Στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο έχουν κυριαρχήσει τρεις «κύκλοι» δημόσιας αντιπαράθεσης. Ενας για την οικονομία, ένας για την υγεία και ένας για τα εθνικά θέματα.

Και οι τρεις αυτοί κύκλοι πυροδοτήθηκαν από αντίστοιχα γεγονότα. Όπως διαφαίνεται ωστόσο από τις έως τώρα μετρήσεις, διαψεύδεται η περίφημη ρήση ότι «τα γεγονότα είναι πεισματάρικα».

Πιο πεισματάρηδες από τα γεγονότα αποδεικνύονται οι αριθμοί.

Η ΝΔ εξακολουθεί να εκφράζει ένα ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα που κινείται στην περιοχή του 40%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είδε τη βάση του να συρρικνώνεται στην περιοχή του 20%, αδυνατεί να επανακάμψει.

Και το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί την άνοδο που πέτυχε στην περιοχή του 11% ώστε να αποκομίσει νέα οφέλη στις επερχόμενες εκλογές.

Το συμπέρασμα είναι πως κανένα γεγονός δεν ήταν τέτοιας σημασίας ώστε να προκαλέσει μείζονες αλλαγές στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Ούτε ο ΦΠΑ, ούτε το ΕΚΑΒ, αλλά ούτε και το τουρκικό προξενείο.

Αντίθετα, και τα τρία φαίνεται να λειτούργησαν στην κατεύθυνση όχι της ανατροπής αλλά της παγίωσης των αποφάσεων που κατέθεσε με την ψήφο του το εκλογικό σώμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αποδεικνύεται, με άλλα λόγια, πως η ψήφος της προηγούμενης κάλπης είχε χαρακτηριστικά μπετόν.

Μέρος αυτού οφείλεται ασφαλώς στην εγγύτητα των δυο εκλογικών αναμετρήσεων. Τι και πόσο να αλλάξει σε έναν μήνα.

Εκφράζει ωστόσο και κάτι περισσότερο από αυτό. Και είναι η απροθυμία του εκλογικού σώματος να σύρεται κάθε τρεις και λίγο στις κάλπες επειδή κάποια κόμματα είτε προκαλούν είτε ζητούν ξανά και ξανά εκλογές.

Ειπώθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που και κατ’ επανάληψη ζήτησε εκλογές και εν τέλει προκάλεσε μια εκλογική αναμέτρηση δυο γύρων, πως στις κάλπες της 21ης Μαΐου το σύστημα της απλής αναλογικής υπέστη «στρατηγική ήττα».

Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πως πέτυχε μια στρατηγική νίκη ο σταθερός εκλογικός κύκλος της τετραετίας, αρχή που μόνο κατ’ εξαίρεση και για μείζονα εθνικό λόγο θέλει να παραβιάζεται το Σύνταγμα.

Είναι μια στρατηγική νίκη που επιτεύχθηκε σε πείσμα των όποιων γεγονότων. Και σήμερα ισχυροποιείται από το πείσμα των αριθμών.