Εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Η Μάχη για τη Μύκονο» παρουσίασε η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, στην κυριακάτικη έκδοσή της. Το εν λόγω ρεπορτάζ του Γερμανικού Τύπου εστιάζει σε μια σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν το «νησί των Ανέμων» όπως η αυθαίρετη δόμηση, η μαφία, τα ναρκωτικά και εν τέλει το μη βιώσιμο τουριστικό μοντέλο.

Σύμφωνα με το Κυριακάτικο ρεπορτάζ της FAZ η Μύκονος δεν είναι μόνο το πιο διάσημο νησί των Κυκλάδων που προσελκύει κάθε χρόνο εκταομμύρια τουρίστες, φιλοξενεί είτε ηχηρά είτε πιο ήσυχα πάρτι και αποτελεί το πρότυπο της τουριστικής επιτυχίας. Είναι επίσης συνδεδεμένη με «συμμορίες, εγκληματίες, εκβιασμούς, βρώμικο χρήμα. Επιπλέον η παράνομη οικοδομική της έκρηξη σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή επέλαση των τουριστών την απειλούν με βύθιση».

Τουριστική έκρηξη vs ιστορικής κληρονομιάς

Το ρεπορτάζ της FAZ κάνει εκτενή αναφορά και στο περιστατικό του ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου Μιχάλη Ψαρρού, ο οποίος σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα δέχθηκε επίθεση από την «μαφία». Όπως υπενθυμίζει η FAZ: «επί δέκα χρόνια ο Ψαρρός προσπαθούσε να προστατεύσει την πλούσια ιστορική κληρονομιά του νησιού από την τουριστική έκρηξη».

Τι είδους τουρισμό θέλει πραγματικά η Ελλάδα;

Το νησί πλέον έχει γίνει κάτι σαν «τεστ» της «δεδηλωμένης βούλησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διασφαλίσει τον νόμο και την τάξη σε όλη τη χώρα. Κι αυτό οδηγεί στο ερώτημα: τι είδους τουρισμό θέλει πραγματικά η Ελλάδα (…) αναρωτιέται η γερμανική εφημερίδα η οποία σημειώνει ότι η Μύκονος το 11.000 κατοίκων το χειμώνα μετατρέπεται σε θέρετρο 200.000 το καλοκαίρι.

Λαθρεμπόριο ναρκωτικών και πορνεία και μαφιόζικες συμμορίες

«Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία εξαπλώνονται. Οι «μαφιόζικες συμμορίες» από διάφορες χώρες επιβάλλουν τους δικούς τους μπράβους στις πόρτες των κλαμπ για να έχουν τον έλεγχο. Αυτά γράφει ο ελληνικός Τύπος και δεν τα διαψεύδουν οι τοπικοί ιθύνοντες», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα στο κυριακάτικο άρθρο της.

Εκατό επιπλέον αστυνομικοί την καλοκαιρινή περίοδο

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και τον δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι «πλέον αστυνομία και δικαιοσύνη φροντίζουν γι αυτές τις υποθέσεις. Κι ότι φέτος θα εισακουστεί «επιτέλους» η έκκλησή του για περισσότερους αστυνομικούς. Εκατό επιπλέον αστυνομικοί αναμένεται να ενισχύσουν τους μόλις 20 αστυνομικούς που βρίσκονται όλον τον χρόνο στο νησί. Ωστόσο ο ίδιος αναφέρει ότι το νησί είναι ασφαλές για τους επισκέπτες και ότι ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι Γερμανοί τουρίστες».

Μύκονος, η «Αγρια Δύση» του τουριστικού κλάδου

Για «μεθόδους Άγριας Δύσης» στον τουριστικό κλάδο κάνει λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Μηνάς Λυριστής, ενώ το ρεπορτάζ αναφέρεται και σε τοποθετήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τη Μύκονο και τον δήμαρχό της, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «απατεώνα». Μάλιστα ο Βαρουφάκης, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, ως υπ. Οικονομικών  γνώριζε ότι η Μύκονος ήταν «κέντρο φοροδιαφυγής» και ότι από εκεί «πολλά χρήματα έφευγαν κατευθείαν για τράπεζες του εξωτερικού».