Τεράστιο θόρυβο έχει προκαλέσει στην Γαλλία η σκηνοθέτις Ζιστίν Τριέ που στον ευχαριστήριο λόγο της για τον Χρυσό Φοίνικα που κέρδισε το Σάββατο το βράδυ στο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «Η ανατομία μιας πτώσης», μίλησε ανοιχτά κατά την γαλλικής κυβέρνησης και της πολιτικής που ακολουθεί. Η παθιασμένη έκκλησή της έγινε αμέσως viral και κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Αμέσως μόλις παρέλαβε το βραβείο από την Αμερικανίδα ηθοποιό Τζέιν Φόντα, η σκηνοθέτις αναφέρθηκε σε μια χρονιά, στην οποία η Γαλλία «συγκλονίστηκε από μια ιστορική, εξαιρετικά ισχυρή και ομόφωνη διαμαρτυρία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Αυτή η διαμαρτυρία αγνοήθηκε και καταπνίγηκε με σοκαριστικό τρόπο» είπε.

«Αυτό το μοτίβο μιας ολοένα και πιο ανεμπόδιστης κυρίαρχης δύναμης λειτουργεί τώρα σε πολλούς τομείς. Στον κοινωνικό τομέα είναι προφανώς ότι πιο συγκλονιστικό, όμως το βλέπουμε επίσης σε όλη την σφαίρα της κοινωνίας και η κινηματογραφική βιομηχανία δεν έχει γλιτώσει».

Ανάμεσα στα ανάμεικτα συναισθήματα του κοινού της Grand Theatre Lumiere (άλλοι αποδοκίμασαν και άλλοι χειροκρότησαν) η Τριέ συνέχισε κατηγορώντας τη «νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση για την προώθηση μιας εμπορευματοποίησης του πολιτισμού και την κατάρριψη του γαλλικού μοντέλου πολιτισμικής εξαίρεσης».

Eν συνεχεία αφιέρωσε το βραβείο της σε «όλες τις νέες γυναίκες και τους νέους άνδρες σκηνοθέτες και σε όσους σήμερα δεν μπορούν να κάνουν ταινίες. Πρέπει να τους κάνουμε χώρο και να τους δώσουμε τη θέση που εγώ πήρα πριν από 15 χρόνια όταν ξεκίνησα, σε έναν κόσμο που ήταν λίγο λιγότερο εχθρικός και στον οποίο ήταν δυνατό να κάνουμε λάθη και να ξεκινήσουμε από την αρχή».

Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ ήταν η πρώτη που αντέδρασε στα σχόλια της Τριέ στο Twitter, λέγοντας ότι ήταν «έκπληκτη από την τόσο άδικη ομιλία της». Και συνέχισε: «Αυτή η ταινία δεν θα είχε δει το φως της δημοσιότητας χωρίς το γαλλικό μας μοντέλο χρηματοδότησης ταινιών που επιτρέπει μια μοναδική ποικιλομορφία στον κόσμο. Ας μην το ξεχνάμε».