Ένας ελεύθερος επαγγελματίας στη Μύκονο δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι μια επίσκεψη για φαγητό σε ταβέρνα του νησιού θα του άνοιγε πάρε-δώσε με τη Δικαιοσύνη. Και αυτό γιατί ζήτησε από τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας να του κόψει τιμολόγιο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με αφορμή το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας χρωστούσε 50.000 ευρώ, γίνεται στον πελάτη αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτων όπως μετέδωσε το Mega. Επομένως θα πρέπει μέσα σε 8 εργάσιμες μέρες να μεταβεί ο πελάτης στο Ειρηνοδικείο της κατοικίας του, με τον δικηγόρο του και να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει παραπάνω συναλλαγές με τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας.

Το σύστημα πιστεύει ότι μπορεί ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας και ο πελάτης να έχουν παραπάνω συναλλαγές. Ο ιδιοκτήτης χρωστάει στο Δημόσιο και επειδή δεν τα πληρώνει μπορεί το Δημόσιο να τα πάρει από το άτομο που έχει συναλλαγές μαζί του. Το κράτος λέει στον πελάτη που έκοψε το τιμολόγιο πως αν ξαναπάει στην εν λόγω ταβέρνα και κόψει ξανά τιμολόγιο, οποιοδήποτε λογαριασμό και να έχει δεν θα τον πληρώσει στην ταβέρνα αλλά στο Δημόσιο.