Μια μέρα απομένει ακόμα μέχρι η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα αποκαλύψει τους νικητές της φετινής διοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του πολυπόθητου Χρυσού Φοίνικα του 2023, αλλά για τους τακτικούς επισκέπτες του φεστιβάλ των Καννών και τους απανταχού φιλόζωους, το πραγματικό αποκορύφωμα κάθε χρόνο στην Κρουαζέτ είναι η απονομή του λεγόμενου «Palm Dog», η ανεπίσημη εκδήλωση που γιορτάζει τις επιδόσεις των σκύλων στην επίσημη επιλογή του φεστιβάλ.

Φέτος, το κορυφαίο βραβείο πήγε στον Messi, το border collie που υποδύεται τον Snoop στην ταινία «Anatomy of a Fall» της Justine Triet, με την κριτική επιτροπή να επαινεί μια τετράποδη ερμηνεία «που καλύπτει το σύνολο των δυνατοτήτων… μια από τις καλύτερες που έχουμε δει ποτέ».

Μιλώντας στο The Hollywood Reporter, η Triet δήλωσε ότι ο χαρακτήρας του Snoop «δεν ήταν απλώς ένας ακόμη χαρακτήρας ή κάποιο ζώο που τρέχει γύρω [αλλά] τόσο μέρος του συνόλου της ταινίας όσο και οποιοσδήποτε άλλος ηθοποιός».

Φωτ.: REUTERS/Eric Gaillard

Αυτό που κάποτε ήταν ένα εσωτερικό αστείο έχει γίνει πια θεσμός στις Κάννες, και το φετινό «γκαλά» του «Palm Dog», που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Long Beach το απόγευμα της Παρασκευής, ήταν ένα γεγονός με τα όλα του – με εταιρικό χορηγό, τηλεοπτικά συνεργεία, καθώς και αρκετούς διάσημους σκύλους.

Φωτ.: REUTERS/Eric Gaillard

Όσον αφορά τις επιδόσεις των σκύλων, «η φετινή σύνθεση των Καννών ήταν η πιο ανταγωνιστική μέχρι σήμερα», δήλωσε ο ιδρυτής του «Palm Dog», Toby Rose. Αναγκασμένη να επιλέξει ανάμεσα σε ένα «πραγματικό τσουνάμι από παρουσίες σκύλων» στην οθόνη, η κριτική επιτροπή του «Palm Dog» δημιούργησε τρεις νέες κατηγορίες: το βραβείο «The Mutt Moment» για την καλύτερη εμφάνιση σκύλου, το οποίο δόθηκε σε μια τετράποδη performer στην ταινία «La Chimera» της Alice Rohrwacher, το βραβείο «Highly commended canine», το οποίο απέσπασε το κυνηγόσκυλο Susie στην ταινία «Vincent Must Die» του Stéphan Castang, και ένα βραβείο που απονέμεται σε δημιουργούς που με το έργο τους γιορτάζουν «τον δεσμό μεταξύ ανθρώπων και ζώων και ιδιαίτερα σκύλων», το οποίο απονεμήθηκε στον Βρετανό Ken Loach.

Φωτ.: REUTERS/Eric Gaillard

Ο Loach, ήδη βραβευμένος με το βραβείο «Palm Dogmanitarian» για το γεγονός ότι έχει κάνει τα τρίποδα σκυλάκια σταθερό στοιχείο στις ταινίες του, έδωσε μια προνομιακή θέση στην πιο πρόσφατη ταινία του, το «The Old Oak», σε ένα απολαυστικό σκυλάκι που ονομάζεται Lola, η οποία υποδύεται τη Marra, το αγαπημένο κατοικίδιο του TJ, ιδιοκτήτη μιας παμπ και κεντρικού σκηνικού της ιστορίας. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο ηθοποιός Dave Turner και η Lola παρέλαβαν το βραβείο ζωντανά μέσω Zoom.