τους στηρίξει μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να τον θέσει εκτός βουλευτικής αναμέτρησης. Που ο ίδιος ο Πρόεδρος του Κόμματος, Βασίλης Στίγκας «ευχαρίστησε για την σημαντική βοήθεια που έδωσε». Ενα καταδικασθέντα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ένα κόμμα χωρίς ουσιαστικές θέσεις, αφού στην επίσημη ιστοσελίδα τους πολλές κατηγορίες είναι κενές, όπως για την εξωτερική πολιτική, την εθνική άμυνα , την οικονομία, την υγεία κ.α.). Ιδίως στο θέμα της υγείας, της οικονομίας και της εθνικής άμυνας, που σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, αποτελούν και τους τομείς που απασχολούν περισσότερο τους Έλληνες, είναι απορίας άξιο το πως οι «Σπαρτιάτες» κατέκτησαν τέτοιο ποσοστό.

Μάλλον το μόνο που χρειαζόταν είναι να θέλεις να φανείς, όπως αναφέρει το κόμμα στην διακήρυξη του, «αντάξιος των 300 του Λεωνίδα», να σε «πάρει από το χέρι» ένας φυλακισμένος και να φορέσεις την «περικεφαλαία- που είναι και το σήμα του κόμματος- για να δείξεις πόσο Έλληνας είσαι και να μπεις στη Βουλή. Χωρίς ουσία, μόνο κέλυφος.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν «ξεγέλασαν» τους ψηφοφόρους ή εάν όντως το 4% του εκλογικού σώματος συντάσσεται με τα πιστεύω, τόσο των Σπαρτιατών όσο και του Κασιδιάρη.