«Θεωρώ πως είναι περιφρόνηση για τα υπόλοιπα κόμματα να συζητάμε για debate των δύο πρώτων. Επομένως, θα κάνουμε ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τη διεξαγωγή debate για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Για τα Ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι πράγματι υπήρχε τους τελευταίους μήνες μια βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών: «Πράγματι υπήρχε τους τελευταίους μήνες μια βελτίωση και στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στο επίπεδο της εξαιρετικά περιορισμένης δραστηριότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά στον αέρα. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι το οποίο το συγκρατώ ως θετικό και πάντα πιστεύω μια εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην επιθυμία του για συνάντηση με τον Ερντογάν. «Η Τουρκία έχει μία σταθερή κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η πρόθεσή μου είναι να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία για να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών» τόνισε.

Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης ή αποστρατικοποίησης

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά για την οποία θα μπορούσε όντως να πάει με την Τουρκία στη Χάγη Και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης ή αποστρατικοποίησης των νησιών και προφανώς δεν συζητά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδας είναι προϋπόθεση για να λύσουμε οριστικά τις διαφορές μας με την Τουρκία», ενώ ανέφερε πως «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές περιβάλλον έντασης. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι και για αυτό το ενδεχόμενo».

Για την κινητικότητα στον Έβρο ο Πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι δεν κρύβεται από πίσω κάποιος τουρκικός δάκτυλος: «Δεν θεωρώ, ούτε έχω καμία πληροφορία ότι αυτή τη στιγμή πίσω από αυτή την κινητικότητα που υπάρχει στον Έβρο κρύβεται κάποιος οργανωμένος τουρκικός δάκτυλος. Δεν θα κάνω ούτε βήμα πίσω στο προσφυγικό – μεταναστευτικό».

Τρύπα στο νερό η μείωση ΦΠΑ

Για την οικονομία και συγκεκριμένα για τη μείωση του ΦΠΑ, ο Πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «εμείς το 2019 είχαμε παρουσιάσει ένα πολύ λεπτομερές πρόγραμμα μείωσης φορολογικών συντελεστών. Είχαμε πει ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι η τελευταία προτεραιότητά μας και ότι θα θέλαμε ναι πράγματι στο τέλος της τετραετίας να μπορούμε να έχουμε μείωση οριζόντια και μόνιμα, όμως δεν μπορέσαμε να το κάνουμε». Μάλιστα, υπογράμμισε πως «δεν θα αλλάξω άποψη για τον ΦΠΑ, γιατί εξετάσαμε αυτή τη δυνατότητα και καταλήξαμε ότι θα ήταν μια «τρύπα στο νερό», που θα μας στοίχιζε πάρα πολύ. Τα χρήματα θα έλειπαν τότε, δεν θα υπήρχε market pass, δεν θα υπήρχε ενδεχομένως η στήριξη την οποία μπορέσαμε να δώσουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος στην έκταση που τη δώσαμε διότι τα χρήματα αυτά σε ένα βαθμό προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Αναφορικά με την φορολογία, ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι « δεν υπαρξει έξτρα φορολόγηση», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Μπορούν να πουν το ίδιο και τα άλλα δύο κόμματα; Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο δεν μιλάει σήμερα για φόρους».

Πιστεύω ότι θα πάρουμε ισχυρή εντολή στις 25 Ιουνίου

Ερωτηθείς πώς θα λειτουργήσει στην περίπτωση της μη επίτευξης αυτοδυναμίας την 25η Ιουνίου, τόνισε: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι για εμένα η αυτοδυναμία και μια ασφαλής αυτοδυναμία -όχι οριακή αυτοδυναμία την οποία προφανώς κανείς δεν θα ήθελε πιστεύω για λόγους που είναι απολύτως αντιληπτοί- είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί», λέγοντας ότι «δεν υπάρχει άλλο σενάριο με τα δεδομένα που έχουν θέσει οι άλλοι, άρα αν εμείς δεν έχουμε αυτοδυναμία, δεν βλέπω άλλη επιλογή από τρίτες εκλογές. Πιστεύω όμως ότι θα πάρουμε ισχυρή εντολή στις 25 Ιουνίου».