Η ατζέντα της ημέρας: Πανελλαδικών συνέχεια – Η απόφαση για το debate – Η υποψηφιότητα Πενς

Τρίτη 6 Ιουνίου σήμερα και μετά την ολιγοήμερη αυτή ξεκούραση, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου επιστρέφουν στα θρανία για την συνέχεια των Πανελλαδικών. Πάντως, σαν σήμερα, το 1944 έλαβε χώρα η απόβαση στη Νορμανδία, η οποία έκρινε κατά πολύ την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1

Συνεχίζονται οι Πανελλαδικές σήμερα

  • Τι έχει το πρόγραμμα; Με μαθήματα προσανατολισμού και ειδικότητας θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, αντίστοιχα.
  • Τα μαθήματα: Σήμερα, Τρίτη, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά, στα Μαθηματικά και στη Βιολογία.
  • Σύσκεψη στο Μαξίμου: Χθες, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα την ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Χρήστος Κίττας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας και ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη.
2

Αποφασίζει η Διακομματική για το debate

  • Στις 13:00 ξεκινά: Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Βουλευτικών Εκλογών, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών, καθηγήτριας κ. Καλλιόπης Σπανού.
  • Τι θα συζητηθεί; Βασικό θέμα της Επιτροπής θα είναι η διεξαγωγή τηλεοπτικής αναμέτρησης (debate) μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023.
  • Τι ζητά ο Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια τηλεμαχία μεταξύ εκείνου και του Προέδρου της ΝΔ, όπως έκανε και την προηγούμενη περίοδο πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Μητροπόλεις κινδυνεύουν να «σβηστούν» από τον χάρτη

  • Οι μεγαλουπόλεις βυθίζονται: Οι λίστες με τα αστικά κέντρα και τις περιοχές που κινδυνεύουν σταδιακά να βρεθούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας διαρκώς μακραίνουν, όπως πολλαπλασιάζονται και οι επιστημονικές έρευνες που καταγράφουν και μελετούν το φαινόμενο. Και ο λόγος δεν είναι μόνο ο προφανής, δηλαδή η κλιματική αλλαγή.
  • Τα αίτια: Οι μεγαλουπόλεις του πλανήτη βυθίζονται ταχύτερα από τον ρυθμό που ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας. Κι αυτό διότι η γη υποχωρεί και καθιζάνει πολλά εκατοστά κάθε χρόνο εξαιτίας αλλαγών στο υπέδαφος που προκαλούνται από διάφορες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, με τις υπεραντλήσεις υπόγειων υδάτων, το νερό βγαίνει στην επιφάνεια, η γη συμπιέζεται και οι κατασκευές που είναι χτισμένες στην κορυφή βουλιάζουν σταδιακά, πλησιάζοντας το επίπεδο της θάλασσας.
  • Ποιες πόλεις απειλούνται περισσότερο; Οι δέκα ταχύτερα βυθιζόμενες πόλεις στον πλανήτη (από το σύνολο των 99 που μελετήθηκαν) είναι η Τιεντσίν της Κίνας, η Σεμαράνγκ και η Τζακάρτα της Ινδονησίας, η Σαγκάη, η Χο Τσι Μινχ και το Ανόι του Βιετνάμ, το Τσιταγκόνγκ του Μπαγκλαντές, το Κόμπε της Ιαπωνίας, η Κεράλα της Ινδίας και το Χιούστον των ΗΠΑ.
4

Υπομνήματα στον Άρειο Πάγο για μπλόκο στο Κόμμα Κασιδιάρη

  • Τι κατέθεσε η ΝΔ; Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε στον Άρειο Πάγο υπόμνημα, κατά της ανακήρυξης του συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων, στον οποίο συμμετέχει ο Ηλίας Κασιδιάρης, καθώς επίσης και κάθε άλλου συνδυασμού στον οποίο ο ίδιος είναι πραγματικός αρχηγός. Το Σάββατο αντίστοιχο υπόμνημα κατέθεσε και το ΠΑΣΟΚ.
  • Τι είπε ο Κασιδιάρης; Την Παρασκευή ο Ηλίας Κασιδιάρης επέδωσε στον Άρειο Πάγο τη δήλωση του Συνασπισμού Ανεξαρτήτων Υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» προκειμένου να κατέβει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Όπως δήλωσε στο Twitter ο ίδιος «στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είμαι υποψήφιος βουλευτής στην Α’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών και θα διεκδικήσω τη δυναμική επάνοδό μου στην βουλή».
  • Το χρονοδιάγραμμα: Η ανακήρυξη των κομμάτων από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023, ενώ μέχρι χθες,  τα κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, έπρεπε να υποβάλουν τους συνδυασμούς τους, στην ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Εσωτερικών.
5

Ο Μάικ Πενς υποψήφιος για πρόεδρος στις ΗΠΑ το 2024

  • Η νέα υποψηφιότητα: Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κατέθεσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024.  Ο 64χρονος Πενς θα βρεθεί αντιμέτωπος στις προκριματικές του κόμματός του μεταξύ άλλων και με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
  • Πότε θα το ανακοινώσει; Ο Πενς, που δηλώνει συντηρητικός Ευαγγελιστής και σφοδρός πολέμιος της άμβλωσης, αναμένεται ότι θα επισημοποιήσει την Τετάρτη, την ημέρα των γενεθλίων του, την υποψηφιότητά του σε μια προεκλογική εκδήλωση στην Αϊόβα.
  • Ο άλλος αντίπαλος: Υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών είναι και ο Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος επιδιώκει να αλλάξει το σκηνικό που θέλει τον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ να είναι οι διεκδικητές του Προεδρικού θώκου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr