Με  επιφυλακτικότητα παρακολουθεί η Αθήνα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, τα τελευταία 24ωρα. Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί αυτές ημέρες μπορεί να μην  θυμίζουν σε τίποτα την οργανωμένη μετακίνηση μεταναστών που είχε υποκινηθεί από την Τουρκία το 2020, όμως εξετάζονται με μεγάλη  προσοχή από τις ελληνικές Αρχές και την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι γι αυτό το θέμα συγκλήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, τους συναρμόδιους υπουργούς και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να αξιολογηθεί ο κίνδυνος της μικρής κινητικότητας που καταγράφεται στα ελληνικά σύνορα, καθώς και την αρνητική προοπτική που θα μπορούσε να έχει το επόμενο διάστημα, που η χώρα μάλιστα έχει στραμμένο το βλέμμα της στις εκλογές.

Κύρια αφορμή για το «καμπανάκι» κινδύνου ήταν  επιχείρηση απεγκλωβισμού  91 μεταναστών, από συνοριοφύλακες, την ΕΜΑΚ και την Frontex, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών και γυναικών, από νησίδα του Έβρου. Μάλιστα, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, απευθύνθηκε στην τουρκική με στόχο τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων.

Σημειώνεται ότι στη μεθόριο είναι αυξημένα τα μέτρα επιτήρησης από τους συνοριοφύλακες, καθώς από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν ομάδες μεταναστών που λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών και της πτώσης της στάθμης του ποταμού ενδέχεται να επιχειρήσουν παράνομη διέλευση με βάρκες και στη συνέχεια πεζή στην ενδοχώρα και τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Κατά την αποτίμηση της κατάστασης και την παρουσίαση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου από τους των υπηρεσιακούς υπουργούς Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου και του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό στοιχεία με βάση τα δεδομένα που έχουν το πεδίο τα κλιμάκια των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με αυτά η εικόνα των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο δεν παρουσιάζει κάποια ραγδαία επιβάρυνση, ενώ δεν έχει διαπιστωθεί ούτε κάποια πολιτική καθοδήγηση από την πλευρά της Τουρκίας. Τα περιστατικά αποδίδονται στη συνήθη δραστηριότητα των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, που συχνά γίνεται με την ανοχή ή και τη συνεργασία των τοπικών αρχών και της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Στον Έβρο ο Λαλούσης

Ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης  αναμένεται σήμερα να μεταβεί Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προκειμένου μεταξύ άλλων να επισκεφτεί  τις αστυνομικές διευθύνσεις του Έβρου αλλά και τον φράχτη, προκειμένου να αποτιμήσει και αυτός από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο ίδιος θα μεταφέρει και συγκεκριμένες οδηγίες στα κλιμάκια της Αστυνομίας που περιπολούν στα χερσαία σύνορα του Έβρου.

Ο κ. Λαλούσης πρόκειται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η ελληνική ηγεσία θεωρεί απαραίτητο ότι οι δίαυλοι αυτοί θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί για τη διαχείριση περιστατικών κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων αλλά και στη θάλασσα, ειδικότερα αυτή την περίοδο που η χώρα μας οδεύει σε δεύτερες κάλπες.