Να διατηρήσει και να εδραιώσει πάση θυσία το υψηλό ποσοστό που επετεύχθη στην πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου, επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνοντας πλέον στο προσκήνιο και το ενδεχόμενο μιας τρίτης κάλπης τον Αύγουστο, εάν η Νέα Δημοκρατία δεν λάβει μια «ασφαλή» -όπως χαρακτήρισε- αυτοδυναμία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στοχοποίησε «για τις εκλογικές περιπέτειες» τόσο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Τον πρώτο λόγω «ενός καπρίτσιου», αυτού της απλή αναλογικής, που οδήγησε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ τον δεύτερο γιατί «κρατά» κλειστές τις πόρτες του διαλόγου για μετεκλογικές συνεργασίες. Με αυτά τα δεδομένα και εάν η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει την επόμενη ημέρα των εκλογών, να έχει μια ισχυρή αυτοδυναμία, τότε η χώρα μπορεί να οδηγηθεί μοιραία και σε μια τρίτη Αυγουστιάτικη κάλπη.

Θέλω μια ασφαλή και όχι μια οριακή πλειοψηφία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «εμείς ζητούμε μια ισχυρή αυτοδυναμία, για σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να υλοποιεί τις μεγάλες αλλαγές» και διευκρίνισε ότι «δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠαΣοΚ».

«Να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς, ότι για εμένα η αυτοδυναμία και μία ασφαλής αυτοδυναμία, όχι οριακή αυτοδυναμία την οποία προφανώς κανείς δεν θα ήθελε, πιστεύω για λόγους που είναι απολύτως αντιληπτοί. Είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι δεδομένη η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου. «Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι επτακομματική Βουλή -πιθανό σενάριο- σημαίνει ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε ατελείωτα περιθώρια ελιγμών, ούτε μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι η αυτοδυναμία είναι δεδομένη, όπως κάποιοι ενδεχομένως διακινούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτές οι εκλογές τον Αύγουστο – Θα φταίει το ΠαΣοΚ

 Ο Πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, τον Αύγουστο, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου. Ερωτώμενος τι θα συμβεί στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ με δεδομένη την απροθυμία του ΠαΣοΚ  για συνεργασίες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά, κ. Κουβαρά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε.»

Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να επιρρίψει τις ευθύνες για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ήταν χαρακτηριστική η απάντησή του στο ερώτημα για το ποιος θα έχει την ευθύνη εάν πάει η χώρα σε εκλογές τον Αύγουστο, «θα την έχετε εσείς ή το ΠαΣοΚ», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά:  «Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα και λέει ότι «και 149 βουλευτές να έχετε, αποκλείεται εγώ να συμπράξω, γιατί θέλω ντε και καλά να είμαι στην αντιπολίτευση». «Αποποιούμαι», δηλαδή, «της ευθύνης να συμμετέχω στη διακυβέρνηση της χώρας, διότι το μόνο το οποίο με ενδιαφέρει είναι να διεκδικήσω τα πρωτεία στην κεντροαριστερά». Θυμίζω στους πολίτες που μας ακούν ότι ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας

Οι ελπίδες και οι ανησυχίες του Μ. Μαξίμου

Η απόφαση του Πρωθυπουργού να βάλει στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών είναι ενδεικτική της στρατηγικής που ακολουθήσει στο εξής η ΝΔ.  Στο στρατηγείο του κ. Μητσοτάκη βλέπουν τα θετικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων, στέκονται όμως και στα ψιλά τους γράμματα. Η εκτίμηση που υπάρχει στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι ότι «οδεύουμε προς επτακομματική Βουλή» σενάριο που ανεβάζει τον εκλογικό πήχη της ισχυρής αυτοδυναμίας.

Παράλληλα, αν και οι δημοσκόποι, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει αξιοσημείωτη μεταβολή, υπάρχει ένας προβληματισμός και για τη συμμετοχή αλλά και για τον εφησυχασμό που προκαλεί η αίσθηση ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ, είναι «κλειδωμένη».

«Ακούω στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε, «αφού είναι δεδομένη, τελειωμένη η αυτοδυναμία, ψηφίστε μας εμάς για να “κοντύνουμε” τον ΣΥΡΙΖΑ». Μα τώρα δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια επιχειρηματολογία η οποία μπορεί να πείσει τους πολίτες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.