Το κλίμα είναι βαρύ στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία μετά την εκλογική ήττα των 20 μονάδων και το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι η άμεση ανασύνταξη. Όμως, ενόψει των δεύτερων κρίσιμων εκλογών για την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η εσωκομματική κατάσταση παραπέμπει σε «ημέρες Πομπηίας» ή στο Red Wedding του Game of Thrones.

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο μυαλό ήδη αρκετών στελεχών, κυρίως της τάσης της Ομπρέλας είναι χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα που καλείται ο ίδιος να κάνει ένα κομματικό «μπλίτζκριγκ», δηλ. κατά παράφραση, αστραπιαίες κινήσεις, για να σώσει ο,τι μπορεί να σώσει.

Η δύσκολη επόμενη μέρα στην Κεντρική Επιτροπή

Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι η απαρχή της προσπάθειας ανασύνταξης, συσπείρωσης και αντεπίθεσης με ρεαλιστικό στόχο να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό θα επιχειρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι έως τις εκλογές. Μετά υπάρχουν οι καταστατικές διαδικασίες.

Επί της ουσίας, κοινή παραδοχή όλων είναι ό,τι λόγω των εκλογών σε ένα μήνα δεν υπάρχει περιθώριο για εσωστρέφεια και άρα στην παρούσα φάση το πρόβλημα θα μπει κάτω από το χαλί για την επόμενη μέρα της εκλογικής διαδικασίας που θα είναι επώδυνη.

Τι θα πει και τι θα κάνει ο Τσίπρας

Ζητήματα στρατηγικής και πως θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έως τις εκλογές θα συζητηθεί ώστε να μην καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος ό,τι χτίστηκε με αρχιτέκτονα τον Αλ. Τσίπρα.

Πέρα από αυτή την προσπάθεια, οι εσωτερικοί τριγμοί στην Κουμουνδούρου είναι δεδομένοι και τα μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν στο παρασκήνιο.

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή Δημήτρης Παπαδημούλης, άλλοτε προεδρικός, έδωσε ουσιαστικά το μήνυμα για το τι πιστεύει η Ομπρέλα. Η κίνησή του να ζητήσει να συνταχθούν δίπλα στον Αλ. Τσίπρα, νέα στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος αποτέλεσε αιτία πολέμου για τους προεδρικούς που από πίσω είδαν στρατηγική Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Γι’ αυτό και ανέλαβαν, στον Δ. Παπαδημούλη να απαντήσουν δυο κεντρικά πρόσωπα των προεδρικών, η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς, με την πρώην περιφερειάρχη Αττικής να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Παπαδημούλη, ως αηδιαστικές.

Η φράση κλειδί όμως που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση εσωκομματική για την επόμενη μέρα, ήταν η φράση της: «Στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια». Το ίδιο έπραξε και ο Ν. Παππάς που είπε προς τον Δ. Παπαδημούλη, ότι «ο κόσμος περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες».

Το παιχνίδι άνοιξε όμως και φαίνεται καθαρά στο παρασκήνιο, ενώ στο προσκήνιο έχουν τη σημασία τους δηλώσεις όπως του Ανδρέα Ξανθού, από τους 53, ότι το θέμα της ηγεσίας δεν είναι ταμπού μετά τις εκλογές.