«Την χρονιά που ήρθα για πρώτη φορά στο φεστιβάλ των Καννών, το 1963, όχι απλώς δεν υπήρχαν γυναίκες σκηνοθέτριες αλλά κανένας δεν φαινόταν να ενοχλείται από αυτό» επρόκειτο να πει η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέιν Φόντα έχοντας κληθεί στην σκηνή για να παρουσιάσει τον Χρυσό Φοίνικα της 76ης διοργάνωσης του φεστιβάλ των Καννών το Σάββατο το βράδυ. «Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και να που σήμερα επτά γυναίκες σκηνοθέτριες διαγωνίζονταν μαζί. Θεωρείται ιστορική στιγμή αλλά κάποτε στο μέλλον θα είναι φυσιολογική.»

Η Φόντα ήταν σαν να φωτογράφιζε ότι μια ταινία φτιαγμένη από γυναίκα θα κέρδιζε το ανώτατο βραβείο της διοργάνωσης, όπως και έγινε. Η «Ανατομία μιας πτώσης» της Ζιστίν Τριέ, το χρονικό μιας δίκης με κατηγορούμενη μια γυναίκα που ενδεχομένως να σκότωσε τον σύζυγό της, γίνεται ένας πολύ ουσιαστικός στοχασμός πάνω στην ίδια την (παρεξηγημένη) έννοια της αλήθειας. Κατά την διάρκεια της διοργάνωσης όλοι μιλούσαν με βεβαιότητα για την βράβευση της Σάντρα Χούλερ στον ρόλο της κατηγορούμενης στην ίδια ταινία. Να όμως που η μεγάλη ανατροπή έγινε και η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα.

Ωστόσο, οι βραβεύσεις των ταινιών του φετινού διαγωνιστικού ήταν κυρίως για ταινίες που αν όχι όλοι, οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα βρίσκονται στα βραβεία του Σαββάτου. Όπως το ΒΗΜΑ είχε ουκ ολίγες φορές επισημάνει από τις Κάννες, η ταινία «The zone of interest» του Τζόναθαν Γκλέιζερ δεν θα έλειπε από τα βραβεία και πράγματι απέσπασε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής • ένα βραβείο που παρέδωσαν στον δημιουργό της ο Κουέντιν Ταραντίνο και ο υπερήλικας σκηνοθέτης Ρότζερ Κόρμαν, που είναι το ίνδαλμα του.

Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ με τον Κουέντιν Ταραντίνο και τον Ρότζερ Κόρμαν

Ο Ιάπωνας ηθοποιός Κότζι Γιακουσο ήταν επίσης φαβορί στους ηθοποιούς έχοντας παίξει έναν πολύ ευαίσθητο καθαριστή δημοσίων τουαλετών του Τόκιο στην ταινία «Perfect days» (Τέλειες μέρες) του Βιμ Βέντερς. Οντως εκείνος ήταν που βρέθηκε στην σκηνή για να παραλάβει το βραβείο ανδρικής ερμηνείας δίνοντας έναν λόγο τόσο συγκινητικό που ο Γερμανός σκηνοθέτης βούρκωσε. Ένας άλλος Ιάπωνας, ο συγγραφέας Σακαμότο Γιότζι κέρδισε το βραβείο για το «Monster» του Χιροκάζου Κόρε Εντα ο οποίος το παρέλαβε στην θέση του πρώτου που ήταν απών.

Σε γενικές γραμμές οι Ασιάτες τα πήγαν πολύ καλά στις φετινές βραβεύσεις. Ο Βιετναμέζος Τραν Αν Χουνγκ κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας για την πολύ όμορφη γκουρμέ (και όχι μόνο) γαλλική ταινία «Το πάθος του Ντοντέν Μπουφάν» (La passion de Dodin Bouffant) ευχαριστώντας με ειλικρίνεια τους ηθοποιούς του, Ζιλιέτ Μπινός και Μπενουά Μαζιμέλ, καθώς επίσης την σύζυγό του (και όπως είπε «μαγείρισσα του»). Βιετναμέζος όμως ήταν και ο σκηνοθέτης στον οποίο δόθηκε η Χρυσή Κάμερα (πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στη μεγάλου μήκους ταινία), ο Τιέν Αν Φαμ δημιουργός του «Inside the Yellow Cocoon Shell».

Ο Τραν Αν Χουνγκ

Μια ακόμη έκπληξη ήταν η βράβευση της Τουρκάλας ηθοποιού Μερβέ Ντιζντάρ που απέσπασε το βραβείο γυναικείου ρόλου για την ταινία «Kuru Otlar Üstüne» (Σε ξηρά χόρτα) του Νουρί Μπίλγκε Τσεϊλάν. Ακόμα και η ίδια δεν φάνηκε να πιστεύει την βράβευσή της και το είπε. Πράγματι, η ταινία του βραβευμένου με τον Χρυσό Φοίνικα για την «Χειμερία νάρκη» Τσεϊλάν, ενώ φαινόταν ότι θα είναι στα βραβεία, δεν θα λέγαμε ότι ξεχώρισε ακριβώς για την ερμηνεία της Ντιζντάρ.

Απών από την απονομή ήταν και ο Φινλανδός Άκι Καουρισμάκι, σκηνοθέτης που έχει τιμηθεί στο παρελθόν στις Κάννες. Κέρδισε το βραβείο της επιτροπής για την μικρή αλλά τόσο ευαίσθητη ταινία του «Πεσμένα φύλλα» (Fallen leaves). Tο βραβείο παρέλαβαν οι ηθοποιοί του Αλμα Ποίστι, Γιούστι Βατάνεν που μετέφεραν στο κοινό τον πιο σύντομο ευχαριστήριο λόγο της βραδιάς. Ο Καουρισμάκι έστειλε ένα απλό «ευχαριστώ πολύ την επιτροπή» και έκλεισε τον λόγο του με το «σύνθημα» TWIST AND SHOUT!

Αμέσως μετά την απονομή των βραβείων η αυλαία της διοργάνωσης έπεσε με την προβολή σε παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Elemental», του στούντιο PIXAR στην οποία την φωνή της έχει δώσει η Αντέλ Εξαρχόπουλος, παρούσα στην αίθουσα.

Ολα τα βραβεία:

Χρυσός Φοίνικας

Ανατομία μιας πτώσης της Ζιστίν Τριέ

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής

The Zone of Interest του Τζόναθαν Γκλέιζερ

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Τραν Αν Χουνγκ – La passion de Dodin Bouffant (Το πάθος του Ντοντέν Μπουφάν)

Βραβείο Ανδρικού ρόλου

Κότζι Γιακουσο – «Perfect days» (Τέλειες μέρες)

Βραβείο Γυναικείου ρόλου

Μερβε Ντιζντάρ – «Kuru Otlar Üstüne» (Σε ξηρά χόρτα).

Βραβείο Σεναρίου

Σακαμότο Γιότζι – Monster

Βραβείο της Επιτροπής

«Fallen Leaves» (Πεσμένα φύλλα) του Ακι Καουρισμάκι

Χρυσή κάμερα

Τιέν Αν Φαμ – Inside the Yellow Cocoon Shell