Επιχείρηση άμεσης ανασυγκρότησης είναι σε πλήρη εξέλιξη από την περασμένη Πέμπτη στο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής και στη σκιά της συντριπτικής ήττας στις εκλογές της 21ης Μαϊου.

«Ακούσαμε το μήνυμα των πολιτών, εν κινήσει» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα μετά την, πρώτη, χθεσινή συνεδρίαση της νέας εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι η απάντηση του κόμματος είναι μία: Βάζουμε τον πήχη ψηλά και κινητοποιούμε κάθε ανθρώπινο πόρο, προκειμένου να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο που είναι η ανατροπή των συσχετισμών της 21ης Μαΐου, ενόψει των επόμενων εκλογών. Μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης που έχουμε μπροστά μας».

Αρχίζει περιοδείες – Πρώτος σταθμός η Νίκαια

Από σήμερα αρχίζουν, με πρώτο σταθμό τη Νίκαια, οι περιοδείες και ομιλίες, με βασικό και αντικειμενικό στόχο να μικρύνει η διαφορά από τη ΝΔ και να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η αξιωματική αντιπολίτευση την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Επί της ουσίας, αφήνει –μένει να φανεί κατά πόσο θα επιτευχθεί- στην άκρη την εσωστρέφεια και τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις που εμφανίστηκαν μετά το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα, και σημαίνει αντεπίθεση και συσπείρωση. Μάλιστα, έδωσε και τον τόνο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με τη φράση: «Είμαστε κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα συμπλήρωμα και κόμμα διαμαρτυρίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε πλήρη επίγνωση της μεγάλης αυτής δυσκολίας, ταυτόχρονα, όμως, έχει κατά τον ίδιο, και πλήρη επίγνωση ότι αυτό που ζητάει ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του είναι απαντήσεις στα προβλήματά του. «Ζητάει δικαιοσύνη, ζητάει άμβλυνση των ανισοτήτων. Ζητάει απαντήσεις στα μεγάλα θέματα που τον αφορούν στην καθημερινότητά του, στο μέλλον του» τόνισε.

Υπό το σύνθημα της «δημοκρατικής πανστρατιάς» έναντι της Δεξιάς παλινόρθωσης και να μην δοθεί «λευκή επιταγή» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να κερδίσει τις ψήφους όσων απείχαν και όσων δεν επέλεξαν το κόμμα. «Αυτό που απαιτείται είναι μια δημοκρατική πανστρατιά για να ενισχύσουμε τη προοδευτική παράταξη, έναντι μιας Δεξιάς που αν δεν αποτραπεί στη δεύτερη κάλπη, θα είναι ανεξέλεγκτη και εκδικητική» είπε ο κ. Τσίπρας στην Κ.Ε.

Η στρατηγική των 28 ημερών

Η στρατηγική των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων θα είναι η εξής: Να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Να επιβεβαιωθεί ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης.

Πως θα γίνει αυτό; Με διόρθωση της στρατηγικής εν κινήσει, με αλλαγή της καμπάνιας του, με συλλογική λήψη αποφάσεων και άρα μένει στην άκρη η «κλειστή ομάδα» που αποφάσιζε, πιο σοβαρή παρουσία στα ΜΜΕ. Θετική ατζέντα, με ευθεία όμως αντιπαράθεση προγραμματική με τη ΝΔ και στόχευση στους αναποφάσιστους. Εξάλλου, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τα exit polls, την τελευταία μέρα αποφάσισε τι θα ψηφίσει περίπου το 20% των ψηφοφόρων. 1.206.000 ψηφοφόροι και από αυτούς 618.000 επέλεξαν τη ΝΔ και μόνο 156.000 τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η τελευταία ευκαιρία ανασύνταξης

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επιχειρήσει έως τις εκλογές να επανασυστήσει τις προγραμματικές θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία και αυτές θα είναι στο επίκεντρο της καμπάνιας και της προεκλογικής εκστρατείας.

Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα θέσει στο τραπέζι τα μεγάλα ζητήματα και για τις προτάσεις του για την ακρίβεια, για την Δημόσια Υγεία, για την Παιδεία. «Θα μιλήσουμε το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη σαφήνεια, με ποιον τρόπο θα μπορέσουν οι πολίτες να έχουν καλύτερο εισόδημα. Θα έχουμε την δυνατότητα να αναδείξουμε το μεγάλο δίλημμα και διακύβευμα της επόμενης τετραετίας που είναι πώς και με ποιους όρους και ποιος θα διαχειριστεί τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Επίσης, θα αλλάξει η βιτρίνα του κόμματος προς τα ΜΜΕ με φρέσκα πρόσωπα, ώστε να δοθεί το μήνυμα πως και στελέχη υπάρχουν αξιόλογα και με σοβαρότητα. Σκέψεις να αλλάξουν τα ψηφοδέλτια και να τοποθετούν σε εκλόγιμες θέσεις, πρόσωπα που δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν υπάρχει.

Στην Εκλογική Επιτροπή που συντονιστής θα είναι ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, συμμετέχουν στελέχη, άλλοι με μεγάλη εμπειρία ακόμη και από την περίοδο των μνημονίων, άλλα πολιτικά στελέχη, άλλα στελέχη που συνδυάζουν την τεχνοκρατική επάρκεια με την πολιτική στράτευση και ήταν στη δεξαμενή σκέψης που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ξεχάστηκε γρήγορα.

Στη νέα εκλογική Επιτροπή συμμετέχουν οι Ράνια Σβίγκου, Πόπη Τσαπανίδου, Αλέξης Χαρίτσης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά, Κώστας Ζαχαριάδης, Διάνα Βουτυράκου, Νικόλας Φαραντούρης, Διονύσης Τεμπονέρας, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γρήγορης Θεοδωράκης, Χάρης Μαμουλάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Αθηνά Λινού, Δημήτρης Λυρίτσης, Τζένη Λειβαδάρου, Κινυούα Μάινα Νικόδημος, Μακρίνα- Βιόλα Κώστη, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Καραμέρος και Στέφανος Κασελάκης.

Ο Αλ. Τσίπρας χθες απευθύνθηκε στα χιλιάδες στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «πάμε να δώσουμε μια μάχη με στόχο να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. «Γνωρίζουμε τη δυσκολία, αλλά αυτός είναι ο στόχος μας. Και θέλω να κλείσω την σημερινή μου παρέμβαση λέγοντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι για εμάς ένα διάστημα που θα κινητοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε για να απευθυνθούμε σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα ξεχωριστά. Μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτούς τους δυσμενείς συσχετισμούς» είπε και συμπλήρωσε: «Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχουμε χρέος, οφειλή ιστορική, να αποτρέψουμε την προοπτική, το ενδεχόμενο μιας παντοδυναμίας μιας Δεξιάς ανεξέλεγκτης, που θα έρθει το επόμενο διάστημα να επιβάλει σαρωτικές αλλαγές που αφορούν τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Πάμε λοιπόν να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, να αποτρέψουμε μια εφιαλτική προοπτική μιας παντοδύναμης και ανεξέλεγκτης Δεξιάς».