Η ατζέντα της ημέρας: Η νέα διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Τα επόμενα βήματα για τα F-35 – Σε ρυθμούς Πανελλαδικών τα ΓΕΛ

Παρασκευή 2 Ιουνίου σήμερα και αρκετοί ετοιμάζετε βαλίτσες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Πάντως, μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ας θυμηθούμε ότι σαν σήμερα το 1985 το ΠαΣοΚ του Α.Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 45,82% εξασφαλίζοντας 161 έδρες.

1

Έναρξη Πανελλαδικών για τα ΓΕΛ

  • Το πρώτο μάθημα: Αρχίζουν σήμερα 2 Ιουνίου οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).
  • Το χρονοδιάγραμμα: Στη συνέχεια, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξετάσεις των μαθημάτων Προσανατολισμού, από τις 6 έως τις 12 Ιουνίου.
  • Η συνέχεια στα ΕΠΑΛ: Το Σάββατο, 3 Ιουνίου, είναι η δεύτερη ημέρα εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, κατά την οποία θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).
2

Καθαρή η υπεροχή της ΝΔ

  • Η πρόθεση ψήφου: Καθαρή υπεροχή της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega μετά το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης. Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στις 19,1 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει κάτω από το φράγμα του 20%, στο 16,7%.
  • Προς επτακομματική Βουλή; Η Πλεύση Ελευθερίας και η ΝΙΚΗ, εμφανίζονται εντός βουλής. Μάλιστα, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου καταλαμβάνει την 5η θέση με ποσοστό άνω του 4% (4,8% στην εκτίμηση ψήφου και 4,2% στην πρόθεση). Το κόμμα ΝΙΚΗ καταγράφει 3,3% στην πρόθεση ψήφου και 3,8% στην εκτίμηση.
  • Η εκτίμηση των εδρών: Σύμφωνα με τα στοιχεία η ΝΔ θα λάμβανε 162 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 51 έδρες, το ΠαΣοΚ 32, το ΚΚΕ 20, η Ελληνική Λύση 12, η Νίκη 10 και η Πλεύση Ελευθερίας 13.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ανοίγει ο δρόμος για τα F-35

  • Η υπογραφή που έλειπε: Ενα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών F-35 βρίσκεται η Ελλάδα καθώς υπέγραψε και ο ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζίμ Ρις.
  • Το επόμενο στάδιο: Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί τώρα να στείλει την επιστολή που χρειάζεται για την επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου.
  • Είναι απαραίτητο; Για την έγκριση αμυντικών συμβάσεων, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προσεγγίζει σε πρώτη φάση ανεπίσημα το Κογκρέσο προκειμένου να παρουσιάσει τη προτεινόμενη πώληση και να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Αμερικανών νομοθετών. Εάν και δεν δεσμεύεται από τη διαδικασία, η κυβέρνηση είθισται να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τη γνώμη του Κογκρέσου και έτσι να μην έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση για την έγκριση των αμυντικών συμβάσεων.
4

Επτά νέες συλλήψεις για τον βιασμό της 12χρονης

  • Νέα εντάλματα σύλληψης: Χθες, Πέμπτη, ανακοινώθηκαν ακόμα επτά συλλήψεις για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου κοριτσιού από τα Σεπόλια, από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, με τους δύο από τους συλληφθέντες να είναι Έλληνες ενώ οι άλλοι πέντε αλλοδαποί.
  • Οι κατηγορίες: Οι επτά άνδρες, κατηγορούνται για γενετήσια πράξη με ανήλικη έναντι αμοιβής και πορνογραφία ανηλίκων μέσω πληροφοριακών συστημάτων, ενώ αναμένεται να οδηγηθούν άμεσα στον εισαγγελέα.
  • Γιατί οι αρχές διαχώρισαν τις δικογραφίες; Με την έκδοση των επτά ενταλμάτων σύλληψης ξεκινά νέος ανακριτικός κύκλος. Στόχος των αρχών είναι η υπόθεση να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, καθώς πολλοί εκ των κατηγορούμενων, άνω των 20 έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 18 μηνών. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι αρχές διαχώρισαν τη δικογραφία και έτσι οι επτά νέοι συλληφθέντες θα απολογηθούν σε διαφορετικό ανακριτή.
5

Παραμένει στην φυλακή ο Μπελέρης

  • Ποια η απόφαση των Αρχών; Το εφετείο των Τιράνων απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, που ζητούσε αποφυλάκιση υπό όρους. Έτσι, ο ίδιος παραμένει στην φυλακή.
  • Τι γίνεται με τον συνεργάτη του; Αντίθετα, ο άμεσος συνεργάτης του, Περικλής Κοκαβέσης, θα αποφυλακιστεί με όρους. Ο κ. Κοκαβέσης αφέθηκε ελεύθερος με υποχρεωτική παρουσία στο τμήμα της Χειμάρρας εξαιτίας των σοβαρών θεμάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
  • Οργή από το ΥΠΕΞ: Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η εν λόγω απόφαση για τον κ. Μπελέρη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, σημειώνει πως «δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης», καθώς «είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε σύνολο 31 καταγγελιών για εκλογικά αδικήματα». Μάλιστα, το υπουργείο αναφέρει ότι τίθενται ερωτήματα για την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας πίσω από την απόφαση.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr