Σε τουριστικά λεωφορεία επιβιβάστηκαν οι μετανάστες που βρίσκονταν σε νησίδα στα Μαράσια στον Έβρο. Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε με δυσκολία αφού οι μετανάστες βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος αστυνομικές δυνάμεις, συνοριοφύλακες και 8 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ με μια βάρκα.

Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται 34 παιδιά, ενώ συνολικά τα άτομα που ήταν στη νησίδα ήταν 91.

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν στο χωριό Φυλάκιο όπου βρίσκεται Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων. Εκεί, , οι μετανάστες θα ζητήσουν άσυλο, με τη διαδικασία να αναμένεται να κρατήσει αρκετές ημέρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες σήμερα (4-6-2023) από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας,  με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex, -91- μη νόμιμοι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου, πλησίον παρέβριας περιοχής των Μαρασίων Ορεστιάδας.

Πρόκειται για 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 ανήλικους, για τον εντοπισμό των οποίων είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από Μ.Κ.Ο. αναφορικά με την τοποθεσία όπου βρίσκονταν.

Από τις επακόλουθες έρευνες διακριβώθηκε η βασιμότητα των πληροφοριακών στοιχείων και άμεσα πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ενέργειες για τη διάσωσή τους, ενώ στο σημείο παρίστατο κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Όπως διαπιστώθηκε οι μετανάστες είχαν προωθηθεί στο ελληνικό έδαφος από διακινητή, ο οποίος τους μετέφερε από την απέναντι όχθη με βάρκα και τους εγκατέλειψε στη νησίδα.

Οι ανάγκες ένδυσης, σίτισης και πρώτων βοηθειών των διασωθέντων, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, καλύφθηκαν άμεσα από τις ελληνικές Αρχές, ενώ θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας για τις περαιτέρω διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.»

«Θα αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού»

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα,

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.